Cele 10 reguli care te pot ajuta să scapi de inflamație și „ceața pe creier”, provocate de excesele culinare de sărbători. Cum să-ți resetezi dieta
Supraalimentarea pe termen scurt, mai ales cea din perioada sărbătorilor, poate duce la disconfort digestiv și oboseală. În plus, „poate provoca inflamație și ceață creier”, avertizează nutriționiștii.
Salata de legume DOTO: Shuterstock
Specialiștii spun că este important să fii conștient de alegerile tale alimentare și să te răsfeți cu moderație. „Chiar și dulciurile tale preferate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată”, spune Emilie Berry, dietetician din Louisiana, potrivit G4food.
„Regula mea este ca atunci când ieși la restaurant sau la o întâlnire socială, să alegi un singur lucru cu care să te răsfeți și să faci alegeri sănătoase în jurul acestuia”, explică nutriționista.
Cum să îți resetezi dieta după sărbători
Cele zece sfaturi date de specialiști pentru a-ți reseta dieta, după excesele de sărbători:
1. Stai departe de curele de detoxifiere. „O mulțime de oameni simt că trebuie să meargă la o extremă pentru a „repara” ceea ce au mâncat în timpul sărbătorilor. Dar dietele de urgență nu sunt durabile și rareori sănătoase. A merge la extreme nu va face decât să vă înrăutățească relația cu mâncarea pe termen lung”, spune Berry.
2. Săriți peste rezoluții. „În loc de o rezoluție, stabiliți un obiectiv distractiv de sănătate pentru 90 de zile”, sugerează Berry. De exemplu, faceți două până la patru alergări pe săptămână, mâncați mai multe mese gătite acasă sau meditați zilnic. „Această abordare vă oferă un obiectiv care apare suficient de repede încât să îl puteți respecta”, explică ea.
3. Faceți plinul de proteine și fibre. „Prioritizați proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase pe măsură ce vă întoarceți la construirea de mese echilibrate”, explică Miranda Galati, dietetician și fondator al Real Life Nutritionist. Încercați să consumați între 25 și 30 de grame de fibre pe zi prin creșterea aportului de alimente precum linte, fasole, legume cu frunze verzi și cereale integrale.
4. Nu renunțați brusc. „Păstrați unele dintre bunătățile preferate de sărbători în congelator, astfel încât să vă puteți bucura de ele după ce festivitățile s-au încheiat”, sugerează dr. Galati. „Scopul este să găsiți un echilibru în fiecare zi, pentru a evita excesele când se apropie următoarea sărbătoare”, notează dieteticianul.
5. Creșteți consumul de apă. „Bea jumătate din greutatea ta corporală în uncii de apă în fiecare zi”, spune dieteticianul Etosha Farmer. Menținerea unei hidratări adecvate va ajuta organismul să metabolizeze corect carbohidrații și să elimine excesul de sodiu - reducând astfel balonarea burții.
6. Nu sări peste micul dejun. „Mâncați întotdeauna în termen de 30 de minute de la trezire”, recomandă Haylie Pomroy, nutriționista celebrităților și autoare a cărții Cooking for a Fast Metabolism. „Mâncând în 30 de minute de la trezire și având trei mese și două gustări pe zi vă va ajuta să vă păstrați de la overindulging mai târziu”, notează ea.
7. Gustă inteligent. „Dacă aveți de gând să vă răsfățați cu dulciuri zaharoase, o modalitate surprinzătoare de a combate depozitarea grăsimilor este să adăugați grăsim i”, spune Pomroy. „Combinați zahărul cu surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nuci crude, semințe și unturi de semințe sau un sfert de avocado”, sugerează ea.
Și dacă mâncați o înghețată, alegeți o opțiune cu conținut complet de grăsimi în locul uneia fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, adaugă Pomroy. „Grăsimea încetinește viteza de livrare a zahărului, astfel încât glicemia nu va crește brusc, iar organismul va fi mai puțin predispus să stocheze zahărul sub formă de grăsime”, explică nutriționistul profesionist.
8. Consumă mai multe alimente integrale. „Limitarea alimentelor procesate - care conțin cantități mari de sodiu, zahăr și grăsimi nesănătoase - în general, vă poate ajuta rapid să vă curățați dieta și să vă readuceți pe drumul cel bun”, explică expertul în alimentație sănătoasă. Încearcă să mănânci cel puțin un fruct și două legume diferite în fiecare zi, sugerează dr. Farmer.
9. Dublați legumele. „Recomand ridichile, țelina, castravetele și ardeii grași. Toate acestea conțin o mulțime de fibre, care vă vor ajuta să ardeți prin porcăriile care s-ar putea să-și fi făcut loc în timpul sărbătorilor”, spune Pomroy.
10. Mișcarea este esențială. „Bucură-te de mișcare de intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos, pentru a pune din nou în mișcare digestia și a scăpa de ceață pe creier ”, spune dieteticianul. Alte antrenamente de intensitate scăzută, de luat în considerare, sunt yoga și înotul.
Sursa: adevarul.ro