Cel puţin 83 de decese provocate de tornadele ''istorice'' din Statele Unite

Cel puţin 83 de decese provocate de tornadele ''istorice'' din Statele Unite

Cel puţin 83 de morţi, sute de case complet distruse şi mormane uriaşe de moloz reprezintă bilanţul provizoriu din noaptea de sâmbătă spre duminică în Statele Unite după trecerea prin centrul şi sudul ţării a unei serii de tornade de o violenţă neaşteptată, informează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a deplâns "una dintre cele mai devastatoare serii de tornade" din istoria Statelor Unite şi a spus că ravagiile provocate de aceste fenomene meteorologice reprezintă "o tragedie inimaginabilă".

În total, cel puţin 83 de decese au fost confirmate până în prezent în cinci state americane.

În Illinois, cel puţin şase persoane au murit în urma prăbuşirii unui depozit al companiei Amazon, a anunţat directorul departamentului de pompieri din oraşul Edwardsville, precizând că operaţiunile de salvare au fost finalizate şi vor fi urmate de procedura de recuperare a cadavrelor.

"Avem inima împietrită de durere în urma morţii colegilor noştri de acolo, iar gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile şi rudele lor", a declarat pe Twitter patronul companiei Amazon, Jeff Bezos.

Aproximativ 100 de angajaţi ai gigantului din industria distribuţiei lucrau în tură de noapte pentru a centraliza comenzile primite înainte de sosirea sărbătorilor de sfârşit de an.

Statul Tennessee a confirmat patru decese, două persoane au murit în Arkansas, în timp ce un deces a fost raportat în Missouri.

Foto: (c) TANNEN MAURY/EPA


Însă Kentucky, aflat în partea central-estică a ţării, este statul american care a plătit cel mai greu tribut după trecerea acestor fenomene meteorologice violente, care se produc în special în vastele câmpii din Statele Unite.

După ce a anunţat "cel puţin 70 de morţi" în acest stat, guvernatorul său, Andy Beshear, a afirmat că "până la sfârşitul zilei sau până mâine", bilanţul tragediei va depăşi pragul de 100 de decese, precizând că se aşteaptă ca "numărul victimelor să crească într-o manieră considerabilă". El i-a îndemnat pe localnici să doneze sânge pentru a contribui astfel la îngrijirea răniţilor.

"O grămadă de chibrituri"

Foto: (c) TANNEN MAURY/EPA


"Ravagiile nu pot fi comparate cu nimic din ceea ce am putut să văd până acum în viaţa mea şi îmi e greu să găsesc cuvintele potrivite pentru a le descrie", a adăugat guvernatorul acestui stat american.

Catastrofa reprezintă "cea mai gravă tornadă, cea mai devastatoare şi cea mai letală din istoria statului Kentucky", a precizat el.

Mayfield, o localitate cu 10.000 de locuitori, a fost epicentrul catastrofei.

Centrul oraşului seamănă acum "cu o grămadă de chibrituri", a declarat primarul local, Kathy O'Nan, pentru postul de televiziune CNN.

"Bisericile din centru au fost distruse, iar tribunalul a fost de asemenea distrus", a adăugat ea.


Foto: (c) Caromirna Sanchez/Xinhua


Ca o bombă

"E ca şi cum o bombă ar fi explodat în cartierul nostru", a declarat Alex Goodman, o locuitoare din Mayfield, după o noapte îngrozitoare petrecută în întuneric şi angoasă.

Peste tot în oraş, pot fi văzute clădiri dărâmate, fragmente de metal torsionate, automobile răsturnate, copaci prăbuşiţi şi cărămizi răspândite pe străzi.

Într-o parcare din centrul oraşului, mai mulţi voluntari s-au reunit pentru a colecta articole de primă necesitate pentru familiile afectate de tornade, a constatat un jurnalist de la AFP.

Voluntarii strâng haine groase, scutece pentru bebeluşi şi sticle de apă potabilă, în contextul în care reţelele de distribuţie a apei şi cea de electricitate nu mai sunt operaţionale.

Angajaţii unei fabrici de lumânări au rămas prinşi în interiorul acesteia după ce acoperişul a cedat sub violenţa vânturilor. Autorităţile locale încă nu au veşti despre câteva zeci de angajaţi dintre cei aproximativ 100 care erau prezenţi în clădire.

Nicio persoană nu a putut fi scoasă în viaţă din grămada de moloz în cursul dimineţii de duminică, alimentând astfel temerile legate de un bilanţ mult mai grav al tragediei.

Foto: (c) ADDISON LEBOUTILLIER/EPA


Guvernatorul Andy Beshear a vorbit chiar despre "un miracol" dacă echipele de salvare vor reuşi să mai găsească supravieţuitori.

Pe o fâşie largă din teritoriul american, noaptea precedentă a fost una îngrozitoare. "Am primit o alertă la 21:30, ne-a informat că urma să sosească o tornadă. A venit şi a plecat aşa, dintr-o dată", a relatat David Norseworthy, în vârstă de 69 de ani, în faţa pridvorului distrus al casei sale.

"Nu am văzut niciodată aşa ceva în regiunea noastră. Acolo unde a lovit tornada, ea a demolat totul", a mai spus el.

Agenţiile federale de gestionare a catastrofelor naturale au început deja să trimită echipe de intervenţie la faţa locului, a anunţat Joe Biden, care a promis că "statul federal american va face tot ceea ce poate pentru a ajuta".


Foto: (c) Caromirna Sanchez/Xinhua


400 de kilometri

Posturile de televiziune americane au filmat trecerea tornadelor: coloane întunecate de aer care măturau solul, iluminate de fulgere intermitente. Aproximativ 30 de astfel de furtuni s-au abătut vineri seară şi sâmbătă dimineaţa asupra Statelor Unite.

Una dintre tornade a parcurs peste 400 de kilometri, potrivit serviciului naţional de meteorologie (NWS), în condiţiile în care aceste fenomene nu depăşesc, în medie, distanţe mai mari de 6 kilometri.

După ce a deplâns bilanţul tornadelor, preşedintele Joe Biden a subliniat faptul că fenomenele meteorologice au devenit "mai intense" odată cu încălzirea planetei, fără să stabilească totuşi o legătură de cauzalitate directă între dereglările climatice şi catastrofa care a îndoliat ţara. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 O imagine cât o mie de cuvinte...

4 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

5 Uite o poveste mai mult decât interesantă