Cel mai vechi ceai din lume a fost descoperit în China

Cel mai vechi ceai din lume a fost descoperit în China

O echipă de arheologi a găsit în mormântul unui împărat chinez primele dovezi fizice ale ceaiului din lume. Un studiu apărut în Scientific Reports, publicația online editată de Nature, afirmă că rămășițele de plante descoperite într-un mormânt vechi de peste 2.100 de ani sunt frunze de ceai, constituind "cea mai veche dovadă fizică a băuturii", scrie slate.fr.

Foto: (c) www.nature.com

Până acum, cele mai vechi rămășițe fizice de ceai erau din timpul dinastiei Song (între 960 și 1279). Studiul precizează că, "dacă popularitatea sa în creștere printre chinezii din nord și populații din vest, ca uigurii, este atribuită în general dinastiei Tang (secolele al VII-lea și al VIII-lea e.n.)", "prima referință textuală clară la consumul de ceai ca băutură datează din anul 59 î.e.n., în timpul dinastiei Han".

Prin urmare, recentele descoperiri plasează existența ceaiului cu circa un secol mai devreme, primul subiect al cercetării fiind mausoleul Han Yangling din Xian (vestul Chinei), construit de un împărat din dinastia Han, Jingdi Liu Qi, care a murit în 141 î.e.n. Arheologii care au scos la lumină mormântul, în anii 1990, au descoperit vase, arme, care și plante parțial descompuse.

Celălalt sit cercetat de arheologi este cimitirul Gurgyam din vestul Tibetului, datând din anii 200. Se credea până acum că ceaiul a fost introdus în Tibet prin zestrea prințesei chineze Wencheng, în timpul logodnei cu tibetanul Songtsen Gampo, în secolul al VII-lea, adică patru secole mai târziu. "Acest lucru arată că o ramură a Drumului Mătăsii traversa Tibetul în acea epocă", se afirmă în studiu.

Cercetătorii au descoperit în cele două situri muguri și frunze care semănau cu ceaiul. Ei au analizat compoziția plantelor, găsind cafeină și teanină, așa încât au ajuns la concluzia că sunt rămășițe de ceai. În cele din cimitirul Gurgyam din Tibet erau amestecate și alte plante, ca orzul. Probabil că frunzele de ceai erau "consumate în forma ceaiului tradițional, amestecat cu sare, făină de orz prăjit și/sau ghimbir în zonele muntoase reci din Asia Centrală".

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…