Cel mai toxic pește vândut în România. Este tentant, dar consumatorii nu prea știu de unde provine
Peștele pangasius este o opțiune frecventă pentru mulți români, însă, potrivit realitatea.net , nu merită nici pe departe titulatura de peşte sănătos. Puțină lume știe de unde provine această specie.
Piață de pește. FOTO Shutterstock
Prețul accesibil, faptul că nu are oase și nici miros pregnant sunt câteva dintre motivele pentru care consumatorii români de pește îl caută, fără să știe de unde a fost adus.
Specia hibrid provine, în general, din râul Mekong din Vietnam, o apă poluată din cauza deșeurilor rezultate de la multele fabrici din apropiere, pe care pangasiusul „o curăță”.
Considerat un pește sanitar, pangasiusul este, de fapt, o încrucişare între mai multe specii de peşte, special creată pentru a rezista într-un mediu poluat, care, mai mult, se și hrănește cu aceste reziduuri/toxine/ bacterii.
Într-un top al celor mai sănătoase sortimente de peşte , realizat de csid.ro, cele mai indicate spre consum sunt macroul mic, anşoa, heringul, sardinele şi somonul. Urmează bibanul de mare, calamarul, calcanul, codul iar pe ultimul loc ar fi rechinul, tonul, macroul mare, peştele spadă şi crapul, pentru că de-a lungul vieţii, concentrează multe toxine în carne.
„Am aflat că nu sunt recomandaţi peştii mai mari de două kilograme pentru că cei trecuţi de această greutate conţin un procentaj ridicat de mercur şi plumb acumulat din reziduurile lăsate din poluarea cu resturile de carburanţi de la ambarcaţiunile motorizate. Peştele, chiar dacă este bogat în Omega 3, trebuie ales cu grijă pentru că majoritatea provine din crescătorii, stimulaţi cu hormoni şi antibiotic”, explica chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.
Sursa: adevarul.ro