Cel mai scurt traseu către Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România. Sfaturile unui salvamontist cu experiență VIDEO

Cel mai scurt traseu către Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România. Sfaturile unui salvamontist cu experiență VIDEO

Pe lista oricărui pasionat de munte se află pe un loc de top parcurgerea unui traseu până la Moldoveanu, cel mai înalt și mai impunător munte de la noi din țară.

Traseul ce pornește din Valea Rea este unul foarte spectaculos FOTO Salvamont Argeș

Traseul ce pornește din Valea Rea este unul foarte spectaculos FOTO Salvamont Argeș

Traseul prin Valea Rea spre vârful Moldoveanu (2.544 metri) are avantajul de a fi cel mai scurt, putând fi străbătut fără probleme dus-întors într-o singură zi, cu condiția să plecați dimineața foarte devreme și echipați adecvat.

Traseul dus-întors, pornind din Valea Rea, poate fi parcurs în aproximativ 10 ore. De la Pitești până la Valea Rea, unde trebuie să vă lăsați mașina, drumul durează aproximativ două ore și trece printre altele prin superbele comune Corbi și Nucșoara.

De la Pitești până la Nucșoara drumul durează o oră, iar din Nucșoara până la Valea Rea, pe un drum forestier, drumul poate fi parcurs cu mașina în minimum o oră. Acest traseu trece prin abrupturi și căldări glaciare, lipsite de umbra brazilor, deci trebuie să vă protejați capul și să utilizați o cremă cu protecție solară.

Iată și punctele atinse de acest traseu: stâna lui Burnei din Valea Rea – Cascada Văii Rele – Iezerul Triunghiular – Portița Viștei – Vârful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu.

De la Stâna lui Burnei începe un urcuș în serpentine solicitant și treceți pe lângă cascada Văii Rele.

Până la Iezerul Valea Rea (Iezerul Triunghiular, lac de origine glaciară, aflat la o altitudine de 2159 metri) această parte a traseului nu este una foarte dificilă.

Însă de la Iezerul Valea Rea începe panta abruptă. Ascensiunea spre Viștea Mare și trecerea prin Spintecatura Moldoveanului este amenajată cu lanțuri ce ușurează pasajul.

Care este echipamentul obligatoriu

„Adevărul” a vorbit despre acest traseu special cu Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

„Traseul este unul mai scurt, însă nu este ușor, iar drumeții trebuie să fie experimentați. Este singura variantă de a ajunge într-o singură zi. În momentul ăsta, traseul încă nu este deschis. Lunile august și septembrie sunt perioadele optime pentru a îl parcurge. Urcușul spre Viștea este unul dur. Și din Viștea Mare spre vârful Moldoveanu este o muchie care are niște pasaje foarte dificile. Toate urcușurile spre Moldoveanu sunt dure, au fost și decese înregistrate, inclusiv pe traseul ce pornește din Valea Rea. Gândiți-vă că diferența de nivel este de 1.100 metri”, precizează Ion Sănduloiu.

Ca echipament, este obligatoriu să aveți bocanci cu carâmb înalt, pantaloni lungi, haine de ploaie, lanternă, ruscac, apă, mâncare, în special dulciuri. Este nevoie de mulți carbohidrați pentru efort.

„Nu strică nici o pereche de mănuși și o căciulă, pentru că acolo sus pe Moldoveanu temperatura poate fi cu mult mai mică decât de acolo de unde ai plecat. Diferența poate fi și de 10 grade Celsius. Iar dacă de exemplu pleci de la 15 grade Celsius din Valea Rea, pe Moldoveanu temperatura poate fi doar de 5 grade Celsius și vânt, un frig de îți îngheață mâinile”, adaugă Ion Sănduloiu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…