Cel mai prost scenariu pentru omenire

Cel mai prost scenariu pentru omenire

„Conform standardelor secolului XXI în ansamblu, 2021 va rămâne aproape sigur ca un an relativ rece. Conform standardelor restului istoriei umane, vremea sa seamănă desconcertant cu iadul”, notează The Economist .

<< Pe 20 iulie, în timp ce Belgia, Germania, Olanda și Elveția încă încercau să se împace cu faptul că un sistem staționar de furtuni transformase orașe întregi în râuri și distrugea peisajul rural din jur, sute de mii de oameni din provincia chineză Henan au fost evacuați din fața inundațiilor de acolo; orașul Zhengzhou a avut parte de un an de ploaie în trei zile.

Tot pe 20 iulie Cizre, din Turcia, a avut de înfruntat o temperatură de 49,1° C (120° F), cea mai mare înregistrată vreodată în țară. Abia dacă a existat un răgaz de la temperaturile ridicate de-a lungul coastei nordice a Pacificului din America de Nord, de când regiunea a fost lovită de o caniculă fără precedent, în urmă cu două săptămâni, și deja regiunea se pregătește pentru o alta. Și alte zone de la latitudini mari au asistat anomalii similare – poate mai puțin distructive. În prima jumătate a lunii, Finlanda a cunoscut cel mai lung val de căldură din ultimii cel puțin 60 de ani, temperaturile crescând în Laponia până la 30° C. În 14 iulie, țara a cunoscut cea mai fierbinte noapte din toate timpurile: două stații meteo au înregistrat temperaturi nu mai mici de 24,2 ° C.

Pe 11 iulie, un termometru al Serviciului Meteorologic Național de la Furnace Creek, din Valea Mortii, a înregistrat o temperatură de 54° C. Dacă va fi confirmat de Organizația Meteorologică Mondială (WMO), va egala o altă citire a termometrului, datând de anul trecut, din aceeași locație, pentru cea mai fierbinte temperatură din zi recunoscută vreodată formal. Pe 19 iulie, peste 40% din calota de gheață din Groenlanda avea apă topită pe ea. Cantitatea de acoperire de gheață de mare din Arctica era la fel de redusă ca în momentul din 2012 în care s-a înregistrat cea mai mică gheață de vară înregistrată vreodată.

Așa arată Pământul atunci când, conform celor mai recente date ale WMO, este cu 1,1-1,3° C mai cald decât fusese înainte de inventarea motorului cu aburi. Acordul de la Paris din 2015 a creat un pact pentru a limita încălzirea globală la „mult sub 2° C” față de epoca pre-industrială, idealul fiind de a nu crește cu mai mult de 1,5° C.

Această țintă mai strictă a fost cerută, printre altele, de statele insulare mici, care consideră inerenta creștere a nivelului mării, la două grade în plus, ca o amenințare existențială. Un imens raport ulterior al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice a constatat că diferența dintre cele două ținte, chiar dacă ar fi doar 10 cm de creștere suplimentară a nivelului mării până în 2100, ar șterge mijloacele de trai pentru milioane de oameni. Comparativ cu o încălzire 1,5° C, cea de 2° C ar expune, de asemenea, încă 420 de milioane de oameni la căldură-record. Și ar distruge pătura de gheață arctică.

Aceste obiective de la Paris au fost și rămân deopotrivă prudente și incredibil de ambițioase. Imediat după conferință, ONG-ul Climate Action Tracker (CAT) a calculat toate obiectivele de reducere a emisiilor și alte politici, cum ar fi standardele de eficiență a consumului de combustibil pentru autoturisme și camioane, cele privind energia regenerabilă, pe care diferitele națiuni le-au atins. Pentru a evalua impactul agregat al acestor măsuri, CAT a calculat concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon pe care păreau să le producă și apoi a folosit rezultatele modelelor climatice pentru a vedea ce ar putea însemna aceste concentrații în termeni de încălzire. Rezultatele au indicat că, până în 2100, lumea era pe cale să fie cu 2,7° C mai fierbinte decât punctul de referință – epoca pre-industrială.

Cei care au negociat acordul de la Paris au fost pe deplin conștienți de această contradicție. S-au așteptat sau au sperat că țările vor face promisiuni noi și mai ambițioase pe măsură ce tehnologia progresează, pe măsură ce au încredere că toate acestea sunt construite și pe măsură ce coordonarea internațională s-a îmbunătățit. Există dovezi că acest lucru se întâmplă. Angajamentele revizuite, prezentate oficial ONU în cele 12 luni care au precedat conferința COP 26 din noiembrie au afectat puțin estimarea CAT. Dacă toate promisiunile și obiectivele guvernamentale vor fi îndeplinite, încălzirea ar putea fi trasă spre zona lui 2,4° C. Includerea țintelor care au fost anunțate public, dar care nu au fost încă introduse în mod formal în registrele din acordul de la Paris, cum ar fi angajamentul american, America-at-net-zero-by-2050, și promisiunea Chinei de a fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060, va coborî cifra spre un oarecum tentant 2,0° C.

Sună promițător. Dar cifra vine cu un aversitment important și cu mari incertitudini.

Avertismentul este acela că această estimare include politici anunțate, dar care nu sunt adoptate. O lume care urmează politicile care sunt în vigoare în clipa aceasta ar ajunge la o creștere a temperaturii cu 2,9° C, potrivit CAT (Programul ONU pentru Mediu, care monitorizează decalajul dintre emisiile reale și cele pe care le-ar furniza Parisul, oferă o estimare ceva mai mare). Aproape toată lumea se așteaptă sau speră că politicile se vor întări măcar într-o oarecare măsură. Dar orice evaluare rezonabilă a viitorului trebuie să ia seama la ceea ce se poate întâmpla în caz contrar.

Cât privește incertitudinile, acestea sunt multe și variate. Traducerea declarațiilor politice în gigatone de dioxid de carbon cu greu poate fi considerată o știință exactă. Așa cum nimeni nu știe dacă țările vor alege să respecte politicile pe care le-au discutat și nici nu pot fi sigure că aceste politici vor livra reducerile solicitate. Și, deși nu există nicio îndoială că gazele cu efect de seră influențează clima și determină creșterea temperaturilor observate în întreaga lume, dificultățile de a descâlci diferite bucle de feedback și efectele compensatorii complexe înseamnă că persistă o incertitudine considerabilă cu privire la cât de multă schimbare climatică produce o anumită cantitate dată de gaze cu efect de seră.

Această nesiguranță conferă estimării probabilistice făcute de CAT și alte grupuri, marje de eroare mari. Calcularea vârfurilor de încălzire, dacă sunt îndeplinite obiectivele existente și se respectă promisiunile, indică o șansă de 68% pentru un vârf de temperatură între 1,9° C și 3,0° C. În scenariul America-at-net-zero-by-2050, nivelul de probabilitate de 68% variază de la 1,6° C la 2,6° C. Acest lucru se potrivește cu alte modelări. Conform calculelor făcute de Joeri Rogelj și colegii săi, de la Imperial College din Londra, chiar și scenariile de emisii care dau o șansă de două din trei de a rămâne sub 2,0° C includ, de asemenea, o mică șansă de încălzire cu 2,5-3,0° C: mai puțin de una din zece, dar posibil mai mult decât una din 20.

Ține-te bine

O lume cu 3° C mai caldă este astfel atât un rezultat destul de probabil dacă nu se mai face nimic, cât și cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla chiar dacă lucrurile merg foarte bine într-adevăr. Asta face să merite să ne privim în detaliu, iar rezultatul este alarmant. Aceste modele de impact climatic au susținut de mult că nu e vorba de creșteri liniare. Cu cât te îndepărtezi mai mult de epoca pre-industrială, cu atât este mai mare viteza cu care cresc daunele. Iar pe măsură ce ceea ce fusese odată rar devine obișnuit, ceea ce nu fusese observat înainte ajunge să domine. Judecând după rezultatele studiilor specifice, diferențele dintre 2° C și 3° C sunt, în cele mai multe privințe, mult mai evidente decât cele între 1,5° C și 2° C.

Așa cum lumea de astăzi nu este mai caldă în mod uniform cu 1,2 ° C decât cea pre-industrială, o lume cu 3° C nu va fi mai caldă în mod uniform cu 1,8° C decât în ​​prezent. Unele regiuni, în special oceanele și zone din America de Sud, se vor încălzi mai puțin; altele se vor încălzi mult. Arctica, inclusiv nordul Canadei, Siberia și Scandinavia, vor duce greul încălzirii. Unele regiuni mai populate vor fi, de asemenea, confruntate cu temperaturi peste medie. Potrivit unui studiu, temperaturile medii din Rusia, China și India ar crește cu 4-5° C, 3,5-4,5° C și respectiv 3-5° C.

Temperaturile regionale mai calde vor aduce valuri de căldură mai frecvente și mai extreme, inclusiv în regiunile cu latitudine mai mare din America de Nord, Europa și Asia, care au puțină sau deloc experiență cu astfel de lucruri. O comparație a modului în care 1,5° C, 2° C și 3° C de încălzire globală ar afecta extremele europene, publicată în 2018, a constatat că, în timp ce nopțile „tropicale”, în care temperaturile rămân peste 20° C de la amurg până în zori, sunt apanajul litoralului mediteranean, dar zona afectată se întinde spre nord pe măsură ce încălzirea progresează până când, sub un regim de 3° C, devin o apariție regulată în Marea Baltică. Lipsa răcirii suficiente pe timp de noapte este cea care, în mare, determină decesele din timpul episoadelor de caniculă.

Oricât de izbitoare ar fi o astfel de schimbare, nopțile fierbinți din țările bogate, care anterior erau reci, pot fi adaptate. Acoperișurile verzi, stropitoarele cu apă și aerul condiționat îmbunătățit pot ajuta. Oamenii pot trece la mai multă viață interioară în lunile de vară. Muncitorii din construcții, muncitorii agricoli și alte persoane ale căror locuri de muncă sunt fizice și se desfășoară în primul rând în aer liber, ar suferi disproporționat, la fel ca și cei care nu și-ar putea permite cu ușurință costul suplimentar al instalării și al funcționării aerului condiționat.

Totuși, asta nu e nimic în comparație cu ceea ce poate face creșterea temperaturii în zonele tropicale umede. Corpurile umane se răcoresc prin evaporarea transpirației, iar în condiții umede evaporarea este mai dură. Temperatura „becului umed” este un indicator care reflectă acest efect combinat de căldură și umiditate asupra dificultății de a păstra răcoarea.

Cu excepția umidității relative de 100%, temperatura „becului umed” este întotdeauna mai mică decât temperatura corectă; aerul uscat înseamnă că 54° C în Valea Mortii echivalează cu o temperatură de bec umed de 20 și ceva. Temperaturile de bec umed de 30 de grade sunt rare. Și asta este bine. Odată ce temperatura becului umed atinge 35° C, corpul uman abia mai poate să-și facă răcirea, mai ales dacă faci exerciții. Mai în sus, oamenii încep să se coacă.

Temperaturi de bec umed care se apropie sau depășesc 35° C au fost înregistrate, foarte ocazional, în apropierea frontierei dintre India și Pakistan și în jurul Golfului Persic și a Golfului Mexic. Dar nu toate aceste cazuri sunt raportate. O reanalizare a datelor de la stațiile meteo, publicată în 2020, a arătat că o astfel de căldură umedă extremă apare de fapt mai des decât se înregistrează, mai ales în zonele tropicale foarte puțin populate. Studiul a constatat, de asemenea, că incidența s-a dublat din 1979.

Richard Betts, climatolog la Met Office, din Marea Britanie, care a efectuat mai multe studii asupra impactului încălzirii globale de ultimă generație, spune că dincolo de 2° C regiunile mici, dar dens populate din subcontinentul indian, încep să fie expuse riscului de letalitate și aproape letalitate din cauza temperaturilor de bec umed. Dincolo de 2,5° C, spune el, locurile din „aproape toate zonele tropicale încep să aibă pate de aemenea niveluri de stres termic extrem de multe zile, săptămâni sau chiar câteva luni pe an”.

În locuri mai puțin umede, căldura epuizează alimentarea cu apă. O analiză de modelare a deficitului de apă la 1,5° C, 2° C și 3° C a constatat că două treimi din omenire vor experimenta condiții progresiv mai uscate pe măsură ce clima se încălzește. La 3° C, perioadele de uscăciune, tratate în prezent ca evenimente excepționale de 1 la 100 de ani, sunt s-ar putea petrece la fiecare doi până la cinci ani, în majoritatea Africii, Australiei, sudului Europei, sudului și centrulio Statelor Unite, Americii Centrale, Caraibelor și zonelor din America de Sud.

Suntem condamnați la vreme urâtă

Seceta ocazională poate fi rezolvată prin folosirea de rezervoare sau ape subterane. Când secetele devin prelungite și/sau frecvente, astfel de alternative seacă. Ca urmare, unele modele sugerează că la 3° C mai mult de un sfert din populația lumii ar fi expusă condițiilor extreme de secetă timp de cel puțin o lună pe an. Mega-seceta din California, care a afectat alimentarea cu apă pentru consum, salubritate și irigații, și totodată a alimentat incendii-record, oferă o privire asupra a ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru zone mai largi ale planetei, care se confruntă, aproape toate, cu obstacole mult mai mari pentru adaptare decât unul dintre cele mai bogate state din America (deși unul cu un număr mare de oameni săraci).

Acest lucru nu înseamnă neapărat că fiecare cultură este expusă riscului de valuri de căldură sau că lumea se va confrunta cu o lipsă structurală de alimente. Unele terenuri arabile vor fi binecuvântate de o creștere utilă a ploii, iar terenurle cultivate de Goldilocks ar putea fi scutite de o creștere concomitentă a riscului de inundații. Climele temperate vor beneficia de anotimpuri de creștere mai lungi, iar unele culturi se vor bucura, de asemenea, de niveluri mai ridicate de dioxid de carbon, deoarece este materia primă a fotosintezei. Deși Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPPC) estimează că prețurile cerealelor ar putea fi cu 29% mai mari la o încplzire cu 3° C, punând 183 milioane de oameni în risc suplimentar de foame, consideră, de asemenea, posibil ca acestea să nu se schimbe deloc.

Dar, oricare ar fi mediile, va exista un risc mult mai mare de crize, pe care reacțiile de panică le înrăutățesc. În vara anului 2010, recordurile de temperatură, măsurate de la 1880, au fost depășite în Rusia, al treilea producător mondial de grâu din lume; temperaturile au rămas în jur de 40° C săptămâni întregi. Randamentele la grâu au scăzut cu aproximativ o treime: Rusia a interzis exporturile pentru a-și menține aprovizionarea proprie. Acest lucru a dus la creșteri ale prețurilor pe piețele mondiale de produse alimentare, care au fost legate de tulburări civile în mai multe țări cu venituri mici.

Răspunsuri politice mai măsurate ar fi fost de ajutor. Dar ocaziile de panică față de șocurile alimentare vor crește, fără îndoială. Un studiu co-sponsorizat de Foreign, Commonwealth and Development Office al Marii Britanii a estimat că probabilitatea unei canicule extreme, capabile să distrugă cultura de orez din sudul Chinei într-un anumit an, a fost de 1 din 100 la 1° C de încălzire, dar de 1 la 10, în condițiile unei creșteri a temperaturii cu 2-3° C.

Cum ar arăta nivelul mării la 3° C depinde de cât de repede se încălzește totul. Deoarece gheața are nevoie de timp pentru a se topi și căldura ajunge în adâncurile oceanului doar încet, nivelul mării își ia timpul său ca să răspundă la temperatura de la suprafeță. Aceasta înseamnă că mările vor fi mai scăzute în momentul în care se atinge 3° C dacă creșterea e atinsă rapid decât dacă temperaturile cresc mai încet.

Ceea ce contează mai mult decât nivelul mării în momentul în care lumea atinge 3° C este nivelul mării către care o lume de 3° C s-ar îndreptată pe termen lung. Pelicula de gheață din Antarctica de Vest, care până acum un deceniu era considerată destul de stabilă, se prăbușește la margini. Există dovezi din ce în ce mai mari că la aproximativ 2° C de încălzire va începe să se descompună complet. „Dacă acest punct este trecut, dovezile sugerează că rata pierderii de gheață din vestul Antarcticii va crește dramatic”, spune Nerilie Abram, de la Universitatea Națională Australiană.

Efectele depline ale unei astfel de prăbușiri – probabil o creștere a nivelului mării de 1,6 metri – nu ar fi observate timp de încă un secol sau mai mult. Dar rata de schimbare ar crește mult mai devreme decât atât. „Pe traiectoria noastră climatică actuală”, spune dr. Abram, „ne putem aștepta la un salt foarte rapid în cât de repede pierde gheață Antarctica, în doar câteva decenii”. Într-o lume cu 3° C în plus, preocupări similare sunt valabile și în cazul Groenlandei.

Orașele și, într-adevăr, țările joase, care ar putea rezista la creșterea nivelului mării de 30-90 centimetri, așteptată până în 2100, într-o lume cu 2° C în plus, ar putea fi bine să arunce prosopul de patru sau cinci ori mai mult. La fel ca în cazul temperaturilor de bec umed, există limite legate de măsura în care adaptarea poate oferi speranță odată ce lumea ajunge la o creștere a temperaturii cu 3° C. Și chiar și atunci când viețile pot fi salvate, locurile nu pot. Orașele de coastă pe care acum sute de milioane de oameni le numesc acasă ar fi schimbate cu totul. Nici culturile indigene din Arctica sau pădurea tropicală nu ar putea supraviețui sub forma actuală. O mare parte din pământul așa cum a fost ar fi uitat, precum și pierdut.

Trebuie să existe o cale

Limitele adaptării se aplică și naturii. Speciile de animale și plante se adaptează climelor încălzite trecând la altele mai răcoroase, acolo unde este posibil. Deja peștii sunt în mișcare, unele specii se îndepărtează de apele tropicale trecând spre cele temperate, altele de la temperate la reci. Animalele terestre care nu pot călători la latitudini mai mari pot, dacă trăiesc în locuri deluroase, să găsească răgaz la altitudini mai mari din apropiere. Dar aceste strategii funcționează doar până la un punct: munții au vârfuri, iar Pământul are poli.

Și funcționează numai pentru specii și ecosisteme care sunt capabile să se miște mai repede decât se încălzește clima. Recifele de corali nu au această facilitate. Se prevede că vor dispărea complet într-o lume mai caldă cu 3° C (soarta lor fiartă și decolorată este înrăutățită de faptul că nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon fac apa de mare prea acidă pentru ei). Unele astfel de eșecuri de adaptare fac lumea mai fierbinte. Pădurea tropicală amazoniană, deja slăbită prin exploatare și ardere, ar fi foarte puțin probabil să supraviețuiască într-o astfel de lume. La dispariția sa, va elibera în atmosferă alte gigatone de carbon.

Amazonul nu va dispărea peste noapte. Chiar dacă emisiile rămân în mare parte necontrolate de acum înainte, un viitor de 3° C se conturează numai în a doua jumătate a secolului, nu în prima. Dar cu cât durează mai mult pentru a reduce emisiile, cu atât evitarea a 3° C devine ceva realizabil doar prin aplicarea unor tehnologii netestate și, în unele cazuri, deranjante, concepute fie pentru a aspira carbonul din atmosferă în cantități mari, fie pentru a respinge o parte din încălzirea de la soare înapoi în spațiu. Omenirea s-ar regăsi încastrată între o stâncă geo-manipulată și un loc foarte fierbinte.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!