Cel mai prost obicei care îți afectează inima. Sunt vizați în special cei trecuți de 50 de ani
Pe măsură ce îmbătrânim, crește riscul de boli cardiovasculare, care reprezintă cauza numărul unu de decese, în general. Este destul de descurajant, dar vestea bună este că bolile cardiovasculare, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale pot fi în mare parte prevenite.
Știm deja că un stil de viață sănătos poate reduce riscul unor afecțiuni cardiace. O alimentație sănătoasă, reducerea stresului, somnul suficient și mișcarea sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la menținerea sănătății inimii.
Dar la fel de important ca și obiceiurile benefice, este să scapi de cele care sunt rele pentru sănătatea inimii. Există un obicei, în special, asupra căruia cardiologii sunt de acord că este cel mai rău pentru sănătatea inimii.
Dacă fumați sau vapați, cardiologii spun că aveți cel mai rău obicei pentru sănătatea inimii. „Fumatul are un efect semnificativ asupra sănătății inimii”, spune Dr. Anjali Dutta, medic specialist cardiovascular la Morristown Medical Center, parte a Atlantic Health System. „Pentru un fumător, renunțarea la fumat ar fi obiceiul numărul unu la care trebuie să renunțe”, este de acord dr. Fahmi Farah, cardiolog invaziv certificat și director al Bentley Heart din Fort Worth, Texas.
Cel mai dăunător obicei pentru nefumători
Însă și dacă nu fumezi, există un alt obicei despre care cardiologii spun că se află în fruntea listei celor mai rele obiceiuri pentru sănătatea inimii: sedentarismul. „Inactivitatea fizică este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare”, spune dr. Sergiu Darabant, medic cardiolog la Baptist Health Miami Cardiac & Vascular Institute. El explică faptul că un stil de viață sedentar contribuie la obezitate, hipertensiune și niveluri ridicate de colesterol - toate acestea fiind factori de risc independenți pentru bolile de inimă. „Pe măsură ce îmbătrânim, compoziția corpului nostru se schimbă și, fără activitate fizică, avem tendința de a pierde masă musculară și de a câștiga grăsime, ceea ce pune un stres suplimentar asupra inimii”, explică el, potrivit Parade .
Dr. Darabant spune că cel mai bun mod de a pune capăt acestui obicei nesănătos este să vă angaja în cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, cinci zile pe săptămână.
Alte obiceiuri pentru sănătatea inimii
Dr. Jennifer Chao, medic cardiolog la NYU Langone Great Neck Medical, spune că își poate da seama care dintre pacienții săi fac mișcare și care nu. „Dintre toți pacienții mei, cei pe care îi văd îmbătrânind cu grație sunt cei care duc un stil de viață activ, cu un regim de exerciții fizice încorporat în viața lor de zi cu zi”, împărtășește ea. „Exercițiile fizice nu numai că ajută la sănătatea inimii, dar ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea mușchilor și la antrenarea generală a echilibrului, ceea ce va preveni căderile în viitor”, mai spune ea.
Pe lângă faptul că nu fumați și nu sunteți sedentar, există și alte modalități prin care vă puteți susține sănătatea cardiovasculară în fiecare zi. Dr. Chao recomandă să urmați dieta mediteraneană, care este săracă în carne roșie și bogată în proteine de origine vegetală , legume, fructe, cereale integrale, pește și ulei de măsline. „Acest mod de alimentație poate juca un rol important în prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale . De asemenea, reduce riscul de obezitate, de colesterol ridicat și de diabet, ceea ce îmbunătățește, în general, starea generală de sănătate”, spune ea.
De asemenea, spun specialiștii, alcoolul este dăunător inimii, iar cei care au obiceiul de a-l consuma ar trebui să renunțe la alcool imediat.
Sursa: adevarul.ro