Cel mai prost obicei alimentar care blochează inima. Greșeala uriașă când mâncăm: „Nu este sănătoasă, chiar dacă e la modă”
Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea de placă(leziune în pereții vaselor de sânge) în artere. Deoarece acest lucru are loc în interiorul corpului și nu ne putem da seama privindu-ne în oglindă, este important să știm cum să evităm o astfel de situație.
După cum probabil știți, există o legătură puternică între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii, inclusiv acumularea de plăci. Deși poate fi cunoscut faptul că alimentele bogate în nutrienți sunt bune pentru sănătatea inimii și că alimentele ultraprocesate nu sunt, există un obicei pe care mulți oameni îl au, dar care poate provoca mai mult rău decât bine. Acesta este cel mai prost obicei pentru sănătatea inimii, susțin cardiologii.
Ateroscleroza blochează arterele
"Acumularea de plăci, sau ateroscleroza, este procesul care duce la blocarea arterelor coronare care alimentează mușchiul cardiac. Acest lucru se mai numește și boală coronariană. Este cauzată de acumularea de colesterol și de celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge", explică Dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervenționist la NewYork-Presbyterian Queens, conform Yahoo News. Ateroscleroza este o afecțiune în care în interiorul arterelor se acumulează plăci de aterom (depozite grase compuse din colesterol și alte substanțe), care afectează fluxul sangvin și care pot duce la boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Dr. Haider spune că mai mulți factori de risc pot duce la acumularea plăcii, inclusiv unii care nu pot fi controlați, cum ar fi genetica și vârsta. El spune că alți factori de risc pentru acumularea plăcii includ niveluri ridicate de colesterol, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, fumat și obiceiuri nesănătoase în ceea ce privește dieta și stilul de viață.
Dr. Haider spune că motivul pentru care este important să luăm în serios acumularea de placă este acela că este dăunătoare pentru sănătatea inimii, iar bolile de inimă rămân cauza numărul unu de deces în SUA. "Această acumulare de placă poate duce în cele din urmă la atacuri de cord, atunci când placa este "instabilă" și se poate rupe, cauzând un blocaj brusc și provocând leziuni la nivelul mușchiului cardiac", explică el.
„O dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete”
În timp ce testele meedicale pot fi benefice, Dr. Haider subliniază că, de obicei, accentul se pune pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea plăcii, ceea ce include în parte modul în care mâncăm.
Dacă vrei să mănânci cu gândul la sănătatea inimi i, Dr. Haider spune că o greșeală majoră pe care mulți oameni o fac este să urmeze dieta ketogenică. "În ultima vreme, există o mulțime de oameni care promovează o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. În ciuda a ceea ce oamenii ar putea crede, o dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete atunci când vine vorba de acumularea de plăci", explică el.
Dr. Haider spune că, deși dieta ketogenică poate ajuta unele persoane să piardă în greutate, nu este un plan alimentar bun pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi saturate este legată de creșterea colesterolului LDL, care poate duce apoi la acumularea de plăci în artere.
Ce recomandă medicul
Dacă dieta ketogenică nu este cel mai bun plan alimentar pentru sănătatea inimii, atunci care este? Dr. Haider recomandă dieta mediteraneană. Acest plan de alimentație s-a demonstrat în mod repetat, din punct de vedere științific, că este benefic pentru sănătatea inimii, iar Dr. Haider subliniază că, spre deosebire de dieta ketogenică, aceasta este săracă în grăsimi saturate.
Cum poți să previi
Pentru a evita acumularea plăcii în vasele de sânge, Dr. Haider recomandă trei pași cheie:
1.Verificați în mod regulat tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului din sânge și discutați cu un medic despre strategiile de modificare a acestora, dacă este necesar.
2. Nu fumați, consumați alimente bogate în nutrienți și faceți exerciții fizice regulate.
3. Asigurați-vă că veți consulta un cardiolog, dacă există antecedente de boli de inimă în familia dumneavoastră.
Cu aceste trei reguli, arată medicul, veți reuși să preveniți acumularea de placi în artere și vă veți menține inima sănătoasă. „În ceea ce privește dieta keto, permiteți-mi să vă spun că nu este sănătoasă, chiar dacă e la modă”, a precizat specialistul.
Sursa: adevarul.ro