Cel mai poluat oraș din lume. Are o populație de peste 11 milioane de locuitori

Cel mai poluat oraș din lume. Are o populație de peste 11 milioane de locuitori

Într-un raport, realizat de IQAir, în anul 2022, a fost desemnat orașul cu cel mai poluat aer din întreaga lume. Clasamentul a fost realizat în funcție de concentraţia particulelor atmosferice în suspensie PM2.5 (particule mai mici de 2,5 microni), nocive pentru sănătatea umană.

Orașul Lahore, din Pakistan, este cel mai poluat din întreaga lume FOTO Shutterstock

Orașul Lahore, din Pakistan, este cel mai poluat din întreaga lume FOTO Shutterstock

IQAir este o platformă elveţiană care se ocupă cu monitorizarea aerului. Raportul anual al IQAir este menţionat la scară largă de cercetători şi de organizaţiile guvernamentale, potrivit Reuters.

Cele mai poluate orașe din lume

Lahore, situat în Pakistan, a fost desemnat oraşul cu cel mai poluat aer din lume în 2022. Acesta reprezintă un un oraș important în Pakistan și este capitala provinciei Punjab. Este situat lângă râul Ravi și granița cu India, si ar avea peste 11 milioane de locuitori, o populație de mai bine de cinci ori mai mare față de cea a Bucureștiului. După Karachi, este al doilea oraș din Pakistan, ca mărime și pe locul 45, în clasamentul celor mai mari orașe din lume.

Calitatea aerului în Lahore s-a înrăutăţit în 2022, rata particulelor fine de PM2.5 ajungând la 97,4 micrograme pe metru cub de aer, faţă de de la 86,5 în 2021, oraşul pakistanez devenind astfel cel mai poluat la nivel global.

Hotan, din China, este pe locul al doilea, pe lista celor mai poluate oraşe din lume, cu un nivel de particule nocive PM2.5 de 94,3, o uşoară îmbunătăţire de la 101,5 în 2021.

Următoarele două oraşe se află în India: Bhiwadi, la periferia capitalei, cu un nivel de particule PM2.5 de 92,7, şi New Delhi cu 92,6.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de particule fine PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub de aer.

În timp ce Ciadul a înregistrat o valoare medie anuală a PM2.5 de 89,7 micrograme pe metru cub de aer, Irakul s-a clasat pe locul al doilea în rândul ţărilor cu cea mai ridicată poluare atmosferică, cu 80,1 micrograme per metru cub.

Calitatea aerului din Bangladesh s-a îmbunătăţit din 2021, când a fost desemnată ţara cu cel mai poluat aer, şi se află pe locul al cincilea în cel mai recent raport IQAir, cu un nivel de PM2.5 de 65,8.

Potrivit noului raport, India şi Pakistanul au cel mai populat aer din în regiunea Asiei Centrale şi de Sud, unde aproape 60% din populaţie locuieşte în zone în care concentraţia de particule fine PM2.5 este de cel puţin şapte ori mai mare decât nivelul recomandat de OMS.

La nivel global, una din zece persoane locuieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate, potrivit IQAir.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”