Cel mai mare val de gripă din ultimii 10 ani. Ce trebuie să facem, sfaturi de la pediatrul Mihai Craiu
„Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani”, afirmă Mihai Craiu, pediatru. Totodată, aceasta ne învață ce trebuie să facem pentru a scădea riscul de îmbolnăvire.
Cel mai mare val de gripă din ultimul deceniu FOTO Adevărul
Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, medicul arată că această creștere , așa cum este firesc, se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor.
"Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani.
Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante - vezi spitalizările din Canada în figura de mai jos. Cifrele stau la fel și în SUA. Sau în restul UE sau în UK. Și acolo au fost întâlnite, din păcate, decese la copil (în Connecticut, Idaho, Illinois au fost raportate în ultima perioadă decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei)", arată pediatrul.
Totodată, medicul atrage atenția că, înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:
1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.
2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația... Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că "ne trage curentul" chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât... nimic.
3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie...
"Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile", spune dr. Mihai Craiu.
Sursa: adevarul.ro