Cel mai mare smarald din lume, aflat în Statele Unite, revendicat de Brazilia
Un smarald de 38 de kilograme, aflat în prezent la Los Angeles (Statele Unite), este revendicat de Brazilia, care încearcă să îl recupereze. Litigiul a început în 2009, an din care mineri, negustori de pietre prețioase și asociații din grupul american FM Holdings își dispută proprietatea asupra acestei incredibile pietre, relatează marți 20minutes.ch.
Foto: (c) thebahiaemerald.com
Un judecător din Los Angeles a decis luni că smaraldul 'Bahia', considerat de brazilieni cel mai mare din lume, va rămâne deocamdată în Statele Unite. El a respins o moțiune a Brasiliei care cerea suspendarea unui proces ce durează de șase ani și vizează stabilirea proprietarului smaraldului descoperit în statul brazilian Bahia în 2001. Piatra prețioasă cântărește 38 de kilograme și este evaluată la 400 de milioane de dolari.
Brazilia afirmă că smaraldul este o 'comoară națională' care aparține patrimoniului brazilian, potrivit avocatului său, John Nadolenco. Însă judecătorul Curții Supreme din Los Angeles, Michael Johnson, a subliniat luni că guvernul brazilian a întârziat mult în 'a-și manifesta interesul' față de această piatră excepțională. Când justiția era gata să dea un verdict, în luna septembrie a anului trecut, Brazilia a cerut anularea sau suspendarea procesului, iar autoritățile braziliene au început negocieri cu guvernul american pentru a obține piatra. Judecătorul Johnson a arătat luni că nu canalele diplomatice sunt calea adecvată pentru rezolvarea litigiului, lăsând oficialităților braziliene posibilitatea de a formula o moțiune mai detaliată în care să își expună argumentele în favoarea repatrierii smaraldului.
De la descoperirea sa în 2001, excepționala piatră prețioasă a trecut prin multe. Ea se află în prezent la biroul șerifului din comitatul Los Angeles, la care este în păstrare până la rezolvarea litigiului. Cotidianul Los Angeles Times a reconstituit drumul smaraldului. Minerii care l-au descoperit l-au dus la Sao Paulo, de unde a fost trimis în 2005 la un geolog din California. Acesta l-a dus apoi la New Orleans, piatra dispărând apoi câteva săptămâni din cauza uraganului Katrina. A fost găsită în apă și a ajuns în mâinile omului de afaceri Larry Biegler, care i-a anunțat dispariția în 2009. În urma anchetei șerifului din Los Angeles s-a aflat că smaraldul se afla la Las Vegas, în posesia asociaților FM Holding.
AGERPRES/(AS — autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)