Cel mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece. Lista celor care vor fi eliberați

Cel mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece. Lista celor care vor fi eliberați

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich urmează să fie eliberat, astăzi, ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich , în boxa acuzaților, în Rusia/ FOTO: Arhiva

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich , în boxa acuzaților, în Rusia/ FOTO: Arhiva

Jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, este primul jurnalist american care a fost arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la Războiul Rece.

El a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare de un tribunal rus din Urali, într-un caz pe care guvernul SUA, ziarul și susținătorii săi l-au denunţat ca fiind o farsă, transmite CNN.

Gershkovich a fost arestat în Ekaterinburg la 29 martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie de serviciu, în calitate de jurnalist.

El a fost ulterior acuzat că a încercat să obțină informații despre o fabrică care produce tancuri pentru războiul Rusiei în Ucraina și să le transmită CIA. El este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia de la Războiul Rece încoace.

Wall Street Journal (WSJ) și guvernul american au respins cu fermitate acuzațiile de spionaj, afirmând că Gershkovich își făcea doar datoria de reporter acreditat atunci când a fost arestat.

Gershkovich și Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani tot pentru spionaj, au fost desemnați de guvernul SUA drept „deținuți pe nedrept”.

O astfel de desemnare garantează un nivel superior de atenție și resurse alocate de guvernul SUA pentru a asigura eliberarea prizonierilor.

Gershkovich este unul dintre cei doi reporteri americani reținuți în prezent de autoritățile ruse. Celălalt este Alsu Kurmașeva, un jurnalistă RFE/RL, cu dublă cetățenie, americană și rusă.

Spre deosebire de Gershkovich și Whelan, Kurmașeva nu a fost desemnată drept „deținută pe nedrept”, în ciuda apelurilor repetate ale angajatorului și familiei sale în acest sens.

Gershkovich urmează să fie eliberat împreună cu fostul pușcaș marin american Paul Whelan, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, citate de The Telegraph.

Bărbații, care sunt încarcerați în Rusia pe baza unor acuzații de spionaj pe care atât ei, cât și SUA le neagă, sunt în prezent transportați către destinații din afara Rusiei.

Conform acordului, SUA și aliații săi vor returna Rusiei prizonierii pe care îi dețin, potrivit rapoartelor.

Schimbul de prizonieri care are loc astăzi l-ar putea include pe Vladimir Kara-Murza, un activist și jurnalist ruso-britanic care se află în închisoare din aprilie 2023.

Se crede că opozantul lui Putin Kara-Murza este unul dintre cei doi cetățeni britanici de pe lista prizonierilor care urmează să fie schimbați.

The Telegraph spune că un grup de parlamentari a făcut presiuni asupra Ministerului britanic de Externe pentru a obține eliberarea sa. Deși Regatul Unit nu participă la schimburile de prizonieri, se crede că Marea Britanie a făcut presiuni asupra SUA pentru a-l include în negocieri.

„SUA l-au avut pe Kara-Murza în vizorul lor, dar nu există garanții”, a declarat un deputat care a purtat discuții cu guvernul britanic în legătură cu el. „Rușii sunt renumiți pentru faptul că negociază foarte dur”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...