Cel mai mare diamant brut din lume nu a fost cumpărat de nimeni la o licitație organizată la Londra
Cel mai mare diamant brut din lume nu a fost cumpărat de nimeni la o licitație organizată miercuri seară la Londra fiindcă nu s-a ajuns la prețul de rezervă de 70 de milioane de dolari, relatează AFP. Cea mai ridicată propunere a fost de 61 de milioane de dolari la licitația casei Sotheby's.
Cu cele 1.109 carate, "Lesedi La Rona", de mărimea unui mingi de tenis, este cel mai mare diamant descoperit în ultimii peste 100 de ani și primul de aceste dimensiuni propus vreodată spre vânzare la licitație.
În ultimele luni totuși vânzările de pietre prețioase au înregistrat un mare succes. În 9 mai, un diamant brut de 813 carate a fost vândut de compania minieră Lucara Diamond cu prețul record de 63 de milioane de dolari. O săptămână mai târziu, Sotheby's a vândut cu 31,56 de milioane de dolari cel mai mare diamant roz aprins șlefuit în formă de pară propus la licitație. După o zi, diamantul albastru Oppenheimer a fost vândut cu prețul de 57,54 de dolari de casa Christie's din Geneva, după 20 de minute de licitație intensă.
"Cererea de pietre de această mărime este fără îndoială saturată. Instabilitatea piețelor, provocată de Brexit, a contat și ea poate", a spus Tobias Kormind, director al retailerului online 77Diamonds.com.
"Lesedi La Rona" a fost descoperit acum nouă luni în Botswana. Prin mărimea sa, el intră în Top 5, alături de "Cullinan", "Excelsior", "Star of Sierra Leone" și "Incomparable".
Recordul istoric al celui mai mare diamant din lume continuă să fie deținut de legendarul "Cullinan", de 3.016,75 de carate, descoperit în 1905 în Africa de Sud. El a fost transformat în nouă diamante pentru Bijuteriile Coroanei britanice. Cele mai mari, de 530 și respectiv 317 carate, împodobesc sceptrul și coroana regală, ambele expuse la Turnul Londrei.
În aceeași zi cu "Lesedi La Rona" a fost descoperit în Botswana un alt diamant, de 830 de carate, al treilea cel mai mare din lume, amintește AFP.
AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan, editor online: Simona Aruștei)