Cel mai longeviv veteran de război din lume trăiește în România. Vârsta incredibilă împlinită de Ilie Ciocan
Ilie Ciocan din satul Bratia din Vale , comuna Galicea. Vâlcea, este cel mai longeviv român, dar și cel mai bătrân supraviețuitor dintre veteranii de război din lume. Județul în care s-a născut are cea mai mare speranță de viață din România.
Ilie Ciocan cel mai bătrân român și longeviv veteran de război din lume Foto Camelia Ciocan
Zilele trecute, în data de 28 mai 2024, Ilie Ciocan a împlinit 111 ani. Potrivit site-ului Grupului de Cercetare în Gerontologie (GRG), o instituție internațională cu sediul în Los Angeles - California (SUA), în care activează cercetători din diverse domenii ale gerontologiei, longevității umane, sănătății publice și demografiei, Ilie Ciocan din Vâlcea este nu doar cel mai în vârstă român în viață, ci și cel mai bătrân om din Balcani, al doilea cel mai bătrân european și cel mai în vârstă veteran de război din lume.
Poate nu întâmplător, provine din județul cu cea mai mare speranță de viață din țara noastră - 81 de ani, singurul în care limita de vârstă depășește 80 de ani, fiind urmat de București cu 78 de ani, în contextul în care Vâlcea se situează la coada clasamentului când vine vorba despre salarii și putere de cumpărare, adică la polul sărăciei - cu al cincilea cel mai mic salariu mediu net din țară – 3.694 lei și cu cea mai mică creștere salarială din Oltenia, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică.
Și localitatea din care provine veteranul de război, Galicea (Vâlcea), amplasată pe malul estic al Oltului, la aproximativ 25 km depărtare de municipiul Râmnicu Vâlcea, se laudă cu o longevitate crescută, având mai mulți locuitori, din cei peste 3.300 de săteni, care au depășit un secol de existență.
Tot din Vâlcea provine și cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, Mugur Isărescu.
Cel mai bătrân român și balcanic trăiește în Vâlcea
Ilie Ciocan s-a născut în Galicea, județul Vâlcea, la 28 mai 1913. A rămas orfan de tată la vârsta de 6 ani, iar mai târziu de mamă, pe când avea doar 12 ani, fiind astfel nevoit să lucreze din copilărie pentru a supraviețui.
Pentru o „bucată de pâine” a fost la început „văcarul satului”. S-a căsătorit la 19 ani cu Floarea Obogeanu, care era cu șapte ani mai mare decât el. Împreună au avut șase copii: trei fete și trei băieți.
A fost mobilizat în Armată la vârsta de 22 de ani, fiind încorporat în Regimentul 6 Artilerie Pitești în 1935, a plecat pe front în 1941. În Al Doilea Război Mondial a fost în principal curier pe Frontul de Est, în Odesa (Ucraina) și la Cotul Donului (Stalingrad - Rusia), dar a ajuns și pe Frontul de Vest, până în Cehoslovacia.
În 1945, a fost eliberat din Armată pentru că avea mulți copii, întorcându-se acasă fără răni de război, dar cu sănătatea șubrezită. După 1990, Ilie Ciocan a primit gradul de maior în retragere. Soția sa a murit în 1992, la vârsta de 87 de ani.
Nepoții au povestit în exclusivitate pentru „Adevărul” că Ilie Ciocan a mers pe bicicletă până la aproximativ 90 de ani și poate ar fi continuat dacă nu și-ar fi rupt piciorul la 93 de ani, dar și-a revenit cu succes, chiar dacă a refuzat să-i fie pus piciorul în ghips.
Până la 103 ani, veteranul de război a citit Biblia și ziarele fără ochelari, fiind abonat la mai multe publicații naționale, printre care și „Adevărul”.
Trei dintre copiii săi mai sunt astăzi în viață, din cei șase și are de asemenea 15 nepoți și opt strănepoți și mai mulți stră-strănepoți.
Recordmen în România, în Balcani, la nivel european, dar și mondial
Cum spuneam, Ilie Ciocan este deținătorul mai multor recorduri de vârstă, la nivel național, balcanic, european și mondial.
După moartea lui Constantin Herțoiu, la vârsta de 109 ani, la 28 februarie 2023, care provenea tot din Vâlcea, din Câineni, a devenit ultimul supraviețuitor român născut înainte de 1915, iar după Ramiz Selmani din Macedonia de Nord, care a murit la data de 2 iulie 2023, la vârsta de 108 ani, a devenit și ultimul bărbat din Balcani în viață născut înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.
De asemenea, potrivit datelor GRG, este cea mai longevivă persoană în viață din Balcani, după moartea Ioannei Proiou-Dimitriadou a Greciei (111 ani), la 5 aprilie 2023.
În mai 2023, a devenit „supercentenarian” , termen folosit pentru cei care au trecut de 110 ani, care vine de la englezismul „centenarian” - tradus înseamnă persoană de 100 de ani / centagenar, potrivit wordreference.com .
Este cel mai în vârstă veteran de război din Europa, după moartea francezului Andre Ludwig, la 7 ianuarie 2024, la vârsta de 111 ani, dar ocupă locul II în Topul „celor mai bătrâni europeni în viață”, după britanicul John Alfred Tinniswood, născut la 26 august 1912 în Liverpool, Merseyside.
La data de 30 ianuarie 2024, Ilie Ciocan a devenit și cel mai bătrân veteran de război din lume , fiind recordmen mondial, după moartea japonezului Tsuneji Oyama, la vârsta de 111 ani. În plus, se află și în topul celor mai longevive persoane care mai trăiesc pe glob la această oră, după cum ne-a confirmat unul dintre nepoții săi. Ocupă locul IV la nivel mondial , fiind depășit de un britanic, un chinez și un brazilian.
Totodată, este al doilea cel mai în vârstă român cunoscut vreodată, după Dumitru Comănescu (1908 – 2020), care a trăit 111 ani și 219 zile.
În an electoral, uitat de ziua lui de toți oficialii de la nivel central
Anul trecut, președintele României i-a conferit lui Ilie Ciocan - Ordinul „Virtutea Militară” în grad de „Cavaler” cu însemn de pace pentru militari, pentru serviciile militare aduse României în cel de-Al Doilea Război Mondial. Anul acesta, însă, de ziua lui, l-au uitat toate oficialitățile de la nivel județean și central. Doar primarul din localitate, din Galicea - Vâlcea, Alexandru Mărăcine, i-a urat sănătate și viață lungă.
„Or fi în campanie electorală sau or avea și domniile lor alte probleme, ce știu eu. Sau, cei de la Armată, pentru că l-au vizitat de „Ziua Veteranilor” (29 aprilie) când nu se simțea bine, s-or fi gândit să nu-l mai deranjeze și de ziua sa”, a mărturisit dezamăgit Cătălin Ciocan, nepotul la care locuiește de mai bine de un an și jumătate.
În ultimul deceniu, Ilie Ciocan și-a pierdut dantura, auzul și vederea.
Nepotul Cătălin a primit „cu limbă de moarte” de la tatăl său (fiul cel mare al lui Ilie Ciocan), datoria de a avea grijă de bătrân pe mai departe.
El este cel care a dezvăluit, din nou în premieră, pentru „Adevărul”, cum a trecut ultimul an pentru cel mai bătrân veteran de război din lume, dar și pentru cei care-l au în grijă, și cum a reușit să ajungă până la această vârstă incredibilă. Cu mai multe amănunte pe această temă vom reveni zilele următoare.
Sursa: adevarul.ro