Cel mai longeviv angajat bugetar din România a împlinit 75 de ani, lucrează în instituție din 1974 și nu este pensionar

Cel mai longeviv angajat bugetar din România a împlinit 75 de ani, lucrează în instituție din 1974 și nu este pensionar

Un minister strategic are într-o poziție-cheie un personaj care s-a angajat în instituție în urmă cu aproape 50 de ani. Ion Pascu este directorul Corpului de control și evaluare diplomatică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și va împlini 76 de ani în aprilie 2024. Conform unui răspuns oficial al Ministerului, Pascu ”nu are calitatea de pensionar” și lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Biroul de Presă al MAE a transmis g4media.ro că Pascu este angajat în cadrul instituției, cu contract individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată, de la data de 30 septembrie 1974. ”La data de 4 septembrie 2012, domnul ambasador Pascu Ion a îndeplinit cumulativ condițiile legale de pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii, conform prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. (…) nu are calitatea de pensionar. (…) Nu se află în situația cumul pensie cu salariu.”, se arată în răspuns.

Nici în declarațiile de avere ale lui Pascu, depuse anual, nu este indicată vreo sumă primită drept pensie, ceea ce indică faptul că, la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu a depus dosar în acest sens. Această variantă este confirmată și de MAE: ”La momentul pensionării, dl Ion Pascu va putea opta pentru unul dintre cele două tipuri de pensii, respectiv pensie pentru limită de vârstă sau pensie de serviciu acordată, conform legii, membrilor Corpului diplomatic și consular al României.”

Ulterior anului 2012, Pascu și-a continuat activitatea în MAE prin prelungiri succesive ale contractului individual de muncă, inițial pe durata mandatului de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru, mandat care s-a încheiat la data de 20 iunie 2016, iar ulterior prin prelungiri anuale, în Centrala MAE, în funcția de conducere de inspector general/director la Corpul de control și evaluare diplomatică al afacerilor externe. ”Astfel, cu acordul ministrului afacerilor externe, domnul Pascu își continuă activitatea în MAE, în baza aceluiași contract individual de muncă încheiat cu MAE pe durată nedeterminată, până la data de 20 iunie 2024, inclusiv.”

Pascu a refuzat să discute cu reporterul G4Media.ro, iar o întrebare adresată Biroului de Presă, despre motivația păstrării acestuia ca angajat pentru o perioadă atât de lungă după îndeplinirea condițiilor de pensionare, nu a primit răspuns.

Dintr-un CV postat în trecut pe site-ul MAE reiese că Ion Pascu a absolvit Facultatea de Comerţ Exterior, A.S.E. – Bucureşti (1966-1971), studii post-universitare la University of Washington-Seattle (1973-1974), de la întoarcerea în țară fiind ataşat stagiar, ataşat, secretar III, secretar I, consilier, ministru consilier și ambasador într-o carieră diplomatică întinsă până în 2016, când a devenit inspector general/director la Corpul de Control. De-a lungul timpului a ocupat poziții în ambasadele României din Yemen, Japonia, Grecia, Turcia, Cipru, Marea Britanie și Suedia. Între 2005 și 2008, a fost Consilier de Stat, Șeful Compartimentului Protocol din cadrul Administrației Prezidențiale.

Referitor la activitatea de dinainte de 1989, pe site-ul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și al instanțelor de judecată nu există nici adeverințe de necolaborare cu fosta Poliție politică, nici acțiuni prin care să se constate că o astfel de colaborare a avut loc. Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2021, Germina Nagâț, membru CNSAS declara că ”Nu cred că exista vreo poziție în ambasadă care nu să fie ocupată cu acordul Securității, nici măcar cele mai modeste.”

Într-un volum publicat în anul 2000, un fost diplomat pe nume Ion Mircea Răceanu susținea că Pascu a fost un posibil ofiţer acoperit al fostei Poliții politice, fapt negat de acesta în 2006: ”Nu am avut alte legături cu Securitatea decât cele pe care Ministerul de Externe le avea cu aceasta.”

Cea mai recentă declarație de avere arată că, în anul 2022, Ion Pascu a avut un venit net lunar de aproape 10.000 de lei. Deținător, alături de soția pensionară, a doua apartamente în București și a unei case în comuna natală din Prahova, Pascu are în conturi circa 80.000 de dolari, 460.000 de lei și 18.315 euro.

Conform Regulamentului de funcționare, Corpul de Control și evaluare diplomatică desfăşoară ”o activitate permanentă de prevenire, verificare şi evaluare a modului în care sunt respectate şi aplicate prevederile legale şi normele de deontologie şi etică diplomatică” în funcţionarea misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale ale României în exterior, precum şi a structurilor specifice, departamente, direcţii şi servicii independente din centrala MAE şi unităţile subordonate, precum și de investigare în cadrul cercetării disciplinare prealabile a faptelor comise de toate categoriile de personal încadrate în minister şi unităţile subordonate, având competenţa de a verifica şi modul de respectare a normelor de etică şi deontologie diplomatică.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri