Cel mai îndepărtat corp ceresc detectat în Sistemul Solar - "Farout", o planetă pitică roz

Cel mai îndepărtat corp ceresc detectat în Sistemul Solar - "Farout", o planetă pitică roz

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai îndepărtat corp ceresc cunoscut din Sistemul Solar, atât de izolat şi de neobişnuit încât i-au atribuit porecla "Farout", pentru a defini o planetă pitică roz, acoperită cu gheaţă şi cu o deplasare foarte lentă, aflată la o distanţă de 120-130 de ori mai mare faţă de Soare decât distanţa ce separă Terra de astrul aflat în centrul sistemului nostru solar, informează Reuters.

Astronomul Scott Sheppard de la Carnegie Institution for Science din Washington a declarat marţi că acea planetă pitică, a cărei denumire oficială este 2018 VG18, are un diametru estimat de 500-600 de kilometri.

În Sistemul Solar există aproximativ 50 de planete pitice. Cele mai mari dintre ele sunt Pluto, cu un diametru de 2.370 de kilometri, şi Eris, ce are un diametru de aproximativ 2.325 de kilometri.

Descoperirea noii planete pitice a fost anunţată luni de Minor Planet Center (Centrul Planetelor Minore), un organism ce aparţine de Uniunea Astronomică Internaţională.

"Nu ştim prea multe despre ea. Am detectat-o abia luna trecută. După luminozitatea sa, putem să îi determinăm mărimea. Îi cunoaştem culoarea. Are o nuanţă roz, roşiatică. Dacă pui gheaţă în acel spaţiu îndepărtat şi o iradiezi cu raze solare, gheaţa capătă cu timpul o culoare roşiatică, roz. Credem că suprafaţa sa este acoperită probabil cu gheaţă", a spus Scott Sheppard.

Astronomul american şi alţi oameni de ştiinţă au zărit obiectul cosmic "Farout" cu ocazia cercetărilor întreprinse pentru a detecta corpuri cereşti extrem de îndepărtate din Sistemul Solar, inclusiv potenţiala Planetă X, despre care se spune că ar avea o mărime de 5-10 ori mai mare decât Terra. În 2014, aceiaşi cercetători au propus o teorie despre existenţa celei de-a noua planete majore care s-ar afla la limitele externe ale Sistemului Solar.

Ei mai spun că "Farout" se deplasează atât de încet prin spaţiu, încât are nevoie de peste 1.000 de ani pentru a efectua o rotaţie completă în jurul Soarelui.

Pe locul al doilea în topul celor mai îndepărtate obiecte cosmice observate în Sistemul Solar se află Eris, a cărui orbită este de 96 de ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare. Orbita lui Pluto este de 34 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane