Cel mai înalt munte din lume este „în creștere”. Care este explicația cercetătorilor

Cel mai înalt munte din lume este „în creștere”. Care este explicația cercetătorilor

Muntele Everest, cunoscut ca fiind cel mai înalt vârf din lume, a început să crească suplimentar ca urmare a eroziunii provocate de râurile vecine, potrivit unui nou studiu care evidențiază procesele geologice complexe care influențează înălțimea acestuia.

Muntele Everest are un „impuls” de creștere, spun cercetătorii FOTO Arhivă

Muntele Everest are un „impuls” de creștere, spun cercetătorii FOTO Arhivă

Himalaya s-a format acum aproximativ 50 de milioane de ani, când subcontinentul indian s-a ciocnit de placa tectonică eurasiatică - deși cercetările recente sugerează că marginile acestor plăci erau deja foarte înalte înainte de coliziune, scrie The Guardian.

Procesul continuă să se desfășoare, iar lanțul muntos este împins în sus, deși alunecările de teren și alte evenimente înseamnă că roca este, de asemenea, pierdută.

Dar acum experții spun că Everestul - care în prezent are o înălțime de 8.849 m - a experimentat un impuls suplimentar în înălțime ca urmare a eroziunii cauzate de râurile vecine.

Echipa afirmă că acest proces a dus la creșterea Everestului cu 15 până la 50 de metri în ultimele 89.000 de ani, iar ridicarea continuă și astăzi.

Anomalii și mecanisme geologice

„Studiul nostru demonstrează că chiar și vârful cel mai înalt din lume este supus unor procese geologice continue care pot afecta măsurabil înălțimea sa pe scări geologice relativ scurte”, a declarat prof. Jingen Dai, coautor al studiului de la Universitatea Chineză de Geosciences din Beijing.

Dai a subliniat că Everestul este ceva deosebit, cu vârful său situat cu aproximativ 250 de metri mai sus decât alte cele mai înalte vârfur i ale Himalayei. În plus, datele sugerează o discrepanță între ratele de ridicare pe termen lung și pe termen scurt ale Everestului.

„Aceasta a ridicat întrebarea dacă există un mecanism subiacente care să facă înălțimea anormală a Everestului și mai mare”, a spus Dai.

În revista Nature Geoscience, Dai și colegii săi raportează cum au creat modele pe calculator pentru a explora evoluția rețelelor de râuri din Himalaya.

Rezultatele lor sugerează că acum 89.000 de ani, cursul superior al râului Arun, care se află la nord de Everest - și care ar fi curgător spre est pe platoul tibetan - s-a contopit cu cursul său inferior, ca urmare a eroziunii acestuia din urmă către nord. Rezultatul a fost că întreaga lungime a râului Arun a devenit parte a sistemului râului Kosi.

Echipa sugerează că redirecționarea rezultată din această „captură de râu” a dus la o creștere a eroziunii râului în apropierea Everestului și la formarea canionului râului Arun.

„În acel moment, ar fi fost o cantitate uriașă de apă suplimentară care curgea prin râul Arun, iar aceasta ar fi putut transporta mai mult sediment și eroda mai multă rocă de fund și ar fi tăiat adânc în fundul văii”, a spus dr. Matthew Fox, coautor al cercetării de la University College London.

Ridicarea terenului

Cercetătorii spun că reducerea greutății pe crusta terestră, pe măsură ce acest material a fost îndepărtat, a dus la o ridicare a terenului înconjurător - un proces cunoscut sub numele de rebound izostatic.

Echipa estimează că acest proces împinge Everestul în sus cu aproximativ 0,16 mm până la 0,53 mm pe an, vârfurile sale vecine, Lhotse și Makalu, cele mai înalte vârfuri din lume, experimentând o ridicare similară.

„Acest efect nu va continua indefinit”, a spus Dai. „Procesul va continua până când sistemul de râuri va ajunge la un nou stat de echilibru.”

Prof. Mikaël Attal de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în lucru, a spus că, deși captura de râu este un fenomen bine cunoscut, este relativ rar.

„Ceea ce este unic în acest studiu este demonstrarea că eroziunea rezultată din captura de râu poate duce la o reacție atât de dramatică a suprafeței Pământului, cu o zonă de dimensiunea Marii Londre ridicându-se cu câteva zeci de metri în zeci de mii de ani, ceea ce este rapid”, a spus el.

Cu toate acestea, Attal notează că acest rebound explică doar o fracțiune din înălțimea neobișnuită a celor mai înalte vârfuri ale Himalaye i. De fapt, Fox a subliniat că alte mecanisme, cum ar fi stresurile tectonice asociate cu ciclurile cutremurelor și pierderea ghețarilor montani, ar putea de asemenea cauza ridicarea.

Dr. Elizabeth Dingle de la Universitatea Durham a spus că rezultatele studiului ar putea fi importante dincolo de Everest.

„Există alte capturi de râuri cunoscute că au avut loc în Himalaya”, a spus ea, „deci ar fi interesant de știut dacă efecte similare sunt păstrate și în alte lanțuri montane tectonic active în general.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

3 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

4 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor

5 Foarte interesante amănunte!