Cel mai important potențial pericol pentru România ar fi o Moldovă dominată de Rusia, avertizează un expert american

Cel mai important potențial pericol pentru România ar fi o Moldovă dominată de Rusia, avertizează un expert american

Cu războiul care se desfășoară în Ucraina și Orientul Mijlociu, și relațiile volatile cu Turcia , membru NATO , România a devenit noul aliat indispensabil al Americii, scrie expertul regional Ronald H. Linden în The Hill.

Adunere publică Moldova Europeană, la Chișinău/ FOTO: Arhiva

Adunere publică Moldova Europeană, la Chișinău/ FOTO: Arhiva

După căderea comunismului în 1989, România a luat măsuri pentru a adera la UE și NATO. La început, liderii americani și europeni au sperat la o relație de cooperare cu Rusia lui Boris Elțîn, iar unii au fost sceptici cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere. Dar, destul de repede, Statele Unite au început să sprijine extinderea NATO. Rusia era dornică să limiteze influența occidentală în Polonia și Ucraina, dar România avea o valoare strategică mai mică. Moscova nu putea nici să-i prezinte pe românii neslavi ca având rădăcini istorice în „vechea Rusie“.

După 11 septembrie 2001, viziunea strategică a Americii s-a îndreptat către Orientul Mijlociu și Asia de sud-vest, iar NATO dorea mai mulți parteneri în lupta împotriva terorismului. Valoarea geopolitică a unei mari țări pro-occidentale riverane Mării Negre a crescut dramatic. România a fost un contributor timpuriu și substanțial la forțele multinaționale din Afganistan, trimițându-și chiar propriile trupe acolo. A urmat admiterea în NATO în martie 2004.

După o scurtă lună de miere, Rusia a început să ia măsuri concrete pentru a bloca creșterea influenței occidentale în vecinătatea sa. Pentru a împiedica îndeplinirea promisiunii NATO din 2008 de aderare a Ucrainei și Georgiei, Moscova a creat două state în Georgia (Abhazia și Osetia de Sud) și a exercitat presiuni asupra Ucrainei. În 2014, în urma tulburărilor din Ucraina și a implicării UE, Rusia a cucerit Crimeea și a sprijinit direct mișcările secesioniste din estul acestei țări. Noii membri NATO au avut nevoie de puțină imaginație pentru a evoca o amenințare rusă, confirmată de invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.

Pericole potențiale

Agresiunea Rusiei arată României un set complex de pericole. În nordul său, România are acum o graniță necontenită de 531 de kilometri cu o țară aflată sub ocupație și în război. Deși în partea de vest a Ucrainei au avut loc puține lupte, regiunile sale estice și centrale - care se învecinează cu Marea Neagră și Delta Dunării - au atras o atenție periculoasă, Rusia încercând să sugrume exporturile ucrainene. Dezmembrarea flotei navale ucrainene și cucerirea Sevastopolului și a unor porturi precum Herson și Mariupol au plasat Rusia într-o poziție potențial dominantă în Marea Neagră.

Inversarea acestei situații este dificilă, deoarece accesul la Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor este reglementat de Convenția de la Montreux dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și este aplicată de Turcia, care ține la prerogativele sale. În 2008, când SUA au încercat să trimită două nave-spital mari în Georgia, Turcia le-a blocat intrarea. Ca stat riveran Mării Negre, Rusia nu se confruntă cu astfel de limitări. Chiar și în timp de război, navele rusești care se întorc la bazele lor „de origine“ sunt lăsate să treacă. Această situație face ca Marea Neagră să fie "potrivită pentru intimidarea vecinului", după cum scrie Defense News.

Dar ucrainenii au arătat cum dronele și rachetele cu rază scurtă de acțiune pot egala șansele împotriva unei flote mai mari. Chiar și fără nave mari, o bază NATO din Marea Neagră în apele teritoriale ale unei țări care împărtășește viziunea Washingtonului asupra Rusiei este un atu strategic major pentru supraveghere și colectarea de informații.

În ciuda complicațiilor, România sprijină Ucraina din punct de vedere economic. Pe măsură ce Rusia a minat căile maritime, a distrus porturi și a amenințat transportul maritim comercial, Kievul a apelat la România pentru a permite ca porturile sale de la Marea Neagră și de pe Dunăre să fie utilizate pentru exporturile vitale de cereale. Atunci când un acord cu Rusia negociat de ONU în 2022 a căzut, porturi românești precum Constanța au preluat comerțul. Acest lucru pune populația României în pericol, deoarece bombele rusești cad chiar peste graniță; conflictul armat a afectat industria de pescuit a regiunii.

Când modernizările vor fi finalizate, baza NATO de la Mihail Kogălniceanu va găzdui peste 10 000 de militari și familiile acestora și va acoperi o suprafață de mărimea orașului Harrisburg. Dar aceasta nu se află în Pennsylvania - se află în Constanța, în România, la Marea Neagră, împreună cu baza navală Deveselu, administrată de SUA, care găzduiește un sistem de rachete antibalistice Aegis.

Românii susțin ferm aderarea țării lor la NATO și sprijinul pentru Ucraina. În timp ce facilitează tranzitul cerealelor ucrainene, Bucureștiul, în cooperare cu UE, a reușit să evite opoziția feroce a fermierilor locali din Polonia și Ungaria.

Pe plan intern, România a reușit să evite alunecarea către autocrație văzută în unele țări vecine. Comisia Europeană a lăudat reformele României în 2023, iar peisajul politic al națiunii a rămas relativ stabil, cu partidele sale de centru-dreapta și de centru-stânga cooperând pentru a contracara facțiunile anti-UE și anti-NATO.

Riscul ca Moldova să devină un al doilea Belarus

Poziția României a atras mârâieli previzibile din partea Moscovei cu privire la „amenințările României la adresa Rusiei“. Dar, probabil, cel mai mare pericol pentru România este perspectiva unui al doilea Belarus, adică un vecin dominat de Rusia, în Moldova. Această țară minusculă, blocată între Ucraina și România, este deja divizată de Transnistria, o enclavă susținută de Rusia. Cândva parte a României, aproximativ un sfert din populația Republicii Moldova identifică limba română (nu moldovenească) ca limbă maternă.

Liderii din Transnistria (unde populația este formată în proporție de o treime din ruși) au ridicat acuzații de discriminare și au cerut în mod repetat „protecție“ Moscovei. Sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, Moldova este în prezent candidată la aderarea la UE, a primit un ajutor sporit din partea SUA și analizează posibilitatea unor legături mai strânse cu NATO. Dacă ar fi legată de zonele controlate de Rusia în Ucraina, o Moldovă dominată de Moscova ar putea destabiliza și mai mult regiunea, sporind fluxurile de refugiați și transformând granița României într-un punct fierbinte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…