Cel mai important om de pe frontul Ucrainei: A apărat Kievul și a recucerit Harkovul, acum vrea Bahmutul

Cel mai important om de pe frontul Ucrainei: A apărat Kievul și a recucerit Harkovul, acum vrea Bahmutul

Pe Internet este considerat „cel mai de succes general din secolul XXI”. A condus luptele pentru apărarea Kievului la începutul invaziei ruse de anul trecut. A fost creierul contraofensivei de eliberare a Harkovului, vara trecută. Iar acum Oleksandr Sîrskîi conduce operațiunile din estul Ucrainei, una dintre cele două axe principale ale contraofensivei, scrie Spotmedia.ro.

După Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Sîrskîi este cel mai important om din ierarhia militară care se ocupă de contraofensivă.

Generalul Oleksandr Sîrskîi conduce operațiunile dintr-un centru de comandă secret. Folosește un vehicul blindat pentru a se deplasa către unitățile de pe linia frontului. Deasupra mașinii stă o mitralieră de calibru mare, iar înăuntru mai multe ecrane mari redau imaginile transmise live de sute de drone, se arată într-un reportaj BBC .

Recucerirea Bahmutului, o chestiune de onoare

Sîrskîi urmărește imaginile transmise de la marginea Bahmutului, unde trupele sale încearcă să recucerească orașul. La mai bine de o lună după începerea contraofensivei, forțele ucrainene se mișcă mai încet decât se anticipa.

Generalul spune că în est, ca și în sud, zona e înțesată de mine și de obstacole defensive. Rușii au multe fortărețe. "De aceea, avansul nostru nu este atât de rapid cum ne-ar plăcea", spune el, adăugând: "Am vrea să obținem rezultate foarte rapide, dar în realitate e practic imposibil."

Ucraina are, însă, un avantaj important, spune el: "Cred că unitatea conducerii noastre militare și încrederea soldaților între ei reprezintă un punct forte al armatei noastre."

Este un contrast puternic față de ierarhia rigidă din armata rusă care pare să aibă de suferit din pricina luptelor interne, mai mulți comandanți fiind înlocuiți la comandă.

Sîrskîi este ascultat și respectat de cei din jurul său. Oamenii îi admiră devotamentul, determinarea și viclenia de care se folosește pe câmpul de luptă pentru a-și apăra țara. Generalul se relaxează o dată pe zi, când își face programul de exerciții în sala de fitness. Doarme doar patru ore și jumătate pe noapte. În rest, stă la comanda trupelor sale.

Ucraina susține că a recucerit în jur de 30 de kilometri pătrați în nordul și sudul Bahmutului. Pentru Sîrskîi, recucerirea orașului ține de onoare. "Am pierdut mulți din frații noștri, din militari, când am apărat Bahmutul… de aceea, trebuie pur și simplu să-l recâștigăm", explică el.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a spus pentru BBC că forțele ruse din oraș vor fi încercuite în curând. Însă ploaia de lovituri de artilerie încă se abate asupra unei poziții ucrainene, aflată la doar trei kilometri de oraș.

Unul dintre soldați, Alex, spune că situația e "încordată". El arată un crater mare făcut de un obuz al rușilor în acea dimineață. A picat la doar câțiva metri de tranșeea lui. N-a durat mult și reporterul britanic a fost nevoit să fugă la adăpost alături de soldatul ucrainean - rușii au început să bombardeze mai precis.

Departe de zona vizată de artileria rusă, într-un buncăr săpat adânc, sunt coordonate acțiunile pentru recucerirea Bahmutului. Cu două luni în urmă, forțele ucrainene pierdeau teren aici și erau în pericol să fie încercuite. Acum s-a schimbat situația.

Bahmutul nu rezistă fără mercenari

Colonelul Oleksandr Bakulin, comandantul Brigăzii 57, spune că de data asta rușii au probleme. Fără a-și subestima inamicul, el consideră că armata rusă cu care se confruntă nu se ridică la nivelul mercenarilor lui Evgheni Prigojin care au capturat orașul anul acesta.

"Wagneriții erau inamici incomozi… omorau de dragul de a omorî", explică Bakulin. "Cu puțin efort, Bahmutul ar putea fi încercuit", adaugă el.

Contrar teoriilor militare, pierderile în faza ofensivă sunt mai mici decât când unitatea lui era statică, apărând orașul. Înaintarea, deși lentă, a ridicat și moralul, astfel că pierderile sunt mai ușor de suportat, spune colonelul.

Pentru prima oară pe frontul estic, forțele ucrainene sunt egale numeric cu cele ruse - ambele tabere au în jur de 160.000 de oameni. Însă Ucraina încă e depășită de artileria rusă.

Întrebat dacă sosirea muniției cu dispersie, interzisă de peste 100 de țări și furnizată de SUA, ar produce o schimbare de dinamică, colonelul spune că aceste arme sunt necesare pentru a provoca daune maxime infanteriei inamice.

"Cu cât mor mai mulți infanteriști aici, cu atât rudele lor din Rusia vor întreba mai mult guvernul lor: 'De ce?'", crede Bakulin. El subliniază, totuși, că muniția controversată nu va aduce singură victoria pe front: "Nu pot spune că bombele cu dispersie ne vor rezolva toate problemele pe câmpul de luptă."

"Dacă rușii nu le foloseau, poate conștiința nu ne lăsa să le folosim și noi", adaugă colonelul.

Generalul Sîrskîi a confirmat că muniția cu dispersie trimisă de Statele Unite a ajuns în Ucraina și va putea fi folosită în câteva zile. La marginea Bahmutului sunt deja în acțiune obuzierele americane M777.

Sîrskîi consideră că recucerirea orașului nu are doar o valoare simbolică, ci și o importanță strategică, fiind poarta către alte orașe-cheie din regiune. Și, oricum ar fi, eliberarea Bahmutului ar fi o victorie: "Oamenii noștri așteaptă victorii. Au nevoie de mici victorii."


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă