CEL MAI CUNOSCUT peisaj din lume. Povestea wallpaperului pe care nimeni nu îl va uita - VIDEO
Microsoft a decis să retragă, marţi, suportul tehnic şi de securitate pentru sistemul de operare Windows XP, anunţându-i sfârşitul vieţii comerciale. Aceasta este povestea din spatele dealului acoperit de iarbă, fundalul predefinit de pe cel puţin un miliard de computere, în ultimii 13 ani.
Povestea Windows XP, cel mai vândut şi cel mai uitlizat sistem de operare până în 2011, începe la sfârşitul anilor '90. Atunci, angajaţii Microsoft se concentrau pe dezvoltarea a două produse, Odyssey, un sistem de operare pentru companii, care să succeadă Windows 2000 şi Neptune, pentru utilizatorii individuali, care urma să înlocuiască Windows 98. Ulterior, cele două proiecte au fost abandonate în favoarea altuia, care a primit numele de cod Whistler şi care combina caracteristici ale ambelor sisteme de operare. Whistler a devenit cunoscut drept XP (n.r. de la experience, experienţă), la începutul lui 2001 şi, până la sfârşitul acelui an, a fost lansat pe piaţă.
Windows XP a fost extrem de apreciat, atât de critici, cât şi de utilizatorii obişnuiţi şi, în scurt timp, a devenit cel mai bine vândut şi cel mai folosit sistem de operare al Microsoft, poziţie pe care a păstrat-o până în 2011, când a fost depăşit de Windows 7. În prezent, 92% dintre computerele funcţionale folosesc un sistem de operare produs de compania lui Bill Gates, iar 29% dintre acestea, câteva sute de milioane, utilizează Windows XP, la mai mult de 13 ani de la lansarea acestuia. În total, Microsoft a vândut peste un miliard de copii ale sistemului de operare, care au ajuns la un număr de consumatori neimaginat până atunci. Cu tot cu versiunile piratate, se estimează că Windows XP a fost instalat pe mai mult de două miliarde de calculatoare. Fie că e vorba despre versiunea Professional sau Home Edition, sau despre una dintre variantele piratate, miliardele de copii, care au ajuns la utilizatori din toate colţurile lumii, au ceva în comun: imaginea de fundal predefinită.
Fotografia, care înfăţişează un deal acoperit de iarbă, sub un cer albastru, acoperit de câţiva nori, este, cel mai probabil, cea mai vizionată imagine din toate timpurile. Deşi perfecţiunea fotografiei i-a făcut pe mulţi să creadă că imaginea este creată pe calculator, sau, cel puţin, editată digital, realizatorul ei insistă că poza e cât se poate de reală. "E făcută în apropierea casei mele, la nord de San Francisco", spune Charles O'Rear, fotograful, relatează Huffington Post . "E o perioadă a anului, aici în Valea Napa, imediat după ploi şi chiar în timpul lor, când iarba devine foarte verde. Ştiam că sunt şanse mari să găsesc astfel de dealuri, numai bune pentru fotografiat, aşa că eram pregătit, eram atent la ceea ce mă înconjoară", continuă el. "În fiecare vineri, mergeam să-mi vizitez iubita, aproape de San Francisco şi, într-o după-amiază, în timp ce conduceam pe un drum de ţară, am văzut imaginea perfectă: iarba era verde, soarele strălucea, în mijlocul lunii ianuarie, cerul era senin", îşi aminteşte O'Rear.
Fotograful povesteşte că a oprit maşina şi s-a hotărât să imortalizeze peisajul. "În timp ce mă pregăteam, au apărut câţiva nori. Am făcut prima fotografie şi am armat din nou aparatul, pentru că nu aveam, pe atunci, aparate digitale, la care trebuie doar să apeşi un buton", râde el. "Am repetat procedeul de trei ori, mi-am strâns trepiedul şi am plecat. Pe film, odată ce ai făcut fotografia, aşa rămâne", îşi aminteşte O'Rear. "Nu am făcut nimic ieşit din comun. Lentilele aparatului Mamiya RZ67 erau remarcabile şi am folosit un film Fuji care reda culori vii, strălucitoare. Cred că asta a făcut ca fotografia mea să iasă în evidenţă. Dacă foloseam un film de 35 mm, nu ar fi avut acelaşi efect", spune el.
"Cei de la Microsoft au văzut imaginea în anul 2000, sau 2001, pe un ecran de calculator şi le-a plăcut. Pe atunci nu erau monitoare cu ecran plat, care redau atâtea milioane de culori şi rezoluţia nu era atât de bună, aşa că, după ce s-au hotărât să o cumpere, m-au rugat să le trimit fotografia originală", povesteşte O'Rear. Din păcate, însă, firmele de curierat au refuzat să transporte imaginea până la sediul Microsoft, din cauza valorii ridicate, aşa că fotograful a trebuit să se urce în avion şi să o livreze personal. "I-am dat poza unui avocat, am semnat actele şi asta a fost. Nici eu şi cred că nici ei nu aveam habar că va avea succesul pe care l-a avut", îşi aminteşte el. "Am văzut imaginea aia peste tot, din Situation Room, sala de criză, din Casa albă, până în fotografii de la Kremlin, alături de Vladimir Putin. Eu am o teorie cum că orice persoană, care are mai mult de 15 ani acum, îşi va aminti această imagine, pentru tot restul vieţii".
Charles O'Rear îşi aminteşte că a fost sunat, ulterior, de cei de la Microsoft, care voiau să afle unde a fost realizată fotografia. "Cei mai mulţi credeau că a fost editată digital, iar alţii credeau că e făcută lângă Seattle, Washington, în apropiere de sediul lor. A trebuit să le spun că se înşală cu toţii", îşi aminteşte el. "Window XP dispare şi imaginea nu va mai fi văzută la fel de mult ca în ultimii 12-13 ani. Nu sunt dezamăgit, nu sunt trist, ci mă bucur că atât de mulţi oameni au văzut şi au apreciat o imagine realizată de mine. În schimb, i-am sunat pe cei de la Microsoft şi i-am întrebat dacă au nevoie de un fundal pentru Windows 8. Nu m-a sunat nimeni, încă", râde O'Rear.
Charles "Chuck" O'Rear este un fotograf american, născut în 1941. În 1996 a realizat fotografia Bliss (n.r. fericire, beatitudine), care avea să devină imaginea de fundal predefinită pentru sistemul de operare Windows XP şi una dintre cele mai vizualizate imagine din istorie.
Sursa: mediafax.ro