Cel mai credibil film SF produs vreodată, potrivit NASA. Ethan Hawke joacă în rolul principal

Cel mai credibil film SF produs vreodată, potrivit NASA. Ethan Hawke joacă în rolul principal

În 1997, un film science-fiction revoluționar a captat imaginația publicului din întreaga lume și a obținut distincția de a fi catalogat de NASA, drept cel mai realist film science-fiction realizat vreodată.

Filmul Gattaca, cel mai bun film SF FOTO: IMDb

Filmul Gattaca, cel mai bun film SF FOTO: IMDb

„Gattaca” prezintă un viitor în care manipularea genetică le permite părinților să predefinească trăsăturile și potențialul copiilor lor. Acest concept, deși părea exagerat în 1997, a devenit din ce în ce mai relevant în lumea de astăzi, în care tehnologiile genetice avansează. Titlul filmului încorporează în mod ingenios literele G, A, T și C, care reprezintă cele patru nucleotide care formează elementele de bază ale ADN-ului: gunania, adenina, timină, citosină, scrie dailygalaxy.

Recunoașterea de către NASA a filmului „Gattaca” drept cel mai credibil film SF produs vreodată provine din abordarea sa fundamentată a științei genetice.

„Gattaca” îl urmărește pe Vincent Freeman (Ethan Hawke), care s-a născut genetic inferior într-o lume în care părinții pot alege trăsăturile copiilor lor, în timp ce încearcă să își îndeplinească visul de a călători în spațiu luându-i locul lui Jerome Morrow (Jude Law) în societate. Planurile lui Vincent o iau razna atunci când este implicat în uciderea unuia dintre șefii Gattaca și trebuie să colaboreze cu Irene (Uma Thurman) pentru a afla cine l-a ucis.

Filmul explorează implicațiile etice ale ingineriei genetice, prezentând o societate în care ADN-ul unui individ îi determină statutul social și perspectivele profesionale. Acest concept se aliniază cercetărilor actuale în domeniul geneticii medicale, care se concentrează pe studiul bolilor ereditare în cadrul familiilor.