Cel mai căutat infractor cibernetic din Spania, prins în România. Bărbatul folosea 55 de identități

Cel mai căutat infractor cibernetic din Spania, prins în România. Bărbatul folosea 55 de identități

Un bărbat de cetățenie spaniolă aflat pe lista de „Most Wanted” a Poliției Spaniole a fost prins miercuri în România, la București.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spaniolul stabilit la marginea capitalei conducea o grupare infracțională specializată în fraude cibernetice care au generat venituri ilegale de peste 10 milioane de euro.

Daniel M.V., din Murcia, a fost prins la București în urma unei operațiuni speciale denumite Kalinka-Tirano, la care au participat mai multe structuri de poliție din Spania, în colaborare cu autoritățile române.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului de Interne spaniol, ancheta în acest caz a început în 2021, când cinci persoane au reclamat că au fost escrocate prin deturnarea conturilor lor de WhatsApp. În cursul investigațiilor, au fost adunate peste 300 de plângeri pentru diverse tipuri de escrocherii, inclusiv închirieri de case de vacanță inexistente și împrumuturi obținute prin uzurparea de identități.

Cinci membri ai grupării au fost identificați în Murcia, Malaga, Alicante și Tenerife, iar autoritățile spaniole au stabilit că liderul acesteia, un cetățean spaniol de origine murciană, împotriva căruia au fost deschise 33 de anchete judiciare în toată Spania, fugise în România de câțiva ani, continuându-și de acolo activitatea criminală.

Acesta își achiziționase o imprimantă performantă pentru a tipări documente de identitate false, pe care le folosea pentru a deschide conturi bancare online cu identități uzurpate sau false, în scopul spălării banilor obținuți fraudulos. Ulterior, acești bani erau folosiți pentru achiziționarea de criptomonede.

Spaniolul arestat în România, realiza mai multe ilegalități. Pe lângă evaziune fiscală și campanii de hacking, bărbatul își crease și 55 de identități false de care s-a folosit în activitățile infracționale.

Daniel M.V. a avut nu mai puțin de 33 de cereri judiciare de mai multe feluri și de la alte instanțe din Spania. În 3 dintre acestea s-a cerut încarcerarea sa. Echipajul comun al Gărzii Civile și al Poliției Naționale a cerut colaborarea Poliției Române, care l-a poziționat într-o casă de la periferia Bucureștiului, unde a fost odată arestat, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, în februarie anul trecut. „Colaborarea guvernului român a fost foarte importantă în efortul de a-l preda”, mulțumește cercetătorul.

Daniel M.V. a fost extrădat în Spania și a fost încarcerat într-o închisoare din Navarra în asteptarea procesului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii