
Cel mai bune fructe pentru creier, inimă și intestine. Sunt considerate „elixirul tinereții” și pot fi consumate zilnic
Un studiu recent publicat în „Nutrients” evidențiază beneficiile impresionante pentru sănătate ale adăugării unui fruct în alimentație, în special pentru adulții care doresc să își mențină sănătatea inimii, a creierului și a intestinelor.
Afinele sunt bogate în polifenoli, în special antociani, care nu numai că le conferă o culoare vibrantă, dar susțin și sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, fiind considerate „elixirul tinereții”.
În plus, microbiomul intestinal, care joacă un rol crucial în sănătatea generală, poate fi influențat pozitiv de polifenolii din afine, potrivit eathingwell.
Un nou studiu publicat în Nutrients a explorat modul în care simplul fapt de a adăuga pudră de afine la dietă poate avea un impact asupra bacteriilor intestinale și a markerilor sanguini legați de sănătatea inimii la adulții în vârstă care sunt supraponderali sau au obezitate.
Cum a fost realizat studiul?
Acest studiu, numit studiul „Blueberry Enhances Activity and Cognition Through Increased Vascular Efficiency” (BEACTIVE), a durat 12 săptămâni și a investigat modul în care consumul de afine și exercițiile fizice ar putea aduce beneficii activității fizice și sănătății creierului.
Studiul a inclus bărbați și femei în vârstă de peste 60 de ani care nu erau foarte activi și aveau o greutate corporală care varia între supraponderali și obezi moderați.
De asemenea, participanții trebuiau să aibă ritm cardiac normal și tensiune arterială sub 140/90 mmHg. Persoanele cu anumite probleme de sănătate, cu infecții recente sau care luau anumite medicamente nu au fost incluse în studiu.
Un total de 55 de participanți au fost selectați și împărțiți aleatoriu în două grupuri. Un grup a consumat de două ori pe zi o băutură făcută din pulbere de afine, în timp ce celălalt grup a consumat o băutură placebo cu aspect similar.
Ambele grupuri au urmat, de asemenea, o rutină de exerciții fizice. Până la sfârșitul studiului, 48 de participanți au finalizat programul. Cantitatea de pulbere de afine consumată a fost echivalentă cu aproximativ 1½ căni de afine în fiecare zi, împărțită în două porții de ¾ căni consumate la mese.
La începutul studiului, dietele participanților au fost analizate pentru a înțelege nutriția lor și aportul de fructe de pădure folosind instrumente și chestionare online.
Principalii indicatori de sănătate, cum ar fi funcția inimii și a vaselor de sânge și tensiunea arterială, au fost măsurați la începutul și la sfârșitul studiului. De asemenea, cercetătorii au ținut evidența activității fizice și au analizat lunar dietele. În plus, au fost prelevate probe de sânge și de scaun la începutul și la sfârșitul studiului pentru a analiza bacteriile intestinale și alți factori legați de sănătate.
Ce a descoperit studiul?
Examinând colesterolul, grăsimile și alți compuși importanți din sânge după 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că persoanele care au luat pudra placebo au înregistrat o scădere semnificativă a colesterolului total, a colesterolului LDL (numit „rău”) și a colesterolului non-HDL.
Markerii pentru numărul și dimensiunea particulelor LDL și o proteină legată de colesterol, ApoB, au scăzut, de asemenea, semnificativ. Pe de altă parte, persoanele care au luat pulbere de afine au avut niveluri mai scăzute de particule HDL totale (colesterolul „bun”) și o proteină numită ApoA-I legată de HDL.
Atunci când s-au comparat cele două grupuri, s-au observat diferențe suplimentare. Pentru grupul cu pulbere de afine, au existat modificări ale numărului și dimensiunilor specifice ale particulelor de colesterol, cum ar fi particule mai mici de colesterol LDL în stare de post și niveluri mai scăzute de colesterol LDL „rău” și alți markeri după mese, cunoscută sub numele de stare postprandială.
În general, acest studiu arată modul în care adaosurile precum pudra de afine pot avea un impact diferit asupra colesterolului și a markerilor sanguini în comparație cu un placebo.
Studiul a constatat, de asemenea, că în rândul subiecților, consumul unei diete care includea pudră de afine a dus la o creștere a unui tip specific de bacterii intestinale numite Coriobacteriales incertae sedis. Această creștere nu a fost observată la cei care nu au consumat pudră de afine.
Se știe că aceste bacterii ajută la descompunerea și absorbția compușilor benefici găsiți în afine, sugerând că organismul se adaptează pentru a digera mai bine substanțele nutritive din afine atunci când acestea fac parte în mod regulat din dietă, conform autorilor studiului.
Cum se aplică acest lucru la viața reală?
Pentru cei dintre noi care caută modalități de a-și susține sănătatea inimii, adăugarea de afine este un început delicios și simplu. Fie că este vorba de a arunca o mână de afine proaspete sau congelate într-un smoothie de dimineață, de a le presăra pe fulgi de ovăz sau de a le savura ca o gustare la prânz, aceste mici fructe de pădure au un impact puternic atunci când vine vorba de susținerea sănătății inimii și a intestinelor.
Sursa: adevarul.ro