Cel mai avansat portavion al armatei chineze, pregătit pentru luptă. Fujian versus USS Gerald Ford VIDEO

Cel mai avansat portavion al armatei chineze, pregătit pentru luptă. Fujian versus USS Gerald Ford VIDEO

China se pregătește să testeze pe mare cel mai nou și mai avansat portavion al său, primul de concepție proprie, a relatat Financial Times.

Portavionul Fujian a fost lansat anul trecut FOTO Captură USNI News Video

Portavionul Fujian a fost lansat anul trecut FOTO Captură USNI News Video

Cel de-al treilea portavion al Armatei Populare de Eliberare (PLA), Fujian, marchează un salt în demersul Beijingului de a-și proiecta forța armată departe de țărmurile sale – în cadrul obiectivului liderului chinez Xi Jinping de a transforma forțele armate într-o „armată de clasă mondială” până la mijlocul secolului.

Beijingul „a început să testeze sistemul de propulsie” al acestei nave de război, a declarat Hsu Yen-chi, cercetător la institutul de cercetare Council on Strategic and Wargaming Studies (Taipei).

Oficiali străini din domeniul apărării și analiști au afirmat că testele și intrarea în serviciu a portavionului Fujian vor oferi indicii cu privire la cât de repede poate China să recupereze decalajul față de SUA, pe fondul intensificării concurenței și al presiunii militare tot mai mari exercitate de Beijing asupra Taiwanului, notează FT.

Hsu a explicat că Fujian va avea misiunea de a contrabalansa superioritatea aeriană a SUA și a aliaților săi în vestul Pacificului și în estul Asiei, precum și de a conferi PLA o mai mare libertate operațională.

„Deoarece Fujian folosește multe tehnologii noi pe care PLA nu le-a mai utilizat până acum, timpul de testare va fi cu siguranță mai lung decât cel al portavionului anterior. Totuși, cred că va începe testele pe mare înainte de sfârșitul acestui an”, a subliniat el.

În ultimii doi ani, Marina chineză a început să trimită cele două portavioane pe care le are deja în serviciu, Liaoning și Shandong, în misiuni de antrenament dincolo de primul lanț de insule, care se întinde din Japonia prin Taiwan până în Filipine, mult mai aproape de Guam, unde se află mai multe baze militare americane.

În comparație cu portavioanele avansate ale marinei americane, care folosesc sisteme de propulsie nucleară, Fujian, cu propulsie convențională, rămâne totuși lent și va avea o rază de acțiune limitată. Dar, în alte privințe, acesta demonstrează o evoluție substanțială față de predecesoarele sale.

Fujian este proiectat pentru a lansa avioane de vânătoare cu o catapultă electromagnetică, un sistem la fel de performant ca cel al USS Gerald Ford, cel mai avansat portavion al Marinei SUA. În schimb, Liaoning, primul portavion chinezesc construit pe baza unui corp de navă de fabricație ucraineană achiziționat în 1999, și Shandong, o copie a acestei nave fabricată în China, folosesc rampe de tip mai vechi.

În plus, Fujian este primul portavion al PLA care poate transporta o flotă completă de aeronave, inclusiv avioane de patrulare și aparate de avertizare timpurie și control.

„Experiența gestionării unei astfel de flote mixte nu poate fi învățată de la cele două portavioane anterioare, iar gestionarea și lansarea avioanelor de pe portavion este cheia eficienței de luptă a unui portavion", a declarat Hsu.

Totuși probabil că acestea nu vor începe să fie testate mai devreme de anul viitor. Testele pe mare ale portavioanelor Liaoning și Shandong au durat mai bine de un an înainte de a fi demarate operațiunile cu avioanele de luptă J-15.

„Această fază va dura cu siguranță mai mult pentru Fujian, deoarece echipajul trebuie să se familiarizeze cu un set cu totul nou de echipamente, proceduri și chiar dimensiuni”, a declarat un oficial militar de rang înalt dintr-o țară vecină.

Chiar și așa, experții în apărare au declarat că portavionul Fujian, nu va putea juca un rol de luptă real prea curând.

„Primele două portavioane au fost cu adevărat platforme experimentale”, a explicat Alexander Neill, expert în armata chineză la Forumul Pacificului. „Liaoning a ajutat marina chineză să intre pentru prima dată în modul de operare a portavioanelor - lucrând la formarea unui cadru de operatori, generând un grup de ofițeri familiarizați cu problemele. Shandong a fost un experiment de pregătire a industriei de construcții navale pentru a furniza Marinei chinezei acest tip de nave.

„Acum, odată ce vor avea Fujianul în serviciu, vor experimenta operațiunile de portavioane la scară mare și rapide”.

Armata japoneză a numărat aproximativ 300 de misiuni în cursul a două exerciții la care a luat parte portavionul Liaoning în Pacificul de Vest, în decembrie 2021 și în mai 2022. Misiunile au crescut la peste 600 în cursul unui exercițiu similar efectuat de Shandong în luna aprilie a acestui an.

„Marina chineză evoluează într-un ritm uimitor”, a scris Mike Dahm, fost ofițer de informații navale americane și acum analist la think-tank-ul Mitre Corporation, care efectuează cercetări în domeniul apărării pentru guvernul american, într-un articol publicat în ianuarie, cu referire la operațiuni efectuate tot mai departe de coastele chineze.

Dar observatorii chinezi și străini consideră că APL are nevoie de mult mai mult timp pentru a „învăța” operațiunile cu portavioane pe care armata americană le desfășoară de zeci de ani.

Se așteaptă ca portavionul Fujian, cu sistemul său avansat de lansare, să ajute Marina PLA să stăpânească aceste sarcini. Cu toate acestea, rămâne neclar când va putea China să desfășoare grupuri mari de luptă cu portavioane, inclusiv submarine, și să construiască un portavion cu propulsie nucleară.

Portavionul armatei americane USS Gerald R. Ford, cu propulsie nucleară, are un deplasament de peste 100.000 de tone și o lungime de 333 de metri. Poate transporta 75 de aeronave, inclusiv avioane de luptă invizibile F-35C Lightning II sau F/A-18 Super Hornets.

Fujian are o capacitate anticipată de până la 40 de avioane de luptă J-15.

.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…