Cei trei factori care îl pot determina pe Vladimir Putin să folosească arma nucleară

Cei trei factori care îl pot determina pe Vladimir Putin să folosească arma nucleară

În ultimele săptămâni, țările occidentale au autorizat Ucraina să folosească arme de clasă NATO pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc. Rusia a răspuns cu amenințări nucleare implicite, fostul președinte Dmitri Medvedev amenințând Washingtonul, Parisul și Londra cu anihilarea nucleară dacă țările NATO vor desfășura trupe în Ucraina. Amenințările nucleare ale Rusiei au generat două reacții opuse în Occident, a declarat Samuel Ramani, cercetător la Universitatea Oxford, specializat în relații internaționale.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg

Prima este că amenințările nucleare ale Rusiei ar trebui să fie ușor de respins ca fiind vorbe goale. Acest argument se bazează pe afirmația că Rusia știe că utilizarea armelor nucleare ar provoca un atac convențional NATO pe scară largă asupra forțelor sale din Ucraina sau o ripostă nucleară. Al doilea este că Rusia ar putea fi tentată să folosească arme nucleare dacă NATO escaladează prea mult. Preocupările legate de "riscurile de escaladare" au întârziat livrarea de tancuri și avioane de luptă către Ucraina și au limitat capacitatea Ucrainei de a lovi infrastructura militară rusă.

Ambele argumente sunt eronate. Există scenarii realiste în care Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina sau, mult mai puțin probabil, împotriva unei țări NATO. Și - foarte important - decizia Rusiei nu ar depinde de comportamentul Occidentului, a declarat Ramani.

"În opinia mea, deși Kremlinul va folosi sprijinul occidental pentru Ucraina ca pretext pentru o escaladare nucleară, la fel cum Rusia a folosit extinderea NATO pentru a-și justifica invazia Ucrainei în februarie 2022, sprijinul occidental nu va fi imboldul pentru aceasta. În schimb, decizia lui Vladimir Putin de a apăsa butonul nuclear va fi probabil modelată de trei factori", scrie Ramani.

Primul este modul în care Putin vede evoluția situației de pe linia frontului din Ucraina. Cei mai mulți analiști cred că Rusia va lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar atunci când va fi pe punctul de a fi înfrântă în Ucraina. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat recent că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea tactică a armelor nucleare dacă va suferi o "înfrângere catastrofală".

Al doilea este stabilitatea politică internă a Rusiei. Susținătorii ultranaționaliști ai războiului total rămân cea mai mare amenințare pentru Putin.

Încă de când liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a amenințat cu atacuri nucleare asupra Europei și Japoniei la începutul anilor 1990, această facțiune a făcut presiuni pentru un prag mai mic pentru prima utilizare a armelor nucleare de către Rusia. Deoarece ultranaționaliștii l-au împins deja pe Putin la recrutare în masă și la atacuri pe scară largă asupra infrastructurii civile, este posibil ca aceștia să-l împingă să folosească arme nucleare.

Al treilea este atitudinea îngăduitoare a Chinei. Deoarece China dorește să limiteze apariția submarinelor nucleare în regiunea Indo-Pacific și să descurajeze Coreea de Nord să urmeze exemplul Rusiei, Beijingul l-a îndemnat în mod constant pe Putin să se abțină de la utilizarea armelor nucleare.

Dacă China este atrasă într-un conflict pe scară largă în regiunea Indo-Pacific, cel mai probabil în legătură cu Taiwanul, calculele sale s-ar putea schimba. Iar dacă ceilalți doi factori sunt prezenți, Putin ar putea da undă verde unui atac nuclear.

"Deoarece logica nucleară a Rusiei nu este în mod inerent agresivă, Occidentul nu ar trebui să se teamă să îi ofere Ucrainei armele și libertatea de acțiune de care are nevoie pentru a câștiga un război. A permite Rusiei să câștige mai mult teritoriu și a-l face pe Putin să creadă că NATO va capitula în fața unui atac nuclear este cel mai rău rezultat posibil pentru Occident și Ucraina", a conchis Samuel Ramani.

Secretarul Consiliului Național de Securitate Oleksandr Litvinenko, consideră că, în caz de înfrângere în război, Vladimir Putin poate folosi arme nucleare tactice . Litvinenko a adăugat că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare strategice, care va duce aproape sigur la al treilea război mondial, este puțin probabilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii