Cei patru factori care vor duce la înfrângerea lui Putin în Ucraina, în opinia unui expert chinez

Cei patru factori care vor duce la înfrângerea lui Putin în Ucraina, în opinia unui expert chinez

Potrivit profesorului chinez, în timp Rusia va trebui să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate temporar, inclusiv din Crimeea.

tancuri rusesti

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord, este puțin probabil ca luptele să se încheie prea curând. Cu toate acestea, un lucru este clar: invazia Rusiei în Ucraina a devenit un punct de cotitură de la sfârșitul Războiului Rece, care va avea un impact profund și de durată asupra politicii mondiale, scrie profesorul Feng Yujun, de la Universitatea din Beijing, într-un articol pentru The Economist.

Patru factori principali vor influența cursul războiului. Primul este nivelul de rezistență și de unitate națională demonstrat de ucraineni, care a fost extraordinar până în prezent. Al doilea este sprijinul internațional pentru Ucraina, care, deși în ultima vreme nu a fost la înălțimea așteptărilor țării, rămâne larg.

Al treilea factor este natura războiului modern, o luptă bazată pe o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicații și informații. Unul dintre motivele pentru care Rusia se luptă în acest război este că nu și-a revenit încă după dezindustrializarea dramatică pe care a cunoscut-o după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Ultimul factor este reprezentat de informații. În ceea ce privește luarea deciziilor, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află într-un cocon de informații, datorită faptului că se află la putere de atât de mult timp. Putin și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte, iar sistemul pe care îl conduc nu dispune de un mecanism eficient de corectare a greșelilor. Adversarii lor ucraineni sunt mai flexibili și mai eficienți.

Împreună, acești patru factori fac ca înfrângerea finală a Rusiei să fie inevitabilă. În timp, aceasta va fi forțată să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate temporar, inclusiv din Crimeea. Potențialul său nuclear nu este o garanție a succesului. Oare nu s-a retras o Americă înarmată nuclear din Coreea, Vietnam și Afganistan?

Mitul invincibilității Rusiei, spulberat

Deși războiul a fost extrem de costisitor pentru Ucraina, forța și unitatea rezistenței sale a spulberat mitul că Rusia este invincibilă din punct de vedere militar. Ucraina încă se poate ridica din cenușă. Când războiul se va încheia, ea poate aștepta cu nerăbdare să se alăture Uniunii Europene și NATO.

Războiul este un punct de cotitură pentru Rusia. Acesta a condamnat regimul Putin la o izolare internațională generalizată. De asemenea, a trebuit să facă față unor evoluții politice interne complexe, de la revolta mercenarilor Wagner și a altor miliții , cum ar fi în Belgorod, la tensiunile etnice din mai multe regiuni rusești și la recentul atac terorist de la periferia Moscovei.

Acest lucru arată că riscurile politice în Rusia sunt foarte mari. Putin a fost recent „reales” în funcția de președinte, dar s-a confruntat cu tot felul de posibile evenimente de „lebădă neagră”.

Pe lângă riscurile cu care se confruntă Putin, războiul convinge un număr tot mai mare de foste republici sovietice că ambițiile imperiale ale Rusiei le amenință independența, suveranitatea și integritatea teritorială. Din ce în ce mai conștiente de faptul că victoria Rusiei este exclusă, aceste state se distanțează de Moscova în diverse moduri – de la formarea unei politici de dezvoltare economică mai puțin dependentă de Federația Rusă, până la o politică externă mai echilibrată. Ca urmare, perspectivele pentru integrarea eurasiatică, pe care Rusia o susține, s-au diminuat.

Între timp, războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a forțat Europa să se trezească și să-și dea seama de imensa amenințare pe care agresiunea militară a Rusiei o reprezintă pentru securitatea continentului și ordinea internațională, punând capăt destinderii în relațiile dintre UE și Federația Rusă care a venit după „Războiul Rece”. Multe țări europene și-au spulberat iluziile despre Rusia lui Putin.

În același timp, războiul a scos NATO dintr-o stare pe care președintele francez Emmanuel Macron a numit-o „moarte cerebrală”. Pe măsură ce majoritatea Aliaților își extind cheltuielile militare, contingentul militar avansat al NATO din Europa de Est a fost mult consolidat. Intrarea Suediei și Finlandei în alianță subliniază incapacitatea lui Putin de a folosi războiul pentru a preveni extinderea NATO.

Reformarea Consiliului de Securitate al ONU

Războiul va ajuta, de asemenea, la remodelarea Consiliului de Securitate al ONU. Expertul a subliniat incapacitatea acestui organism de a-și îndeplini în mod eficient atribuțiile de menținere a păcii mondiale și a securității regionale, din cauza abuzului de drept de veto de către unii membri permanenți. Acest lucru a indignat comunitatea internațională, crescând șansele ca reforma Consiliului de Securitate să se accelereze. Germania, Japonia, India și alte țări vor deveni probabil membri permanenți ai Consiliului de Securitate, iar cei cinci membri permanenți actuali își pot pierde dreptul de veto. Fără reformă, paralizia care a devenit un semn distinctiv al Consiliului de Securitate al ONU va duce lumea într-un loc și mai periculos.

Relațiile Chinei cu Rusia nu sunt stabile și au fost afectate de evenimentele din ultimii doi ani. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat recent Beijingul, unde el și omologul său chinez au reiterat legăturile strânse dintre cele două țări. Dar această călătorie, se pare, a fost mai mult o încercare diplomatică a Rusiei de a arăta că nu este singură decât o adevărată manifestare a „iubirii”. Observatorii avizați notează că poziția Chinei față de Rusia a revenit de la legăturile „nerestricționate” de la începutul lui 2022 la principiile tradiționale de „nealiniere, neconfruntare și nețintire a terților”.

Deși China nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse, potrivit autorului articolului, nu le-a încălcat sistematic. Este adevărat că China a importat peste 100 de milioane de tone de petrol rusesc în 2023, dar nu este semnificativ mai mult decât a cumpărat anual înainte de război. Dacă China încetează să mai importe petrol rusesc și, în schimb, îl cumpără din alte țări, acest lucru, potrivit profesorului, va duce la o creștere a prețurilor internaționale la petrol, ceea ce va pune o presiune enormă asupra economiei mondiale.

De la începutul războiului, Beijingul a organizat două runde de mediere diplomatică. Succesul a fost evaziv, dar nimeni nu ar trebui să se îndoiască de dorința Chinei de a pune capăt acestui război prin negocieri, a spus Feng Yujun. Potrivit profesorului, această dorință arată că China și Rusia sunt țări foarte diferite: Federația Rusă caută să submineze ordinea internațională și regională existentă prin război, în timp ce China dorește să rezolve disputele pe cale pașnică.

În condițiile în care Rusia continuă să atace poziții militare, infrastructuri critice și orașe ucrainene și este posibil să fie pregătită pentru o nouă escaladare, șansele unui armistițiu în stil coreean par reduse. În absența unor schimbări fundamentale în sistemul politic și ideologia Rusiei, războiul ar putea fi înghețat. Acest lucru nu va face decât să permită Rusiei să continue să lanseze noi războaie după un răgaz, punând lumea într-un pericol și mai mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept