
Cei nouă pași ai lui Putin către Trump și Ialta 2.0
Dialogul privind restabilirea păcii în Ucraina a devenit doar un pretext pentru a împărți alte țări, teritorii și resurse.
Kremlinul încearcă să reconstruiască ordinea mondială la discreția sa, să asigure retragerea trupelor americane din Europa, să stabilească controlul asupra Ucrainei și să restaureze Imperiul Rus. În general, să pună în aplicare proiectul Ialta 2.0. Pentru a face acest lucru, Rusia ademenește Statele Unite cu aparența unei stabilități strategice în Europa cu zone de influență stabilite și joacă pe apropierea sa de China, Iran, Coreea de Nord și dorința Washingtonului de a separa Moscova de Beijing, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
Putin este pe cale să obțină ceea ce a visat, dar în care nu a crezut niciodată - ruperea legăturilor transatlantice dintre America și Europa. Și pentru a păstra ceea ce a câștigat în Ucraina, este gata să îi ofere lui Trump orice morcov. Și în timp ce la Jeddah, delegația ucraineană negocia cu americanii despre mineritul din Ucraina și termenii armistițiului, la discuțiile de la Riad, rușii s-au folosit de simpatia lui Trump pentru Putin și de dragostea pentru afaceri pentru a atrage Washingtonul cu oportunitățile de afaceri ale Rusiei.
Ce proiecte propune Putin? Iată ce știm din rapoartele oficiale și din surse confidențiale ale ZN.
1. În primul rând, Putin a oferit deja în mod public americanilor cooperare în exploatarea metalelor rare din Rusia, precum și 2 milioane de tone de aluminiu rusesc și posibilitatea unei producții comune în Siberia.
Potrivit US Geological Survey, Rusia ocupă locul cinci în lume în ceea ce privește rezervele de metale de pământuri rare. Cu toate acestea, ponderea Rusiei în producția globală a acestor resurse este mai mică de 1%: dezvoltarea zăcămintelor sale este complicată de faptul că acestea sunt situate în zone îndepărtate din Siberia și Arctica, unde nu există o infrastructură industrială adecvată.
Cu toate acestea, deocamdată, strategia Kremlinului funcționează. La urma urmei, Rusia are mai mult de oferit decât Ucraina. Și chiar și ceea ce este în Ucraina, în eventualitatea capturării sale complete. Putin a declarat deja că Federația Rusă este pregătită să atragă „parteneri străini” în „noi teritorii”. Dar Putin îl tentează pe Trump nu numai cu promisiuni de a permite companiilor americane să dezvolte zăcăminte de pământuri rare în Rusia sau în zona ocupată a Ucrainei.
2. În al doilea rând , Kremlinul tentează Casa Albă cu propuneri de explorare și dezvoltare în comun a zăcămintelor minerale din Siberia (în special, în Iakutia și Teritoriul Krasnoiarsk). Iar ofertele nu se vor limita la aluminiu. De exemplu, Statele Unite sunt interesate și de paladiu: Rusia rămâne al doilea cel mai mare furnizor al acestui metal pentru Statele Unite, după Africa de Sud.
3. În al treilea rând , Kremlinul oferă Washingtonului cooperare în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze din Arctica . Potrivit US Geological Survey, acolo sunt concentrate peste 10% din rezervele de petrol nedescoperite ale lumii și peste 30% din rezervele de gaze nedescoperite.
Potrivit Bloomberg , discuțiile ruso-americane de la Riad s-au concentrat pe explorarea resurselor naturale arctice și pe dezvoltarea rutelor comerciale. Acest lucru este benefic pentru Moscova însăși: Rusia nu are tehnologia de a extrage petrol pe raftul arctic în condiții dificile. Pentru a face acest lucru, are nevoie de tehnologie occidentală. În același timp, Statele Unite privesc regiunea ca un câmp de rivalitate strategică cu Federația Rusă și Republica Populară Chineză, iar Washingtonul intenționează să creeze o pană între Moscova și Beijing prin cooperarea în Arctica.
La rândul lor, reprezentanții companiilor ruse de petrol și gaze (în special Novatek) încearcă să manipuleze partenerii americani și europeni, atrăgându-i să dezvolte zăcăminte în Rusia.
4. În al patrulea rând , potrivit ZN.UA, în cadrul dezvoltării comune a Arcticii, rușii au oferit americanilor și cooperarea în construcția de centrale nucleare plutitoare comune și spărgătoare de gheață nucleare.
5. În al cincilea rând , dacă americanii vor avea acces la câmpurile siberiene și arctice, vor putea transporta gaz rusesc prin Nord Stream 2. Potrivit Bild, trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, a purtat deja discuții secrete în Elveția despre lansarea gazoductului Nord Stream 2. Potrivit publicației, SUA și Rusia discută despre un acord prin care Washingtonul ar acționa ca intermediar în furnizarea de gaz rusesc către Germania prin această conductă. Se presupune că companiile americane, nu guvernul SUA, vor participa la acord.
6. În al șaselea rând , Moscova ar putea exploata interesul Washingtonului pentru combustibilul nuclear rusesc . Rusia controlează aproape 50% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului și a lucrat cu succes de ani de zile pentru a submina lanțul american de aprovizionare cu energie nucleară, aruncând produse din uraniu îmbogățit pe piețele mondiale. Potrivit Bloomberg, din primăvara anului 2025, Rusia furnizează aproximativ 25% din combustibilul cu uraniu pentru reactoarele americane.
7. În al șaptelea rând , este posibil ca echipa de negociere rusă să vândă cooperarea economică a administrației Trump în Africa : în ultimul deceniu, Moscova a construit o rețea de regimuri loiale acesteia, în special în Republica Ctral Africană, Burkina Faso, Mali, Ciad și Niger. Kremlinul poate oferi Casei Albe acces companiilor americane la resursele naturale din acele țări africane în care Rusia domină economia și securitatea.
8. În al optulea rând , Moscova îl va tenta pe Trump, care este influențat de Elon Musk, să coopereze în spațiu : președintele SUA a promis că va înfige steagul american pe Marte. Deși Rusia pierde de mult teren în industria spațială, Moscova poate oferi Washingtonului un vehicul de lansare de rezervă învechit, dar de încredere (cum ar fi Soyuz-2), infrastructură de lansare de rezervă, dezvoltări tehnologice rămase din vremea sovietică și piese de rachete.
9. În al nouălea rând , Moscova presupune că, după încheierea unui acord de pace cu Kiev, companiile occidentale se vor întoarce treptat în Rusia, care poate primi vamă și alte beneficii care simplifică accesul pe piața rusă. Cu toate acestea, riscurile politice și de altă natură rămân. În special, dacă sancțiunile Uniunii Europene și ale Regatului Unit rămân în vigoare, riscurile pentru bănci și companiile occidentale vor rămâne foarte mari.
De ce are nevoie Putin în schimb, în afară de Ucraina și sferele de influență conturate?
La nivel bilateral, Rusia este interesată, în primul rând , să stabilească relații diplomatice depline cu Statele Unite: de-a lungul anilor de confruntare, Moscova și Washingtonul au redus semnificativ personalul și rețelele instituțiilor lor. În al doilea rând , în ridicarea sancțiunilor sectoriale și personale. Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a definit prioritățile astfel: mai întâi, normalizarea activității ambasadelor, apoi rezolvarea conflictului din Ucraina, iar după aceea, cooperarea economică.
În urmă cu o săptămână, la Istanbul au avut loc discuții ruso-americane , dedicate „relațiilor bilaterale” și „stabilirii activității ambasadelor”. A fost de asemenea discutată și problema restabilirii personalului ambasadei , care a fost redusă în ultimul deceniu după o serie de expulzări reciproce de diplomați . Rezultatul întâlnirii a fost acordarea de către Washington a consimțământului pentru numirea lui Aleksander Darciev, directorul Departamentului Nord Atlantic al Ministerului de Externe al Rusiei, ca ambasador în Statele Unite. Câteva zile mai târziu, Putin a semnat un decret de numire a acestuia.
Este evident că Moscova este interesată și de reluarea activității consulatelor generale din Seattle și San Francisco, precum și de returnarea unui număr de clădiri în Statele Unite. Sunt necesare noi misiuni diplomatice nu atât pentru servicii consulare mai bune pentru cetățenii ruși din străinătate, cât pentru a facilita activitățile de informații ale agenților GRU și SVR care lucrează sub acoperire diplomatică. Este în interesul Washingtonului să reia activitatea consulatelor din Sankt Petersburg, Vladivostok și Ekaterinburg.
În plus, Kremlinul este interesat de schimburi suplimentare de prizonieri .
În ceea ce privește măsurile restrictive, în ciuda amenințărilor lui Trump de a impune taxe împotriva Rusiei, consilierii săi elaborează simultan un plan de relaxare a sancțiunilor împotriva Moscovei. Casa Albă, în special, discută despre ridicarea plafonului petrolului, care interzice companiilor din țările occidentale să transporte și să asigure petrol achiziționat în Rusia la un preț mai mare de 60 de dolari per baril. Surse Bloomberg și Reuters spun că o condiție pentru relaxarea sancțiunilor este acordul Rusiei de a încheia un acord de pace cu Ucraina.
Putin seamănă distrugere și moarte în Ucraina atât pentru plăcerea sadică, cât și pentru a revizui ordinea mondială actuală și, în formatul „Ialta 2.0”, a redistribui lumea în zone de influență. În prezent, Putin reușește să-l joace pe Trump și se pare că punctul de neîntoarcere a fost depășit. În locul tablei mari de șah ia naștere o masă mare de „împărțire”, la care, pe lângă Vladimir Putin și Donald Trump, vor sta și Xi Jinping și Narendra Modi, conchide Zerkalo Nedeli.
Sursa: adevarul.ro