Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta

Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta

Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare, relatează The Guardian .

foto arhivă

foto arhivă

Studiul confirmă faptul că Philip Morris International, Danone, Nestlé, PepsiCo și Coca-Cola sunt cele mai mari vinovate. Cercetătorii au concluzionat că pentru fiecare creștere procentuală a plasticului produs, a existat o creștere echivalentă a poluării cu plastic în mediul înconjurător.

O echipă internațională de voluntari a colectat și analizat peste 1.870.000 de deșeuri de plastic din 84 de țări, pe parcursul a cinci ani: cea mai mare parte a deșeurilor colectate au fost ambalaje de unică folosință pentru produse alimentare, băuturi și tutun. Mai puțin de jumătate din aceste deșeuri de plastic aveau o marcă identificabilă, care putea fi urmărită până la compania care a produs ambalajul; restul nu au putut fi contabilizate sau asumate responsabilități.

Jumătate din plasticul de marcă a fost responsabilitatea a doar 56 de companii multinaționale din domeniul bunurilor de consum, iar un sfert din această cantitate a fost produsă de doar cinci companii.

Altria și Philip Morris International au produs 2% din deșeurile de plastic de marcă descoperite, Danone și Nestlé 3%, PepsiCo a fost responsabilă pentru 5% din acestea, iar 11% din deșeurile de plastic de marcă au putut fi atribuite companiei Coca-Cola.

„Industriei îi place să pună responsabilitatea pe seama individului”, spune autorul studiului, Marcus Eriksen, expert în poluarea cu plastic de la The 5 Gyres Institute. „Dar am dori să subliniem că este vorba de mărci, este alegerea lor pentru tipurile de ambalaje și pentru că au îmbrățișat acest model de livrare a produselor lor de aruncat. Asta este ceea ce cauzează cea mai mare abundență de gunoaie”, a adăugat el.

Ce spun multinaţionalele

Publicaţia The Guardian a contactat Philip Morris International, Danone, Nestlé, PepsiCo și Coca-Cola Company în legătură cu acest subiect.

„Ne pasă de impactul fiecărei băuturi pe care o vindem și ne angajăm să ne dezvoltăm afacerea într-un mod corect”, au declarat reprezentanţii Coca-Cola. Compania s-a angajat să facă 100% din ambalajele sale reciclabile la nivel global până în 2025 și să utilizeze cel puțin 50% materiale reciclate în ambalaje până în 2030.

Nestlé a declarat că a redus utilizarea plasticului cu 14,9% în ultimii cinci ani și că sprijină programele din întreaga lume de dezvoltare a sistemelor de colectare și reciclare a deșeurilor.

„De la lansarea angajamentelor noastre voluntare de a aborda problema deșeurilor de plastic, în urmă cu cinci ani, am depășit semnificativ piața în general în ceea ce privește reducerea plasticului și creșterea gradului de reciclare, potrivit celui mai recent raport al Fundației Ellen MacArthur”, a precizat compania.

De asemenea, Nestlé susține crearea unui regulament global obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, care este în curs de negociere în această săptămână.

Este necesar un tratat al ONU privind poluarea cu plastic

Deși multe dintre aceste companii au luat măsuri voluntare pentru a micşora impactul asupra poluării cu plastic, experții din spatele studiului susțin că acestea nu funcționează. Producția de plastic s-a dublat de la începutul anului 2000, iar studiile arată că doar 9% din plastic este reciclat.

Atunci când echipa a colectat date privind producția anuală de ambalaje din plastic declarată de fiecare dintre aceste companii multinaționale și le-a comparat cu datele din cele peste 1.500 de anchete privind deșeurile, analiza lor statistică a arătat că fiecare creștere cu 1% a producției de plastic a fost direct corelată cu o creștere de aproximativ 1% a poluării cu plastic.

O parte din echipa din spatele studiului participă la dezbaterile care au loc în această săptămână la Ottawa pentru un tratat al ONU privind poluarea cu plastic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…