Cei mai bogați oameni care ar fi făcut afaceri cu Jeffrey Epstein. Cum au fost implicați Elon Musk și Bill Gates
Mai multe nume, ai unora dintre cei mai bogați oameni ai lumii, apar în cazul Jeffrey Epstein. În timp ce avocații guvernamentali scot la lumină averea complexă a fostului om de afaceri și rețeaua sa de trafic sexual, oficialii își îndreaptă atenția asupra altor persoane cu care este posibil ca el să fi făcut afaceri.
Jeffrey Epstein FOTO Arhivă
Unul dintre cazurile cel mai atent urmărite din Insulele Virgine ale SUA, unde Epstein a avut una dintre reședințe , este procesul împotriva JPMorgan Chase. Anchetatorii susțin că instituția a profitat din menținerea lui Epstein în calitate de client, timp de 15 ani și a fost complice la finanțarea istoriei sale lungi de abuzuri sexuale și pedofilie.
Deutsche Bank, unde Epstein și-a mutat o mare parte din avere după ce a părăsit JPMorgan, în 2013, a soluționat deja un caz, în schimbul sumei de 75 de milioane de dolari, notează Sfgate.com .
Dar observatorii legali spun că pretențiile împotriva JPMorgan sunt mult mai mari decât cele împotriva Deutsche Bank, întrucât acoperă o perioadă în care operațiunea sa de trafic a luat amploare.
Lista oamenilor bogați implicați în cazul Epstein
1. Jamie Dimon
Președintele și directorul executiv al JPMorgan urmează să fie destituit de avocații guvernamentali, în decursul zilei de vineri. Oficialii din Insulele Virgine ale SUA susțin că banca știa de tranzacțiile suspecte și de rapoartele de abuz sexual, încă din 2006.
Avocații guvernamentali au destituit-o deja pe Mary Erdoes, directorul executiv al JPMorgan pentru gestionarea activelor și a averii, care au determinat instituția să nu îl mai accepte drept client pe Epstein, în 2013.
JPMorgan a negat orice faptă greșită și a spus că acuzațiile guvernului sunt lipsite de fond. Vina a fost aruncată asupra fostului director, Jes Staley, totodată unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Epstein.
2. Elon Musk
Avocații din Insulele Virgine americane l-au citat pe directorul executiv al Tesla și SpaceX pentru înregistrările comunicărilor cu Epstein și JPMorgan și „toate documentele care reflectă sau privesc implicarea lui Epstein în traficul de persoane și/sau achiziționarea lui de fete sau femei pentru sex.”
Avocații guvernamentali caută înregistrări pentru a determina dacă Epstein l-a sfătuit pe Musk să facă afaceri cu JPMorgan sau dacă el a fost puntea de legătură dintre Musk și bancă.
Musk a numit citația, pe pagina sa de Twitter, ca fiind „idioată la mai multe niveluri”.
„Acel cretin nu m-a sfătuit niciodată cu nimic”, a adăugat el, despre Epstein.
Într-un interviu din 2018, pentru New York Times, Epstein a spus că l-a sfătuit pe Musk, în timpul unei investigații a Comisiei de Valori Mobiliare, privind conducerea Tesla de către Musk. Un purtător de cuvânt al lui Musk a negat declarațiile. Mai mult decât atât, Musk a mai scris pe Twitter că a întrerupt relația dintre Tesla și JPMorgan în urmă cu un deceniu.
3. Larry Page
Page a fondat Google împreună cu Sergey Brin, în 1998 și a ocupat funcția de director executiv atât la Google, cât și la Alphabet, în diferite momente între 1998 și 2019. El rămâne membru al consiliului de administrație al Alphabet.
Avocații Insulelor Virgine americane au emis către Page o citație similară cu cea pentru Musk, căutând înregistrări cu privire la comunicările sale cu Epstein și orice alte documente referitoare la implicarea lui Epstein în traficul de persoane.
Guvernul susține că Epstein a încercat să-și mențină legăturile cu JPMorgan prin promovarea legăturilor sale cu alte persoane de valoare, ca potențiali clienți ai băncii.
Epstein, au scris avocații guvernamentali în dosarele instanței, „s-ar putea să-l fi trimis sau să fi încercat să-l trimită [pe Page] la JPMorgan”.
4. Serghei Brin
Cofondatorul Google a fost președintele companiei-mamă, Alphabet, până în 2019. O persoană familiarizată cu cazul cercetat în Insulele Virgine americane a confirmat că Brin a fost citat, în timp ce procurorii căutau înregistrări similare cu cele cerute lui Musk și Page. Persoana a vorbit, sub rezerva anonimatului, deoarece cazul este în derulare.
Wall Street Journal a raportat, pentru prima dată citația către Brin, în luna martie.
5. Bill Gates
Cofondatorul Microsoft a lucrat cu Epstein în diverse cauze filantropice, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Gates pentru Wall Street Journal. Gates a spus în repetate rânduri că regretă asocierile sale cu Epstein.
Dar după ce Gates a respins cererea lui Epstein de a mai participa la un fond caritabil, de mai multe miliarde de dolari, administrat de JPMorgan, Epstein l-ar fi amenințat, în 2017, că va dezvălui o presupusă aventură pe care Gates a avut-o cu o jucătoare de bridge din Rusia, în jurul anului 2010. În acel moment, Gates era căsătorit cu Melinda French Gates, de care a divorțat în anul 2021.
6. Jes Staley
Staley a fost directorul executiv al băncii de investiții a JPMorgan, înainte de a părăsi instituția în 2013. În 2015, a devenit șeful Barclay's, una dintre cele mai mari instituții financiare din Marea Britanie. El a demisionat în 2021, după ce autoritățile de reglementare din Marea Britanie au lansat o investigație asupra relației sale cu Epstein. Acum se confruntă cu un proces, intentat de JPMorgan, legat de modul în care s-a ocupat de supravegherea conturilor lui Epstein.
Înregistrările tribunalului arată că Staley era extrem de apropiat de Epstein, numind prietenia lor una „profundă”. Mesajele text și e-mailurile dintre cei doi care au fost introduse drept dovezi sugerează că „domnul Staley ar fi întreținut relații sexuale, în timpul vizitelor sale la Epstein, cu victimele traficului de persoane”, a transmis judecătorul Jed S. Rakoff din Districtul de Sud al New York.
În cazul său împotriva lui Staley, JPMorgan susține că el „a abandonat în mod repetat interesele [JPMorgan Chase] și a servit intereselor sale și ale lui Epstein”.
Staley a respins acea caracterizare, spunând că „banca nu poate să-l trateze ca pe scutul său de relații publice, afirmând pretenții care nu au nicio bază legală (sau faptică).”
Sursa: adevarul.ro