Cei doi factori care au făcut ca Israelul să iasă nevătămat după atacul de amploare al Iranului

Cei doi factori care au făcut ca Israelul să iasă nevătămat după atacul de amploare al Iranului

Teheranul a țintit Israelul cu mai multe valuri de rachete balistice și de croazieră, precum și cu drone încărcate cu explozibil, ca represalii la un atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, la începutul acestei luni, potrivit Politico .

Sistemul antirachete israelian Iron Dome a funcţionat, foto arhivă

Sistemul antirachete israelian Iron Dome a funcţionat, foto arhivă

În ciuda faptului că armata iraniană a afirmat că blitzul său „și-a atins toate obiectivele”, impactul a fost redus. Au fost înregistrate pagube minore la baza aeriană Nevatim din sudul țării, iar o fetiță beduină în vârstă de 10 ani a fost rănită de fragmente dintr-o rachetă interceptată.

Impactul limitat s-a datorat a doi factori: eficiența apărării antiaeriene multistratificate avansate a Israelului, care include sistemul antibalistic Arrow și sistemul Iron Dome, și cooperarea extraordinar de strânsă dintre Israel și aliații săi occidentali, Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

Președintele american Joe Biden a declarat că avioanele americane și două distrugătoare americane, dintre care unul a fost mutat în regiune în urma atacului israelian din 1 aprilie asupra consulatului iranian, au ajutat la interceptarea barajului. Marea Britanie și Franța au ajutat, de asemenea, la respingerea atacului.

Navele de război americane au doborât cel puțin trei rachete balistice în estul Mediteranei, a declarat un oficial american pentru CNN. De asemenea, forțele americane ar fi interceptat 70 de drone de atac.

Washingtonul s-a temut de probabilitatea unui atac după ce Israelul a vizat consulatul iranian din capitala siriană și a trimis navele de război pe poziții săptămâna trecută, inclusiv prin redistribuirea portavionului USS Eisenhower și a altor trei nave de război în nordul Mării Roșii și mai aproape de Israel.

Programul „Războiul Stelelor”

Israelul a declarat că 185 de drone, 110 rachete sol-sol și 36 de rachete de croazieră au fost lansate asupra țării în ceea ce Teheranul a numit Operațiunea „Promisiune onestă”. Majoritatea armelor au fost lansate din Iran și o mică parte din Irak și Yemen.

Practic, orice altă țară din lume ar fi fost incapabilă să facă față unui astfel de atac. Ucraina, înarmată cu rachete Patriot, a fost incapabilă să își protejeze infrastructura energetică de atacuri cu rachete și drone rusești mult mai mici în ultimele săptămâni.

Sistemul Arrow se află în vârful sistemului de apărare aeriană a Israelului, cu David's Sling, un sistem antirachetă cu rază medie de acțiune, iar Iron Dome este conceput pentru a intercepta rachete cu rază mai scurtă de acțiune. David's Sling a fost desfășurat cu succes pentru prima dată în mai 2023, în timpul luptelor transfrontaliere cu militanții Hamas din Gaza.

Directorul Organizației Israeliene de Apărare Antirachetă, Moshe Patel, a declarat că programul „Războiul Stelelor” al țării a dat roade sâmbătă seara, după aproape 40 de ani de investiții în apărarea antirachetă.

Sistemul defensiv multistratificat a fost susţinut financiar de Statele Unite, care, începând din 2009, au oferit 3,4 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă a Israelului.

Ajutorul aliaţilor

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, a subliniat, de asemenea, acești doi factori pentru zădărnicirea barajului iranian, citând „operațiunile impresionante” ale IDF și ale aliaților Israelului. Printre acestea se numără avioanele britanice care au doborât dronele din apropierea graniței dintre Siria și Irak, care ar fi fost lansate de milițiile proxy ale Iranului.

IDF a declarat că datorită „sistemului Arrow și, împreună cu țările partenere strategice, majoritatea rachetelor au fost interceptate” înainte de a trece în Israel. Sistemele americane și franceze de supraveghere aeriană de avertizare timpurie și de control au ajutat ca avioanele de război să aibă suficient timp să se grăbească pentru a le intercepta, a declarat un oficial militar israelian pentru POLITICO.

„În ultimele zile, ne-am coordonat îndeaproape cu Washington, Londra și Paris pentru a fi pregătiți pentru barajul așteptat și acest lucru a dat roade”, a declarat oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber.

Încercând să contracareze ideea că atacul iranian a fost un eșec jenant, oficialii de la Teheran au insistat că au dat un răspuns calibrat la atacul de la Damasc și că mesajul lor a fost transmis cu succes, punând în evidență pagubele provocate bazei Nevatim.

Spunând că barajul de drone și rachete „și-a atins obiectivele”, generalul Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, a declarat că operațiunea s-a încheiat „în opinia noastră”.

Acest lucru ridică cea mai importantă întrebare cu privire la modul în care Israelul va răspunde, ceea ce ar putea duce la o conflagrație masivă în regiune. Potrivit Axios, Joe Biden i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu se vor alătura la nicio represalii din partea Israelului pentru primul atac direct din istorie al Iranului împotriva sa.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri