Cei care nu se prezintă la mobilizarea rezerviștilor din Vrancea și Vaslui riscă amenzi imense

Cei care nu se prezintă la mobilizarea rezerviștilor din Vrancea și Vaslui riscă amenzi imense

Armata Română pune în practică, începând de ieri, timp de cinci zile, un mare exercițiu de mobilizare a rezerviștilor în județele Vrancea și Vaslui.

 FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Denumit MOBEX VN-VS-23, exercițiul conceput pentru a verifica modul de răspuns al populaţiei și economiei în caz de război este unul de rutină, „activități similare fiind organizate în acest an și în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna“, susține Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și al Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare. Un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în anul 2005, în județul Vrancea, respectiv în anul 2017, în județul Vaslui, aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligațiilor legale ce le revin acestor instituții“, precizează MApN.

În Vrancea, momentul culminant al MOBEX VN-VS-23 va avea loc miercuri, 4 octombrie, în poligonul de tragere Bogza, unde se va desfășura o secvență de antrenament cu militarii rezerviști, inclusiv trageri de luptă.

Armata susține că acest tip de exercițiu nu are nimic ieșit din comun și că astfel de misiuni se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, „a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum și pentru menținerea antrenamentului rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu“.

De precizat că rezerviștii care se prezintă la mobilizare vor fi plătiți în acest timp, iar angajatorii acestora au obligația de a acorda un concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006.

Deși MOBEX VN-VS-23 este un simplu exercițiu și nu are nimic de-a face cu o mobilizare reală pentru un conflict, rezerviștii care nu răspund la acest apel sunt pasibili de amenzi apreciabile. „Rezerviştii voluntari şi rezerviştii din planurile de mobilizare sunt obligaţi să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare la solicitarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale“, se arată în Legea 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Cei care refuză să primească ordinul de chemare vor primi amenzi la o cotă situată între 8 și 16 puncte. Cum în acest caz valoarea unui punct de amendă este, conform legii, 20% din valoarea salariului minim brut pe economie, iar acesta este cotat la 3.000 de lei, amenzile vor fi de cel puțin 4.800 de lei și vor atinge cel mult 9.600 de lei.

Apoi, neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare este și ea pedepsită cu amendă, iar aceasta este cuprinsă între 2 și 6 puncte, adică poate începe de la 1.200 de lei și ajunge la cel mult 3.600 de lei.

Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză. Și asta pentru că în 2007 s-a suspendat pe timp de pace efectuarea stagiului militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri. Vorbim de aceste servicii remunerate, de rezerviști voluntari, pe care abia acum, cu greu, la punem la punct, servicii adoptate de mult de țări ca Polonia, de exemplu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”