Cei 14 paşi necesari în cazul unui infarct/Cunoscutul cardiolog Vasi Rădulescu spune ce trebuie făcut ca să-ți salvezi viața

Cei 14 paşi necesari în cazul unui infarct/Cunoscutul cardiolog Vasi Rădulescu spune ce trebuie făcut ca să-ți salvezi viața

Cunoscutul cardiolog Vasi Rădulescu explică care sunt cei 14 paşi necesari în cazul unui infarct. Potrivit specialistului, prioritatea absolută este „pui mâna pe telefon imediat şi suni la 112, anunţând simptomele şi localizarea ta”. Nu există niciun „truc” rapid de a opri infarctul. Anunţi 112 şi aştepţi, susţine medicul.

Dr. Vasi Rădulescu este medic cardiolog, autor de cărţi care popularizează educaţia pentru sănătate în rândul adulţilor şi copiilor. Medicul este renumit deoarece face de aproape zece ani educaţie pentru sănătate, explicând pe înţelesul tuturor cum funcţionează corpul uman, cum să avem grijă de el, dar şi cum să prevenim majoritatea afecţiunilor.

„Cum procedezi dacă eşti singuri şi faci infarct

1. Să presupunem că eşti singur şi, brusc, simţi o durere puternică în piept. E ca o gheară, te ţine, se duce spre braţe, în spate, în gât. Te panichezi brusc. Respiri mai greu. Transpiri. Ai greaţă. Eşti palid.

2. Durerea intensă în piept e semnal important de infarct miocardic acut. Eşti singur. Ce faci?
3. Pui mâna pe telefon imediat şi suni la 112, anunţând simptomele şi localizarea ta. E cel mai important lucru şi constituie o prioritate absolută!
4. Dacă eşti acasă, descuie uşa şi stai aproape de ea.
5. Încerci să te calmezi. Anxietatea apare şi anumite substanţe fac ca inima să bată mai repede, cerând mai mult oxigen. E un cerc vicios, pentru că în infarct, durerea apare tocmai pentru că anumite zone nu mai sunt irigate cu sânge şi suferă/mor prin lipsa de oxigen (infarctul apare prin blocarea unui vas de sânge cu material aterotrombotic, adică acea depunere de colesterol în termeni populari). Nu te agiţi şi nu depui efort în plus!
6. Respiri calm şi controlat şi te poziţionezi spre aer proaspăt. Nu tuşeşti şi nu faci lucruri care fie nu au efect pozitiv, fie sunt chiar nocive!
7. Un infarct clasic are durere care ţine mai mult de 15 minute. Dacă poţi şi eşti aproape, mergi la spital imediat. Ai grijă, condusul maşinii în acea stare poate fi deosebit de periculos pentru tine sau pentru celelalte persoane. 112 e prioritate!
8. Infarctul nu dă obligatoriu tulburare de ritm şi nu-ţi pierzi neapărat starea de conştienţă în 10 secunde. Poţi sta 10, 30, 60 de minute cu simptomele, iar cu cât se intervine prompt şi mai repede de către medici, cu atât mai bine.
9. Nu apăsa pe torace. Nu ai cum să faci compresii singur şi nu ai de ce proceda astfel – ele se fac când inima e oprită şi manevrele, evident, sunt realizate de altă persoană, iar toracele oricum trebuie comprimat cu -5cm.
10. Dacă nu ai alergie cunoscută, poţi mesteca şi înghiţi o aspirină clasică de adult. Dar fără să te chinui căutând-o. Aştepţi salvarea, nu faci nimic care presupune agitaţie sau vreo măsură ineficientă/nocivă.
11. Nu consuma apă cu piper cayenne sau alte bazaconii citite online. Nu au niciun efect.
12. Nu există niciun „truc” rapid de a opri infarctul. Anunţi 112 şi aştepţi.
13. Dacă infarctul este masiv şi prinde un teritoriu mare din inimă, poate apărea o tulburare de ritm numită fibrilaţie ventriculară, urmată de stop. Nu prea ai ce să faci aici, din păcate. Dacă vin ajutoarele la timp, încep măsurile necesare şi transportul la spital. Dacă e încă fibrilaţie ventriculară, se poate aplica şocul electric, dar asta o fac medicii. Suni imediat la 112 la simptomele descrise, stai calm, aştepţi. Tu oricum nu ai de unde să ştii în ce teritoriu al inimii e infarctul, cum va evolua el, dacă îţi vei pierde sau nu starea de conştienţă.
14. Poţi da SHARE prietenilor pentru a disemina informaţii adevărate, nu fake news sau sfaturi halucinante. Avem nevoie de educaţie bună, nu de recomandări penibile, emoţionante, facile, care ne iau ochii, dar în esenţă nu au nimic bun!
Disconfortul toracic, durerea, greaţa, respiraţie mai grea, transpiraţia, anxietatea în context de oboseală accentuată, stress, la un pacient supraponderal, sedentar, fumător sunt elemente importante. Tiparul nu e obligatoriu, dar e frecvent. Este important, o zic iar şi iar, să mâncăm echilibrat, să nu fumăm, să facem mişcare, să ne relaxăm, să evităm conflictele, să ne examinăm constant la medic.
Vedeţi că-n perioada asta vă ofer o CARTE GRATIS care vă va ajuta enorm - ea conţine toate informaţiile utile pentru o viaţă cu adevărat sănătoasă. Găsiţi un link de comandă în comentarii sau pe drvasiradulescu punct ro, secţiunea shop.
Să fiţi sănătoşi!”, a explicat medicul Vasi Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!