„Cehov şi ceai“ - un spectacol-lectură cu Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc
Despre acest spectacol, Horaţiu Mălăele spune că este „ca un tulburător cântec trist, amintind puţin parcă de Bacovia, şi Nichita, şi Brumaru...“.
Mariana Mihuţ, născută pe 7 noiembrie 1942, este una dintre cele mai importante actriţe ale scenei româneşti. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1964, Mariana Mihuţ, actriţă a Teatrului Bulandra din Capitală, a interpretat numeroase roluri pe scenă, în teatru radiofonic, teatru TV şi cinematografie. Mariana Mihuţ a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru partitura bunicii din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă" de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, în 2012, la gala Uniunii Teatrale din România (UNITER). Ea a mai câştigat premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea Innei Rasadina în "Sorry", de Aleksandr Galin, în regia lui Yuriy Kordonskiy (Teatrul Bulandra, 2004).
Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. A absolvit cursurile UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1956. Printre rolurile sale din teatru se numără: Jim Curry, din "Omul care aduce ploaia", de R. Nash, în regia lui Liviu Ciulei, Pierre - "Nebuna din Chaillot", de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee - "Un strugure în soare", de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando - "Cum vă place", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipătescu - "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear - "Regele Lear", de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Marat - "Sade", de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete, Claudius - "Hamlet", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.
Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numără "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei - premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, "Tănase Scatiu", în regia lui Dan Piţa, "De ce trag clopotele, Mitică?", în regia lui Lucian Pintilie, "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Moromeţii", de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo - Italia şi Santarem - Portugalia), "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Victor Rebengiuc este actor al Teatrului Bulandra din Bucureşti.
Sursa: adevarul.ro