Ceaţă toxică în New Delhi, după sărbătoarea hindusă Diwali
New Delhi-ul s-a trezit marţi într-o ceaţă toxică în urma sărbătorii anuale hinduse Diwali, celebrată în stil mare cu petarde, în pofida interzicerii acestora sub pedeapsa cu închisoarea, informează AFP.
Ceață toxică în New Delhi / Foto: Sunil Kataria/TOI/The Weather Channel
Potrivit companiei internaţionale de monitorizare a poluării atmosferice IQAir, indicele de calitate a aerului din capitala din India a indicat marţi un nivel de particule nocive PM 2,5 de 350, de peste 23 de ori mai mare decât maximul zilnic stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Marţi, la mijlocul dimineţii, nivelul de PM 2,5 a scăzut la 145, dar era încă de aproape 10 ori mai mare decât limita sanitară recomandată de OMS.
New Delhi, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori, a interzis însă din nou vânzarea şi utilizarea petardelor, sub riscul unei pedepse de şase luni de închisoare.
Potrivit unui raport IQAir din 2020, 22 dintre cele mai poluate 30 de oraşe din lume se află în India.
NDTV a relatat marţi că nivelul de poluare în New Delhi în urma Diwali, Sărbătoarea Luminilor, a fost cel mai scăzut din ultimii patru ani şi al doilea cel mai bun din ultimii şapte ani.
Diwali a căzut relativ devreme în acest an, într-o perioadă în care temperaturile de toamnă ajung încă bine peste 20 de grade Celsius.
Diwali este sărbătorit aproximativ în aceeaşi perioadă în care agricultorii din statele vecine ard de obicei miriştile după recoltă.
Fumul de la petarde se combină cu cel de la arderea miriştilor, cu emisiile industriale şi cu cele ale vehiculelor rezultând o atmosferă toxică.
Potrivit unui raport Lancet publicat în 2020, poluarea atmosferică a provocat moartea a circa 17.500 de persoane la New Delhi în 2019.
Dacă nivelurile de particule fine din Asia de Sud ar fi aliniate la standardele recomandate de OMS, o persoană din regiune ar câştiga în medie cinci ani de speranţă de viaţă în plus, potrivit unui studiu realizat în iunie de Institutul de politică energetică al Universităţii din Chicago.
Sursa: adevarul.ro