„Ceață pe creier”. Un nutriționist dezvăluie motivele pentru care nu ar trebui să bem „niciodată” cafea pe stomacul gol
Cafeaua de dimineață, înainte de micul dejun, ar putea să nu fie cea mai bună idee. Crește cortizolul, afectează glicemia, poate duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la ceață cerebrală, potrivit experților în sănătate.
Consumul de cafea dimineața poate avea efecte negative asupra organismului FOTO: Arhivă
Carolina Salazar, un antrenor de sănătate care are peste 299.000 de urmăritori pe TikTok , a dezvăluit o listă de lucruri pe care nu le face niciodată.
„Nu voi bea niciodată cafea sau băuturi cofeinizate pe stomacul gol. Consumul de cofeină pe stomacul gol crește cortizolul, care este un hormon al stresului, ceea ce provoacă un dezechilibru al hormonilor de stres și, în esență, afectează cu adevărat glicemia”, spune ea. Acest lucru va duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la „ceață cerebrală”, adăugă aceasta.
Când este momentul potrivit să bei cafea?
Dr. Yelena Deshko, medic nutriționist, susține că într-o zi obișnuită, mijlocul dimineții este probabil cel mai bun moment pentru a consuma cafea . La trezire, nivelul de cortizol (hormonul stresului) este în mod natural cel mai ridicat, scrie Shefinds.
Nivelurile crescute de cortizol pe perioade lungi pot interfera cu funcționarea sistemului imunitar.
„Prin urmare, nu este de dorit să creșteți răspunsul natural al cortizolului cu cofeină la prima oră dimineața. Amânarea consumului de cofeină până când nivelurile de cortizol au scăzut ușor este probabil mai benefică”, explică medicul.
De asemenea, dr. Erin Stokes, medic naturist și director medical la MegaFood, confirmă că ar trebui „să limitezi aportul de cofeină mai ales după prânz, deoarece cofeina poate rămâne în sânge până la 10 ore” . Ca rezultat, acest lucru va face ca adormirea să fie mult mai dificilă.
Pentru a vă bucura de cafea fără a vă supăra stomacul sau a crește hormonii de stres, este o idee bună să mâncați un mic dejun ușor și echilibrat. Pâine prăjită cu cereale integrale cu unt de nuci, iaurt grecesc cu fructe de pădure și fulgi de ovăz cu o mână de nuci sunt toate opțiuni grozave.
Dacă preferați să vă începeți ziua cu o băutură în locul alimentelor solide, încercați lămâie caldă cu apă, ceai de plante, apă de cocos sau niște shake/smoothie de proteine cu ingrediente hrănitoare.
Sursa: adevarul.ro