Ceață densă de război. Analiștii se întreabă ce urmăresc ucrainenii prin incursiunea în regiunea Kursk din Rusia, Ce se știe până acum

Ceață densă de război. Analiștii se întreabă ce urmăresc ucrainenii prin incursiunea în regiunea Kursk din Rusia, Ce se știe până acum

După ce au trimis într-un raid câteva sute de soldați de infanterie și câteva zeci de vehicule blindate chiar în Rusia, în ceea ce pare a fi cea mai mare incursiune a forțelor ucrainene de până acum, oficialii de la Kiev sunt încă tăcuți.

O duzină de tancuri ucrainene au trecut granița ăn Rusia/ FOTO:Arhiva

O duzină de tancuri ucrainene au trecut granița ăn Rusia/ FOTO:Arhiva

Rusia a declarat miercuri că duce lupte intense împotriva forţelor ucrainene care au pătruns în regiunea Kursk într-una dintre cele mai semnificative incursiuni transfrontaliere de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Ucraina a ripostat marţi - iar luptele au continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în timp ce forţele ucrainene au înaintat spre nord-vest de oraşul de frontieră Sudja, la 530 km sud-vest de Moscova, a declarat ministrul rus al apărării.

Incursiunea ucraineană intervine în condiţiile în care Rusia a avansat în acest an în Ucraina, după eşecul contraofensivei ucrainene din 2023, şi a preluat 420 km² de teritoriu de la forţele ucrainene începând cu 14 iunie, a declarat Serghei Şoigu, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei.

Canale Telegram ruseşti au difuzat imagini neverificate cu case bombardate. Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat că au existat victime, dar nu a oferit un bilanţ exact, şi a făcut apel la cetăţeni să doneze sânge. El a declarat că o dronă de atac ucraineană a lovit o ambulanţă în afara oraşului, omorând şoferul şi un paramedic şi rănind un medic.

Sudja este ultimul punct de transbordare operaţional pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina. La doar 60 km distanţă, în nord-est, se află centrala nucleară rusă Kursk.

Rusia a trimis rezerve pentru a ajuta la întărirea apărării ruse.

Forţele armate ucrainene au luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi în districtul Sudja din regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, în timpul unei incursiuni efectuate marţi cu unităţi mecanizate, conform canalului militar ucrainean DeepState.

Ce se știe

Atât Ministerul rus al Apărării , cât și Serviciul Federal de Securitate (FSB) au raportat în aceeași zi că trupele ruse de frontieră, împreună cu ofițerii FSB, au respins mai multe incursiuni ucrainene, care au implicat o forță de tancuri și vehicule blindate de mărimea unui batalion, a informat Ukrainska Pravda.

„Kievul a continuat miercuri atacurile aeriene asupra regiunii ruse de frontieră Kursk“, apărarea aeriană a Kremlinului susținând că patru drone au fost distruse peste noapte, a declarat Ministerul rus al Apărării. Această știre vine la o zi după ce „Moscova a acuzat Ucraina că a țintit zona cu un asalt blindat“, după cum a relatat Reuters pe 7 august.

Confruntare directă între ucraineni și unitățile ruse din regiunea Kursk

Rusia afirmă că aproximativ 300 de soldați ucraineni de infanterie, însoțiți de o duzină de tancuri și peste 20 de vehicule blindate, au atacat unități militare ruse în regiunea Kursk din Rusia la 6 august, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) din Ucraina.

Rusia a transferat trupe de rezervă într-una dintre regiunile sale de graniță și a respins atacurile ucrainene după ce soldații Kievului au trecut marți dimineața în Kursk, a declarat guvernul rus. Asta în ciuda rapoartelor că Ucraina a reușit să-și consolideze pozițiile pe teritoriul rus.

Soldații ruși au împiedicat o străpungere a graniței după ce Ucraina a efectuat atacuri asupra regiunii Kursk, la granița cu regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional interimar Aleksei Smirnov într-un comunicat marți dimineața.

Bloggerii militari ruși – conturi folosite adesea ca indicatori ai evoluțiilor din timpul războiului, dar sunt de obicei aliniate cu Kremlinul – au spus că au izbucnit lupte aprige după ce Kievul a vizat mai multe secțiuni ale graniței.

Ministerul rus al Apărării a declarat apoi că Ucraina a atacat așezările de graniță Kursk Nikolaievo-Darino și Oleșinia marți în jurul orei 8 dimineața, ora Moscovei. Orașul Sudja, pe care Smirnov l-a descris drept ținta atacului transfrontalier, a fost aproape în întregime evacuat, au informat canalele rusești Telegram.

Luptătorii din Brigada 22 Mecanizată din Kiev, împreună cu 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate, au trecut în Rusia, a spus Kremlinul. Moscova a spus că a respins atacul, deplasând trupele ruse de rezervă în zona ciocnirii.

Cu toate acestea, bloggerii militari ruși au declarat miercuri că încercările de a opri raidul ucrainean au eșuat. „Până la căderea nopții, a devenit în sfârșit clar că era imposibil să disloce forțele inamice de pe teritoriul pe care l-au ocupat”, a scris un blogger militar rus proeminent pe aplicația de mesagerie Telegram. „Ziua care vine va fi grea”.

O altă relatare a descris o situație dificilă în Kursk, Ucraina reușind să „își consolideze pozițiile în zona de frontieră, în ciuda atacurilor intense și a atacurilor trupelor ruse”.

Avioanele rusești au atacat poziții ucrainene în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, la sud-vest de Kursk, a spus Moscova.

„Situația tensionată rămâne în satul Oleșnia – acolo, militarii ruși sunt aproape complet înconjurați și sunt angajați în lupte aprige cu un inamic superior numeric”, a scris miercuri dimineața influentul blogger militar rus Rybar.

Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a spus că Kremlinul „minte în privința controlabilității situației din regiunea Kursk”.

„Rusia nu controlează granița”, a spus Kovalenko într-un comunicat.

Trupele ucrainene au capturat până acum cel puțin șase militari ruși, potrivit canalului rus Telegram Pepel. Publicația rusă independentă iStories a identificat doi dintre bărbați ca fiind Danil Kolesnikov, în vârstă de 22 de ani, și Maksim Hiameliainen, în vârstă de 21 de ani, care ar fi fost capturați în timp ce încercau să treacă granița cu Ucraina.

Aproximativ 90% dintre locuitorii din districtul Sujhanski din Kursk au fost evacuați din patru așezări, a raportat RBC Ucraina . Alții din regiune s-au plâns de lipsa adăposturilor, iar unii și-au îndreptat plângerile către guvernatorul Smirnov, scriind: "Când veți înființa adăposturi? Cât timp veți chinui oamenii?"

Videoclipurile din Kursk distribuite pe rețelele de socializare au arătat treceri de avioane de luptă și rămășițe carbonizate ale vehiculelor blindate, în timp ce bloggerii pro-Putin susțineau că trei sate rusești se aflau sub control ucrainean.

Canalul rus Telegram Rybar, fondat de Mihail Zvinciuk, un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a raportat că formațiunile ucrainene au câștigat un punct de sprijin în zona de frontieră, „în ciuda bombardamentelor intense și a atacurilor trupelor ruse”.

Rybar a spus că situația din regiunea Kursk „demonstrează că această operațiune a fost planificată de inamic de mult timp”.

„În același timp, ofensiva în această zonă poate continua cel puțin câteva zile, mai ales pe fundalul unei concentrări semnificative a forțelor ucrainene în zona de frontieră”, a spus bloggerul.

„Și toate acestea de dragul de a umple feedul presei ucrainene cu „succesele” lor în luptele de pe teritoriul Rusiei, pentru a umbri prăbușirea apărării Forțelor Armate ucrainene în alte zone”, a adăugat Rybar.

Alți bloggeri militari ruși au spus că Ucraina ar putea încerca să distragă resursele Rusiei din altă parte a țării devastate de război. Rusia a pierdut două elicoptere și două tancuri de luptă principale în eforturile sale de a evita un raid transfrontalier în regiunea Kursk.

Gazele naturale ruseşti au continuat să tranziteze Ucraina către consumatorii europeni în mod normal, miercuri, a declarat operatorul de transport al gazelor din Kiev, în contextul în care au fost raportate ciocniri în apropierea oraşului rus Sudja, pe unde gazele ruseşti ajung în Ucraina.

"Începând cu ora 13:00, ora Kievului, gazul este transportat către consumatorii europeni ca de obicei, fără nicio modificare. Nominalizările au fost confirmate şi fluxul fizic de gaze este menţinut", a declarat operatorul pentru Reuters.

Compania rusă Gazprom a declarat că va trimite miercuri 39,4 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, în scădere faţă de volumul de 42,4 mcm, marţi.

Două bloguri militare ruseşti au afirmat, fără a furniza dovezi, că forţele ucrainene au capturat o instalaţie de măsurare a gazelor la Sudja, prin care trece gazul natural rusesc, dar situaţia din teren nu poate fi verificată în mod independent.

Staţiile de transfer şi măsurare a gazului de la Sudja, din regiunea Kursk din Rusia, sunt în prezent singurul punct de intrare a gazului natural rusesc în sistemul ucrainean de transport al gazului în vederea continuării transportului către Europa.

În mai 2022, la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, operatorul ucrainean de tranzit a oprit transportul de gaze pe o linie secundară alternativă, prin punctul de tranzit de la Sohranivka, aproape de regiunea Luhansk din est.

Ucraina a declarat că forţele ruse au început să preia gazul care tranzitează Ucraina şi să îl trimită către două regiuni separatiste susţinute de Rusia din estul ţării.

După închiderea Sohranivka, volumele de tranzit au scăzut cu un sfert, deoarece Gazprom a declarat că nu a fost în măsură să redirecţioneze volumele către Sudja.

În prezent, aproximativ 42 de milioane de metri cubi de gaz trec zilnic prin Sudja. Volumul total anual de tranzit este de aproximativ 14 miliarde de metri cubi.

Acordul privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina expiră în 2024, iar Kievul a declarat că nu intenţionează să îl prelungească sau să încheie un nou acord.

RBC și The Bell, citând date de la bursa ICE, scriu că prețurile gazelor la cel mai mare hub european TTF din Țările de Jos au crescut pe fondul informațiilor despre lupte în zonele de graniță ale regiunii Kursk.

Ce urmeaza?

Smirnov a spus în cea mai recentă postare pe Telegram că există pericolul ca rachetele să lovească regiunea și a îndemnat locuitorii să se adăpostească.

"Pericol de rachete! Dacă sunteți acasă, trebuie să vă adăpostiți în camere fără ferestre cu pereți solizi: pe hol, baie, subsol. Dacă sunteți afară, intrați în cea mai apropiată clădire sau într-o deschidere potrivită", a adăugat Smirnov.

Explozii au fost auzite la Kurciatov, în regiunea Kursk, unde se află o centrală nucleară, au informat marți canalele Telegram.

Centrala nucleară Kursk este situată la aproximativ 40 de kilometri vest de orașul Kursk și se află la aproximativ 110 de kilometri de granița cu Ucraina.

Unii bloggeri militari ruși , inclusiv corespondentul rus de război Aleksander Sladkov, au speculat că forțele ucrainene intenționează să preia controlul asupra centralei nucleare din Kurchatov.

Nu există dovezi care să sugereze că Ucraina intenționează să captureze centrala nucleară, notează Newsweek.

"De ce ar avea nevoie forțele armate ucrainene de centrala nucleară Kursk? Va fi utilă. Există multe opțiuni", a spus Sladkov . El a adăugat că Ucraina va spune că forțele sale părăsesc Kursk numai dacă forțele ruse părăsesc centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși .

Centrala nucleară – cea mai mare din Europa – se află sub controlul Rusiei de la începutul lunii martie 2022, la doar câteva zile după ce a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin. A fost unul dintre primele locuri care au fost capturate de forțele ruse.

De asemenea, Ucraina poate „cere ca trupele să fie retrase” din țară, „altfel vor arunca în aer Centrala Nucleară Kursk (este imposibil să o arunce în aer cu artilerie și rachete), provocând o catastrofă gigantică”, a spus Sladkov.

Forțele ucrainene ar putea încerca „să dezactiveze centrala nucleară Kursk fără incidente, făcând-o inoperabilă, privând astfel Rusia de această mare sursă de energie”, a adăugat el.

Utilizatorul X (fost Twitter ), Dmitri, de la War Translated, un proiect independent care traduce materiale despre război, a declarat miercuri că propagandiștii ruși „vor foarte mult să răspândească teoria despre intenția ucrainenilor de a pune mâna pe centrala nucleară Kursk. "

„Este de înțeles: la urma urmei, este tehnica lor preferată – rușii sunt excelenți la terorismul nuclear și la șantaj, au capturat deja centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporizhzhia mai devreme”, a scris el.

Cu toate acestea, distanța de la graniță până la centrala nucleară Kursk este de aproape 100 de kilometri și este situată aproape de orașul Kursk. Ai nevoie de o cantitate imensă de forțe nu numai pentru a ajunge la ea, ci și pentru a captura și apoi a o păstra”, a adăugat Dmitri.

În august anul trecut, Forțele Armate ucrainene, citând Centrul Național de Rezistență al țării, au declarat că au fost obținute documente scurse care arătau că Kremlinul pregătește o provocare la Centrala Nucleară Kursk .

Ucraina nu a făcut niciun comentariu oficial, despre aceste incursiuni. Atât Kievul, cât și Moscova spun că atacurile lor nu vizează civili”, a raportat RFE/RL.

Ucraina trage în mod regulat cu artileria și rachete pe teritoriul Rusiei. A lovit ținte în adâncul Rusiei cu drone de atac cu rază lungă de acțiune, dar raidurile de infanterie sunt rare și nu sunt efectuate de unități obișnuite ale armatei.

Forțele care se descriu drept paramilitari voluntari care luptă de partea Ucrainei au provocat daune minime într-o incursiune majoră în anumite părți ale regiunilor Belgorod și Kursk în acest an. Cu toate acestea, scopul raidurilor rămâne neclar.

Marți, statul major al Ucrainei nu a menționat nicio operațiune ofensivă ucraineană în interiorul Rusiei.

Un reprezentant al ocupaţiei ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a anunţat alt atac ucrainean la Istmul Tendra, la Marea Neagră.

Potrivit lui Saldo, trupe ucrainene au încercat să debarce pe această fâşie îngustă de pământ cu 12 vedete, susţinute de drone explozive.

”Trei nave au fost distruse cu echipaje cu tot şi scufundate, iar celelalte au bătut în retragere după ce au suferit pierderi”, a anunţat el pe Telegram.

La rândul lor, autorităţile din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunţat că forţe ucrainene au doborât un elicopter rus.

Pe front, Rusia a revendicat marţi cucerirea unui nou sat - Tâmofiivka -, situat către oraşul Pokrovsk, un sector al frontului în care forţe ruse au câştigat teren în ultimele săptămâni şi în care situaţia este ”dificilă”, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a vizitat poziţii cotrolate de către trupele ruse în regiunea ucraineană Doneţk (est), a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării.

Luptele din jurul localităţii Sudja au loc într-un moment crucial al conflictului, cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. Ucraina pierde teritorii, iar Kievul este profund îngrijorat că sprijinul SUA ar putea să scadă dacă Donald Trump câştigă alegerile din noiembrie în Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…