Ceasurile inteligente ar putea ajuta la detectarea COVID-19 și a bolilor cardiace, conform unui studiu

Ceasurile inteligente ar putea ajuta la detectarea COVID-19 și a bolilor cardiace, conform unui studiu

Un studiu recent arată că gadgeturile purtabile pot detecta semnele timpurii ale COVID-19 și ale afecțiunilor cardiace înainte de apariția simptomelor. Cercetătorii au descoperit că datele colectate de aceste dispozitive inteligente ar putea ajuta la identificarea modificărilor subtile din organism.

smartwatch și monitorizarea sănătății

Ceasurile inteligente utile în depistarea infecțiilor respiratorii și chiar a afecțiunilor cardiace

Cercetarea realizată de Universitatea din Australia de Sud a evidențiat modul în care monitorizarea sănătății continuă, prin intermediul ceasurilor inteligente (smartwatch) și a brățărilor ori al altor tracker-e de fitness, permite depistarea timpurie a unor afecțiuni precum infecțiile respiratorii și aritmiile.

Ritmul cardiac, tiparele de somn, activitatea fizică și chiar nivelul de oxigen din sânge pot oferi informații valoroase cu mult înainte ca primele semne ale unei afecțiuni cardiace sau respiratorii să devină evidente.

Astfel, aceste echipamente ar putea funcționa ca un sistem de alertă timpurie, ajutând utilizatorii să solicite asistență medicală înainte ca situația să se agraveze. Studiul subliniază, de asemenea, potențialul integrării tehnologiei purtabile în strategiile de sănătate publică prin furnizarea de date de sănătate în timp real, susținând diagnosticul precoce și prevenția.

Descoperiri cheie ale studiului despre tehnologia purtabilă în monitorizarea sănătății

Studiul australienilor, dezvăluie că gadgeturile purtabile care monitorizează activitatea fizică a utilizatorilor sunt promițătoare în detectarea semnalelor precoce ale unor boli - în special fibrilația atrială - asociată cu accidentul vascular cerebral - și COVID-19. Cercetătorii au analizat datele din 28 de studii realizate cu ajutorul a mai bine de 1,2 milioane de participanți pentru a evalua acuratețea acestor dispozitive în detectarea bolilor.

S-a descoperit astfel că tehnologia purtabilă ar putea identifica în mod corect: starea COVID-19, pozitivă sau negativă, la 88 din 100 de persoane, similar testelor de screening rapid; fibrilația atrială la 87 din 100 de persoane, asemănătoare cu testele efectuate de medici.

Dr. Ben Singh, cercetător principal la Universitatea din Australia de Sud, a afirmat că aceste dispozitive pot revoluționa detectarea afecțiunilor medicale. El a subliniat că, pe fondul creșterii costurilor medicale, gadgeturile precum Fitbit și Apple Watch pot contribui la reducerea cheltuielilor prin monitorizarea sănătății în timp real și identificarea unor afecțiuni precum COVID-19 sau problemele cardiace : „Dispozitivele purtabile nu doar că permit utilizatorilor să își gestioneze proactiv sănătatea, dar îi ajută și să detecteze problemele în timp real, astfel încât aceștia pot reacționa rapid și, sperăm, să evite complicații grave”.

Cu toate că aceste dispozitive oferă oportunități de monitorizare, profesorul Carol Maher a subliniat că există în continuare loc pentru îmbunătățiri: „Aceste gadgeturi oferă date valoroase, dar aplicabilitatea lor trebuie extinsă pentru a acoperi mai multe afecțiuni și a demonstra eficiență pe scară largă înainte de a putea fi utilizate clinic”.

Cazurile severe de COVID-19, diagnosticate cu ajutorul dispozitivelor purtabile

Și un cardiolog de la Ruby Hall Clinic din Pune, dr. Anesh Jain, a atras atenția că gadgeturile sunt capabile să măsoare doar nivelurile de saturație a oxigenului și să ofere citiri ECG în timp real, dar sunt limitate la electrocardiogramele cu un singur derivat. Practic, reprezintă o versiune simplificată a electrocardiogramelor tradiționale în 12 derivații, având o acuratețe și o precizie mai reduse, ceea ce poate duce la omisiuni în diagnosticare.

O electrocardiogramă cu un singur derivat poate diagnostica anomalii legate de ritm, cum ar fi fibrilația atrială, dar este mai puțin eficientă pentru diagnosticarea cuprinzătoare a infarctului miocardic (atac de cord), spre exemplu.

În ceea ce privește COVID-19, cardiologul a adăugat că dispozitivele purtabile sunt în schimb mai eficiente în cazurile severe, când nivelurile de oxigen scad semnificativ.

„Acuratețea acestor constatări este discutabilă. Deși dispozitivele purtabile oferă unele informații despre condițiile de sănătate , acestea sunt în prezent limitate în comparație cu metodele convenționale”, a mai specificat cardiologul.

Eficiență și limitare. Gadgeturile, utile ca sistem de alertă timpurie

Așadar, deși un ECG cu un singur derivat poate identifica anumite anomalii de ritm, pentru un diagnostic precis al infarctului miocardic este necesară o electrocardiogramă în 12 derivații.

Dispozitivele purtabile, pe de altă parte, sunt capabile să detecteze formele severe de COVID-19. Cardiologul a observat că adesea pacienții săi devin conștienți de simptomele lor înainte ca tehnologia să le capteze.

Prin urmare, metodele tradiționale de diagnosticare rămân esențiale pentru afecțiunile cardiace grave și pentru identificarea timpurie a COVID-19, dar și tehnologia purtabilă modernă purtabilă poate contribui semnificativ la monitorizarea sănătății prin oferirea de date în timp real.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

3 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

4 „Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România” / Mesajele subversive ale pionilor Moscovei care caută sabotori în Europa

5 VIDEO „Le-aș lua pașapoartele românești moldovenilor care au votat contra UE. Nu îi înțeleg, ei fac bani în Europa și votează contra aderării”