Ceasul intern care dictează când mănânci, când dormi și când ai putea avea un atac de cord

Ceasul intern care dictează când mănânci, când dormi și când ai putea avea un atac de cord

Ritmurile circadiene sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare. Ele guvernează schimbările fizice, mentale și comportamentale ale corpului nostru pe parcursul fiecărui ciclu de 24 de ore, ca răspuns la indicii de mediu, cum ar fi lumina și hrana, scrie The Conversation , potrivit Yahoo.com .

Ceasul circadian ne poate poate afecta sănătatea. FOTO Shutterstock

Ceasul circadian ne poate poate afecta sănătatea. FOTO Shutterstock

Este și motivul pentru care cele mai multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale au loc dimineața devreme.

Există o serie de dovezi care arată că ceasul biologic este esențial pentru sănătatea noastră.

Dar ce este ceasul biologic sau ritmul circadian? Este „stimulatorul cardiac principal" care sincronizează modul în care organismul răspunde la trecerea de la o zi la alta, alcătuit din aproximativ 20.000 de neuroni din hipotalamus, zona din apropierea centrului creierului care coordonează funcțiile inconștiente ale corpului, precum respirația și tensiunea arterială.

Cum ne afectează sănătatea ritmurile biologice

Acest ceasul biologic ne afectează sănătatea prin reglarea ciclurilor somn-veghe, a fluctuațiilor tensiunii arteriale și a temperaturii corpului. Cum? Prin sincronizarea sistemului nostru endocrin cu ciclurile de lumină și întuneric din mediul înconjurător, astfel încât anumiți hormoni sunt eliberați în anumite cantități la anumite momente ale zilei, explică Shogo Sato , cronobiolog la Texas A&M University .

De exemplu, glanda pineală, situară în creier, produce melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului, ca răspuns la întuneric. De aceea, specialiștii recomandă reducerea expunerii la lumina albastră artificială de la dispozitivele electronice înainte de culcare.

Tot ritmul circadian influențează și metabolismul. Somnul ne ajută să reglăm leptina, un hormon care controlează pofta de mâncare. Acest hormon fluctuează pe parcursul zilei, în funcție de un ritm stabilit de ceasul nostru circadian. Un somn prost poate perturba producția de leptină, ceea ce ne crește senzația de foame. Astfel, ajungem să mâncăm mai mut și, ca o consecință, să luăm în greutate.

Cercetătorii au descoperit mai multe moduri în care ceasul circadian ne poate poate afecta sănătatea.

Unele cercetări sugerează că mâncatul la anumite ore din zi, sau doar până la o anumită oră poate preveni obezitatea și bolile metabolice. Un ritm circadian disfuncțional poate cauza, de asemenea, depresie și alte tulburări de dispoziție.

Până și momentul din zi în care luăm medicamentul poate afecta, de asemenea eficiența lui și apariția unor efectele secundare. Chiar și chimioterapiile împotriva cancerului ar putea fi mai eficiente pe viitor dacă vor lua în considerare acest ritm, este de părere Shogo Sato

mai mult, până și personalitatea noastră ar putea fi modelată în funcție de cât de matinali sau nocturni suntem.

Cel mai bun moment al zilei pentru a maximiza beneficiile exercițiilor fizice

Cronobiologul a realizat, împreună cu câțiva colegi, o cercetare pentru a stabili care este cel mai bun moment al zilei pentru a maximiza beneficiile exercițiilor fizice, colectând probe de sânge și de țesut din creier, inimă, mușchi, ficat și grăsime de la șoareci care au făcut exerciții fizice fie înainte de micul dejun, dimineața devreme, fie după cină, seara târziu.

S-a constatat că exercițiile fizice efectuate dimineața devreme reduc nivelul de glucoză din sânge mai mult decât exercițiile fizice efectuate seara târziu. Pe de altă parte, exercițiile fizice efectuate seara târziu au permis șoarecilor să beneficieze de energia pe care au stocat-o din mesele lor și le-a crescut rezistența.

Beneficiile înțelegerii ceasului nostru biologic

Domeniul cronobiologiei este în creștere, iar viitoare cercetări ar putea oferi aplicații practice și informații despre sănătate și bunăstare în viitor.

O mai bună înțelegere a modului în care exercițiile fizice la diferite ore ale zilei afectează organismul ar putea ajuta la adaptarea planurilor de exerciții fizice pentru a maximiza beneficiile specifice pentru pacienții cu obezitate, diabet de tip doi și alte boli”, spune Shogo Sato.

Despre modul în care funcționează ceasul circadian mai sunt multe de învățat. Deocamdată, există câteva modalități verificate prin care oamenii ne putem sincroniza ceasurile interne pentru o sănătate mai bună: expunerea regulată la lumina soarelui pentru a declanșa sistemul endocrin pentru a produce vitamina D, rămânerea activă în timpul zilei pentru a adormi mai ușor noaptea, evitarea cofeinei și reducerea expunerii la lumina artificială înainte de culcare, arată cronobiologul în The Conversation.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri