Ceartă ca-n filme pe averea Al-Fayed. Moștenitorii celor 2 miliarde de euro se acuză de ultraj și consum de droguri

Ceartă ca-n filme pe averea Al-Fayed. Moștenitorii celor 2 miliarde de euro se acuză de ultraj și consum de droguri

Decesul lui Mohamed Al-Fayed , fostul proprietar al renumitului magazin Harrods din Londra, la vârsta de 94 de ani, a declanșat speculații privind o potențială dispută de familie asupra imperiului său de 2 miliarde de euro. Imensa avere a miliardarului, care include active precum hotelul Ritz din Paris și un conac lângă Oxted, Surrey, se află acum în centrul atenției, în timp ce moștenitorii săi se luptă cu distribuirea acesteia.

Miliardarul Mohamed Al-Fayed, pe unul dintre iahturile sale

Miliardarul Mohamed Al-Fayed, pe unul dintre iahturile sale

Se așteaptă ca cei patru copii ai lui Al-Fayed de la cea de-a doua soție a sa, Heini Wathen, în vârstă de 68 de ani, adică Jasmine (42 de ani), Karim (39 de ani), Camilla (38 de ani) și Omar (35 de ani) să moștenească imensa avere. Cu toate acestea, rețeaua complicată de proprietate, cu multe active deținute prin intermediul unor trusturi și în paradisuri fiscale precum Bermuda, Luxemburg și Liechtenstein, adaugă straturi de complexitate situației, scriu jurnaliștii tabloidului britanic „ Daily Mail ”.

Dinamica familiei complică și mai mult lucrurile. O recentă luptă pentru putere între frații Omar și Camilla, asemănată de jurnaliștii britanici cu disputele dramatice din serialul de succes „Succesion”, a culminat cu un proces la Înalta Curte. Documentele din cadrul procedurilor judiciare dezvăluie o relație tumultuoasă, cu acuzații de altercații fizice, ultraj și o serie de plângeri și reclamații.

Luptă pentru putere între moștenitorii Al-Fayed

Într-un interviu acordat în 2021 publicației „Daily Mail”, Omar a descris situația ca fiind o „luptă pentru putere între frați”, subliniind dorința sa de a avea o armonie în familie, mai degrabă decât de a se lupta pentru control. Cu toate acestea, rezultatul bătăliei lor juridice, despre care judecătorii au decis să fie soluționată în mod privat, rămâne nedeclarat.

Vastitatea bunurilor lui Al-Fayed este de necontestat. La un moment dat, Mohamed Al-Fayed deținea apartamente de lux în faimoasa zonă Park Lane din Londra și în Manhattan din New York. Numai conacul din Oxted, cu cele 220 de acri de teren (peste 890.000 de metri pătrați), piscina, grajdurile și grădinile sale, este estimat la aproximativ 100 de milioane de lire sterline. Hotelul Ritz din Paris, pe care Al-Fayed l-a achiziționat pentru 10 milioane de lire sterline în 1979, este evaluat acum la suma impresionantă de 500 de milioane de lire sterline (aproximativ 584 milioane de euro).

Magnatul avea, de asemenea, apartamente de lux în New York, ceea ce sporește și mai mult vastul imperiu care așteaptă să fie distribuit.

Tatăl lui Dodi Al-Fayed, alături de care a murit Prințesa Diana

Momentul în care a survenit moartea lui Mohamed Al-Fayed adaugă o notă emoționantă la această poveste. El s-a stins din viață în ajunul celei de-a 26-a aniversări a tragicului accident de mașină din Paris, în care și-au pierdut viața fiul său Dodi și prințesa Diana. Durerea provocată de această pierdere a fost evidentă de-a lungul întregii vieți a lui Al-Fayed, care vizita frecvent mausoleul familiei din Oxted, Surrey, unde petrecea ore întregi.

Un altar dedicat Prințesei Diana și lui Dodi Al-Fayed, în incinta Harrods. FOTO Shutterstock

Un altar dedicat Prințesei Diana și lui Dodi Al-Fayed, în incinta Harrods. FOTO Shutterstock

Convingerea lui Al-Fayed că povestea morții lui Dodi și a Dianei este mai mult decât un simplu accident l-a determinat să facă mai multe afirmații controversate de-a lungul anilor. El a susținut că Familia Regală ar fi fost implicată în moartea lor, teorie care a fost respinsă ulterior de o anchetă în 2008. Această afirmație a avut repercusiuni semnificative, ceea ce a dus la retragerea celor patru mandate regale de la Harrods.

Familia Al-Fayed se află acum la o răscruce de drumuri. Distribuirea vastului imperiu lăsat în urmă de Mohamed Al-Fayed va fi, fără îndoială, un proces complex, complicat și mai mult de dinamica familială existentă.

Cum a făcut avere Mohamed Al-Fayed

Mohamed Al Fayed: O viață încâlcită în povești și controverse

Moartea omului de afaceri Mohamed Al-Fayed marchează sfârșitul unei epoci. Miliardarul de origine egipteană a încetat din viață la vârsta de 94 de ani - sau poate 90, având în vedere ambiguitatea legată de anul nașterii sale, despre care el susținea că este 1933.

Ca și în cazul multor aspecte ale vieții sale, dispariția sa este însoțită de o rețea de povești și narațiuni care i-au definit moștenirea.

În funcție de versiunea pe care alegi să o crezi, Al Fayed a fost fie moștenitorul unei averi în domeniul transporturilor maritime, fie fiul unui modest profesor, scriu jurnaliștii postului britanic Sky News .

Complexitatea vieții sale a fost împletită în mod complicat în poveștile pe care le-a țesut în jurul său, lăsând o moștenire care rămâne încâlcită în propria sa narațiune.

O relație „relaxată” cu adevărul

Relația lui Al-Fayed cu adevărul, adesea descrisă ca fiind cel mult „relaxată”, i-a umbrit deseori realizările. Imaginea sa ca moștenitor al unei averi în domeniul transporturilor maritime a fost contrazisă de o anchetă a Departamentului de Comerț care a scos la iveală afaceri dubioase, plasând anul nașterii sale la 27 ianuarie 1929 și susținând afirmațiile potrivit cărora ar fi fost fiul unui profesor sărac.

Chiar și pseudonimul pe care l-a adoptat după ce s-a mutat în Anglia, „Mohamed Al-Fayed”, a fost modificat, adăugarea particulei „Al” fiind o încorporare ulterioară.

Contradicțiile s-au extins la diferite aspecte ale vieții sale, inclusiv la acuzațiile de agresiune sexuală la adresa sa și la versiunea sa privind evenimentele legate de tragicul accident de mașină în care fiul său Dodi Fayed și prințesa Diana și-au pierdut viața în 1997.

Dodi, urmașul primei sale căsătorii cu Samira Khashoggi, din 1954 până în 1956, a fost singurul copil din această căsnicie. În 1985, Al Fayed s-a însurat cu modelul finlandez Heini Wathen, cu care a avut patru copii.

Legăturile cu Monarhia Britanică

Legătura lui Al-Fayed cu Casa Regală Britanică a jucat un rol notabil în povestea vieții sale. Se pare că a jucat rolul de pețitor între fiul său Dodi și Prințesa Diana, orchestrând o întâlnire care a evoluat într-o relație romantică. Invitând-o pe prințesă și pe fiii acesteia la o întâlnire pe iahtul său din sudul Franței în 1997, Al Fayed a încurajat o legătură care a dus la intensificarea relației, care a culminat cu o croazieră privată în jurul Sardiniei.

Cu toate acestea, Al-Fayed credea cu tărie că această uniune era sortită să fie zădărnicită de familia regală din cauza diferențelor religioase și culturale. El a afirmat că Diana era însărcinată cu copilul lui Dodi și că moartea lor a fost orchestrată ca urmare a opoziției față de un tată vitreg musulman pentru viitorul rege. Teoria sa a implicat figuri proeminente, inclusiv Prințul Philip, Prințul Charles și serviciile de informații din Franța și Marea Britanie.

În ciuda acestor afirmații, ancheta oficială a stabilit că moartea lor a fost rezultatul unei neglijențe grave a șoferului lor și al urmăririi lor agresive de către paparazzi. Nicio dovadă nu a susținut afirmația conform căreia Diana era însărcinată la momentul respectiv.

Eforturile lui Al-Fayed de a se integra în societatea britanică și în cercurile regale este un aspect central al narațiunii sale. Întâlnirea dintre Dodi și Diana la un meci de polo în 1986 a fost un punct de cotitură, iar anii care au urmat au fost marcați de aparițiile lor împreună la evenimente sociale.

I-a fost refuzată cetățenia britanică pentru că nu îndeplinea criteriul „bunei reputații”

Achiziționarea de către Al-Fayed a emblematicului magazin Harrods în anii 1980 i-a consolidat și mai mult legăturile cu cultura și istoria britanică. Magazinul, cunoscut pentru patronajul său regal, a devenit sinonim cu britanicitatea.

Magazinul Harrods, o emblemă londoneză. FOTO Shutterstock

Magazinul Harrods, o emblemă londoneză. FOTO Shutterstock

În pofida eforturilor sale, Al Fayed a întâmpinat obstacole în obținerea cetățeniei britanice, întrucât nu a reușit de două ori să îndeplinească criteriul „bună reputație” impus de Ministerul de Interne.

Scandalurile au umbrit, de asemenea, moștenirea lui Al Fayed. Implicarea sa în scandalul „bani în schimbul întrebărilor”, care a implicat plăți către parlamentari în schimbul unor anchete parlamentare, i-a afectat reputația.

Controversa, care a ieșit la iveală în 1994, a scos la iveală plăți efectuate la sfârșitul anilor 1980 către parlamentari conservatori care nu au declarat banii primiți în plicuri maro.

Acuzațiile de agresiune sexuală și hărțuire au aruncat o altă umbră asupra imaginii publice a lui Al-Fayed. Foști angajați ai Harrods au vorbit despre incidente de hărțuire, de la avansuri nedorite până la atingeri nepotrivite. Deși a negat acuzațiile, acestea au rămas o pată pe reputația sa.

În 2008, Al-Fayed s-a confruntat cu acuzații de agresiune indecentă împotriva unei fete de 15 ani. Deși a negat incidentul, acuzațiile au ridicat întrebări cu privire la comportamentul său. O altă acuzație de viol din 2013 a fost reanalizată în 2015, dar nu a dus la nicio acuzație.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!