Ceaiurile care ameliorează depresia și anxietatea. Readuc starea de bine, luate cu precauție
Sezonul rece acutizează depresiile, angoasele, anxietatea. Dincolo de medicamente, există plante care și-au demonstrat eficiența, din străbuni, în a înlătura stările proaste și a readuce buna dispoziție.
Unele ceaiuri din plante medicinale pot reduce anxietatea. FOTO Cristina Stancu
Natura oferă propriile remedii pentru aproape orice problemă de sănătate sau disconfort. Fitoterapia recomandă zeci de licori și suplimente cu indicații în depresie, epuizare fizică, iritabilitate sau teamă.
Passiflora, un remediu frecvent utilizat
Una dintre cel mai frecvent solicitate dintre plantele cu indicații în depresii, angoase sau anxietate este passiflora (Passiflora incarnata) sau floarea pasiunii, o plantă medicinală, utilizata în întreaga lume mai ales pentru capacitatea sa de a reduce stresul.
„Fie că se administrează sub formă de ceaiuri – simplă sau în combinație cu alte plante, ori sub formă de comprimate (suplimentele antistres doar din această plantă sau din combinații care includ această plantă), passiflora intervine favorabil în stări de iritabilitate, nervozitate, stări de tensiune psihică și iritabilitate (inclusiv cele din perioada premenstruală), în tulburări ale somnului și chiar în disconfortul psihic din timpul menopauzei”, explică, pentru „Adevărul”, Dana Croitoru, farmacist (farmacie naturistă).
Mai mult, passiflora poate îmbunătăți calitatea somnului, de aceea extractele din această planta se regăsesc pe prospectele unor tranchilizante inductoare al somnului.
Roinița, valeriana și busuiocul, printre recomandări
Și roinița (Melissa officinalis) este o plantă recunoscută pentru capacitatea ei de combatere a stresului.
„Printre efectele roiniței se numără cel sedativ, reglator psiho-emoţional, antispastic, analgezic. Extractul și/sau ceaiul de roiniță sunt indicate în caz de neliniște, anxietate, tulburări de somn sau insomnie”, spune Dana Croitoru.
Valeriana (Valeriana officinalis) intră și ea în categoria plantelor cu efecte similare, utilizate în cazul bolilor sistemului nervos şi ale aparatului cardiovascular. Ceaiurile și extractele de valeriană calmează iritabilitatea şi stresul și combat anxietatea.
„Când vine vorba de sistemul nervos central, valeriana are efecte sedative şi relaxante. Se recomandă adesea, ca și în cazul altor plante cu efecte similare, în combinație cu magneziul, un excelent tonic nervos, care previne tulburările psihice, ameliorează stările de oboseală cronice, menține sănătatea inimii, stimulează activitatea intelectuală și ajută la îmbunătățirea somnului”, explică specialistul.
Și busuiocul (Ocimum basilicum) ajută în combaterea depresiei și stresului. Planta, administrată sub formă de tinctură sau infuzie, crește capacitatea organismul de a se adapta diverselor condiții și reduce iritabilitatea și anxietatea. Ceaiurile de busuioc sunt indicate și în caz de astenie, la trecerea de la anotimpul cald la cel rece sau invers.
Ienupărul (Juniperus communis L.) este, la rândul său, o plantă cu indicații în tratarea anxietății, la fel și mușețelul (cu efecte ceva mai slabe) sau sunătoarea (Hypericum perforatum), cu indicații în combaterea stărilor de nervozitate și problemelor de somn.
Prudență
Dar, atenție mare! Indiferent pentru ce remedii naturiste optați, cereți sfatul unui medic, pentru că plantele nu sunt întotdeauna inofensive!
„Sunătoarea, de exemplu, este și antidepresivă, dar nu se administrează vara, pentru că pătează. De asemenea, substanțele active din plantă interacționează cu unele medicamente. Și valeriana trebuie administrată cu prudență mai ales în cazul șoferilor, pentru că poate afecta reflexele. Prudență la această plantă este recomandată și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, dar si copiilor, iar exemplele pot continua” mai spune Dana Croitoru.
Chiar și passiflora, considerată o plantă sigură, poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi somnolență, sau ameţeală, ori confuzie, motiv pentru care nici măcar când vine vorba de banalele ceaiuri din această plantă (dar mai ales din celelalte), administrarea nu se face „după ureche”, iar prospectele preparatelor și indicațiile medicului trebuie întocmai respectate.
Sursa: adevarul.ro