Cea mai sănătoasă poziție pentru somn: are beneficii pentru corp, dar și pentru frumusețe
Cu toții știm cât de important este somnul pentru sănătate. De la sistem imunitar și până la risc pentru afecțiuni cardiovasculare, lipsa somnului poate produce efecte nedorite. Dar dincolo de asta, poziția în care dormim ne poate afecta, de asemenea, sănătatea.
Poziția în care dormim ne influențează sănătatea FOTO Shutterstock
Experții în sănătate spun că există o anume poziție de dormit care are efecte benefice pentru sănătate. Ei vorbesc despre trei poziții principale de somn, și anume pe spate, pe burtă sau pe o parte. Desigur, unele pot fi combinații ale acestora.
În 2019, un studiu la care au participat peste 3.700 de voluntari a ajuns la concluzia că doar 7% din oameni dorm predominant pe spate, în contrast puternic cu cei 54% din oameni care preferă să doarmă pe o parte.
Cu toate acestea, experții spun că ar exista dovezi reale că dormitul pe spate are o listă lungă de efecte benefice, de la reducerea durerii fizice până la prevenirea ridurilor și a coșurilor. Nu este niciodată prea târziu să ne schimbăm obiceiul și să ne obișnuim să dormim pe spate, dar va fi nevoie de efort pentru a realiza acest lucru. Dar asta, mai spun specialiștii, nu se va întâmpla peste noapte.
Beneficii ale dormitului pe spate
Poziția de somn pe spate a fost apreciată ca fiind cea mai bună poziție de dormit, și pe bună dreptate. Poate face minuni pentru corpul, fața și sănătatea generală.
Previne durerile de spate și de gât
Cheia pentru a preveni durerile de spate în timp ce dormim este să ne asigurăm că coloana vertebrală, gâtul și capul sunt toate aliniate corespunzător - o linie dreaptă.
Dormitul pe spate pe o saltea fermă poate promova o aliniere neutră, reducând presiunea asupra spatelui și a coloanei vertebrale, scrie cnet.com .
Previne refluxul acid și curăță sinusurile
Dormitul cu capul ridicat deasupra inimii ajută la prevenirea acumulării de mucus în sinusuri și ameliorează simptomele pentru cei care se confruntă cu refluxul gastric prin prevenirea expunerii acidului la nivelul esofagului.
Reduce durerile de cap cauzate de tensiune
Durerile de cap care își au originea în gât sau în coloana cervicală pot fi confundate cu migrenele și apar adesea din cauza nervilor comprimați din gât. Dormitul pe spate ajută la eliberarea presiunii asupra gâtului, similar cu modul în care somnul pe spate previne durerile de spate.
Previne ridurile și imperfecțiunile tenului
Dormitul pe burtă cu fața în jos poate avea un efect nedorit asupra tenului. Comprimarea și ciupirea feței de pernă poate duce la apariția ridurilor și a liniilor fine, iar același lucru este valabil și pentru gât. În plus, fața de pernă este un centru pentru bacterii și sebum, ceea ce poate duce la erupții cutanate.
Previne umflarea feței
Atunci când dormim cu fața în jos pe pernă, lichidul se poate acumula în țesuturile feței, ceea ce duce la umflături, umflături și pungi sub ochi. Dormind cu fața în sus pe spate, cu capul ridicat, ne asigurați că lichidul este drenat corespunzător.
Când nu ar trebui să încerci să dormi pe spate
Dormitul pe spate este de obicei cel mai bun pentru sănătate, cu excepția cazului în care te încadrezi în aceste excepții.
Femeile însărcinate (de obicei, după 20 de săptămâni), deoarece dormitul pe spate poate cauza o presiune mai mare asupra burții.
Persoanele care sforăie sau care suferă de apnee în somn, deoarece dormitul pe spate poate face ca limba să obstrucționeze căile respiratorii și să provoace dificultăți de respirație.
Sursa: adevarul.ro