Cea mai rapidă extincție înregistrată vreodată: „Este un declin uimitor“
Calamitatea ecologică de pe insula Caraibe demonstrează cât de repede poate fi distrusă fauna sălbatică, spun oamenii de știință. Una dintre cele mai mari specii de broaște din lume a dispărut efectiv.
Broasca pui de munte a dispărut efectiv FOTO wikipedia.org
Au fost odată atât de multe încât erau gătite ca fel de mâncare națională în Dominica. În fiecare an, mii de broaște pui de munte, prăjite cu usturoi și piper, erau consumate de insulari și de turiști. “Puiul de munte” poartă acest nume datorită faptului că mirosul cărnii sale este asemănător celui de pui.
Seria dezastrelor care a condus la declin
Două decenii mai târziu, animalul – una dintre cele mai mari specii de broaște din lume – a dispărut efectiv de pe insula Caraibe, anunță The Guardian . O serie de dezastre ecologice a redus fosta populație sănătoasă și stabilă de sute de mii de animale la un total de doar 21 de broaște, potrivit celui mai recent studiu al oamenilor de știință.
Rapiditatea uluitoare a declinului Leptodactylus fallax i-a uimit pe biologi care cred că este una dintre cele mai rapide eradicări ale unui animal sălbatic înregistrată vreodată, o calamitate ecologică care demonstrează cât de repede poate fi distrusă fauna sălbatică.
„Acesta este un animal uimitor”, a spus Andrew Cunningham, șeful epidemiologiei faunei sălbatice pentru Zoological Society London (ZSL). „Poate crește până la aproximativ 20 cm lungime și poate cântări mai mult de un kilogram. Atât masculii, cât și femelele joacă un rol important în creșterea puilor și a fost unul dintre cei mai importanți prădători din Dominica. A mâncat insecte, mamifere mici, șerpi, dar și alte broaște.”
Insula răsuna de sunetul puiului de munte mascul, a adăugat Cunningham. „Astăzi este doar liniște. Aceasta este o specie care se confruntă cu dispariția iminentă în sălbăticie, dar era într-o stare sănătoasă cu doar câteva decenii în urmă. Soarta sa ne trimite un avertisment foarte clar cu privire la pericolele cu care se confruntă viața sălbatică de pe Pământ astăzi.”
O ciupercă a infectat pielea amfibienilor
Cauza inițială a nenorocirilor a fost o ciupercă apărută pentru prima dată în secolul trecut și care infectează pielea amfibienilor prin care mulți dintre aceștia beau și respiră. Broaștele devin letargice și mor într-o lună.
Ciuperca a fost acuzată de scăderea semnificativă a amfibienilor în multe părți ale lumii, dar nicăieri impactul ei nu a fost atât de rapid cum s-a înmtâmplat pe insula Dominica. În 18 luni de la prima sa apariție în 2002, a eliminat 80% din populația de broaște pui de munte a insulei.
„Este un declin uimitor”, a spus Cunningham. „Și numărul său a continuat să scadă până când a fost nedetectabil în sălbăticie pe Dominica.”
"Eram pregătiți pentru ce e mai rău"
Broasca a fost găsită în acel moment doar pe un alt loc de pe Pământ: insula Montserrat din apropiere. Oamenii de știință au cerut autorităților de acolo să introducă măsuri stricte de carantină pentru a opri răspândirea bolii pe insulă.
„Aceste avertismente au eșuat, deși, într-un fel, eram pregătiți pentru ce e mai rău, având în vedere ce s-a întâmplat în Dominica”, a declarat Andrés Valenzuela, expert în sănătatea faunei sălbatice la Institutul de Zoologie al ZSL. „Am reușit să colectăm unele dintre broaștele insulei, înainte ca boala să înceapă să se răspândească în 2009. Aceste animale sunt acum găzduite în incinte biosecurizate la mai multe grădini zoologice din Europa, inclusiv cea din Londra.”
Cel mai puternic uragan a lovit în 2017
O altă știre încurajatoare a urmat în Dominica. O mână de broaște supraviețuitoare au fost descoperite și acestea păreau a fi rezistente în mod natural la ciuperca chitridă. „Lucrurile arătau puțin mai bine – până când uraganul Maria a lovit insula în 2017”, a spus Jeanelle Brisbane, ecologist al vieții sălbatice la Divizia Silvică, Faună și Parcuri din Dominica și fondator al WildDominique.
"A fost cel mai puternic uragan care a lovit vreodată insula în istoria noastră, iar devastarea a spulberat populația deja fragilă de broaște, reducând numărul cu peste 90%.”
Acest lucru a adus broasca pui de munte într-o situație dezastruoasă. Există colecții de animale din Grădina Zoologică din Montserrat în Europa. În mod esențial, aceste animale nu sunt rezistente la ciuperca chitridă și, prin urmare, utilitatea lor pentru reintroducere în mediul natural este limitată.
”Nu renunțăm la speranță”
Prin contrast, acei membri ai Leptodactylus fallax care există încă în Dominica sunt rezistenți, dar există doar în două populații mici pe pământ care nu oferă nicio protecție oficială speciei.
În plus, schimbările climatice afectează ambele insule și acest lucru împiedică, de asemenea, eforturile de salvare a speciei. Perspectivele par sumbre, deși Brisbane a rămas optimist.
„Am reușit să menținem broasca pui de munte în viață și capabilă să supraviețuiască bolii fungice de peste 20 de ani, datorită colaborării care a avut loc pentru salvarea acestei specii. Nu ar trebui să uităm asta. Dacă putem ține așa mai mult timp, cu resursele potrivite, este posibil să le schimbăm soarta. Cu siguranță, nu renunțăm la speranță.”
Cunningham a fost de acord. „Mai avem câțiva ani să încercăm să facem ceva înainte ca broasca pui de munte să dispară definitiv în sălbăticie. Este o situație dificilă.”
Sursa: adevarul.ro