Cea mai proastă producție de zahăr din ultimii 40 de ani duce la creșterea importurilor în UE
Uniunea Europeană se pregătește pentru cea mai slabă producție de zahăr din ultimele patru decenii, ceea ce duce la creșterea prețurilor și a importurilor în regiune, transmite Bloomberg. Potrivit analiștilor de la firma de cercetare F.O. Licht GmbH, producția de zahăr alb în cele 28 de state membre UE va scădea în acest sezon cu 24%, până la 13,6 milioane tone, cel mai redus nivel înregistrat după 1971. Vremea secetoasă din unele părți ale Europei și reducerea suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr vor face ca unele state să producă mai puțin decât permite UE, crede Stefan Uhlenbrock, analist la F.O. Licht.
'A avut loc o reducere substanțială a suprafețelor cultivate, dar la aceasta s-au adăugat unele probleme cu vremea nefavorabilă în anumite țări, astfel că producția la hectar nu este impresionantă.
Vor fi mai multe țări care nu vor putea să își atingă cota pentru sezonul 2015-2016', a declarat Stefan Uhlenbrock.
Conform prognozelor F.O. Licht, producția de zahăr alb a UE va fi mai mică decât cea de 17,8 milioane tone înregistrată în 2014-2015 în condițiile în care Suedia, Danemarca, Finlanda și Marea Britanie se vor număra printre statele care vor produce mai puțin decât cotele introduse după reforma zahărului din 2006.
Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de zahăr de import pentru rafinare în UE pentru care s-au emis autorizații este deja cu 57% mai mare decât nivelul înregistrat anul trecut. La data de 16 octombrie blocul comunitar eliberase autorizații pentru importul a 400.292 tone de zahăr pentru rafinare, față de 254.252 tone în perioada similară a anului trecut.
Uniunea Europeană, odată al doilea mare exportator mondial de zahăr, s-a străduit timp de mai mulți ani să-și reducă producția, după ce Organizația Mondială a Comerțului a decis că UE aruncă zahăr subvenționat pe piețele mondiale.
Pe fondul reducerii producției, o parte din cererea UE de zahăr a început să fie acoperită de importuri, fie scutite de taxe sau cu taxe mai mici. În plus, combinația dintre diminuarea producției interne și creșterea prețurilor a făcut și mai profitabilă rafinarea zahărului în UE ceea ce a stimulat și mai mult importurile.
Săptămâna trecută, prețurile la zahăr în Europa Occidentală se situau la nivelul de 495 de euro pe tonă, în timp ce prețul la zahăr alb cu livrare în zona Mediteranei era la nivelul de 525 de euro pe tonă, potrivit datelor Kingsman. Cu toate acestea, țările din regiune vor utiliza zahărul rămas de anul trecut pentru a face față vânzărilor din acest sezon. Există în continuare stocuri suficiente de zahăr, a declarat Claudiu Covrig, analist la Kingsman. La rândul său, Comisia Europeană a subliniat că nu vor exista probleme cu aprovizionarea cu zahăr în perioada următoare. AGERPRES