Cea mai periculoasă legumă. Reîncălzită, poate provoca boli grave, inclusiv cancer
Legumele și fructele, pline de vitamine și nutrienți și benefice pentru organism, pot deveni întocmai dușmanul sănătății, dacă nu ținem cont de modul lor de consum. Specialiștii au afirmat că anumite legume pot deveni toxice și chiar să provoace boli grave, în anumite circumstanțe.
Una dintre legumele despre care prea puțină lume știe că ar putea deveni un pericol pentru sănătate, este foarte des folosită în bucătăria românească, în special la ciorbă.
Țelina, cea mai periculoasă legumă
Țelina, căci despre ea este vorba, poate să aibă multiple beneficii pentru organism și este bogată în vitamine. Aceasta poate însă să devină toxică, în momentul în care este reîncălzită, scrie site-ul de sănătate Doctorul Zilei.
Explicația constă în faptul că țelina are un conținut ridicat de nitrați. În momentul în care mâncarea în care a fost adăugată este reîncălzită, respectiva cantitate de nitrați este eliberată. Nitrații poti crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer . Printre alte afecțiuni, menționate de specialiști, se numără hipertensiunea, intoxicația alimentară și disfuncții ale sistemului circulator. Totuși, îngrijorările ar trebui să apară în cazul consumului de țelină reîncălzită, în cantități mari,
Țelina devine toxică și pe timpul verii, când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate. Consumul său pe timpul verii poate provoca alergii, din cauza unei substanțe numită bergapten. Această provoacă reacții anafilactice.
O atenționare specială este adusă în cazul femeilor însărcinate. Consumul de țelină în cantități mari nu le este recomandat, întrucât reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali.
Atenție la culoarea cartofilor
De asemenea, cartoful poate deveni toxic pentru organism, dacă este consumat după ce s-a stricat. Pentru a ne da seama dacă un cartof mai este, sau nu, bun pentru consum, trebuie tăiat în două și observat dacă interiorul a căpătat o culoare maro.
Acea culoare indică formarea unei substanțe toxice, care poate duce la intoxicație alimentară. Consumată în această stare poți risca intoxicarea cu această substanță. Efectele sale sunt vărsăturile, grețurile, diareea, durerile de cap și amețelile, care apar, în medie, după 8-12 ore.
Sursa: adevarul.ro