Cea mai nouă metodă de înșelătorie în India: Promisiunea unor sume uriașe de bani în schimbul unei femei gravide
În India, metoda unică și foarte inventivă a unor escroci a făcut sute de victime. Pe măsură ce înșelătoriile cibernetice continuă să apară, scamatoria lor este una nemaiîntâlnită, spun experții.
Job-ul fals cu care sute de indieni au fost păcăliți online FOTO Arhivă
La începutul lunii decembrie, Mangesh Kumar (nu este numele său real) se uita pe diferite pagini de Facebook, în momentul când a dat peste un videoclip postat de pagina „All India Pregnant Job Service”. Slujba suna cât se poate de interesant: bani mulți, la schimb pentru a lăsa o femeie însărcinată, notează BBC News .
A fost, desigur, prea frumos pentru a fi adevărat. Până acum, tânărul de 33 de ani, care câștigă lunar 15.000 de rupii (180 de dolari; 142 de lire sterline) lucrând pentru o companie care se ocupă cu decorarea petrecerilor de nuntă, a pierdut deja 16.000 de rupii din cauza celor care l-au păcălit - iar aceștia cer și mai mult.
Dar Mangesh, din statul Bihar, din nordul Indiei, nu este singura persoană care a căzut pradă înșelătoriei .
Inspectorul șef adjunct al Poliției, Kalyan Anand, care se ocupă de secția cibernetică din districtul Nawada din Bihar, a declarat pentru BBC că au fost sute de victime ale unei escrocherii elaborate. Bărbații au fost ademeniți să plătească niște taxe, cu promisiunea că vor primi la schimb o sumă uriașă de bani, în schimbul unei nopți la hotel cu o femeie care își dorește copii.
Până acum, echipa sa a arestat opt bărbați, a confiscat nouă telefoane mobile și o imprimantă. Alte 18 persoane sunt căutate, în prezent, de către oamenii legii.
În schimb, găsirea victimelor s-a dovedit mai dificilă.
„Gasca este activă de un an și credem că au păcălit sute de oameni, dar până acum nimeni nu s-a plâns, posibil din cauza rușinii”, a explicat el.
BBC a reușit să vorbească cu două dintre victime - una a spus că a pierdut 799 de rupii, dar nu a vrut să discute detalii. Mangesh a fost mult mai receptiv și, pe parcursul mai multor apeluri telefonice, a dezvăluit cum a căzut pradă escrocilor .
„La zece minute după ce am dat click pe videoclip, mi-a sunat telefonul. Bărbatul mi-a cerut să plătesc 799 de rupii dacă vreau să mă înregistrez pentru job”, a spus el.
Apelantul - Mangesh îl numește domnul Sandeep - i-a spus că va lucra pentru o companie din Mumbai și că, odată ce s-a înscris, i se vor trimite detalii despre femeia pe care va trebui să o lase însărcinată.
I-au oferit o jumătate de milion de rupii - ceea ce însemna salariul lui pentru o perioadă de trei ani - doar pentru a face sex cu o femeie și i-au promis o recompensă suplimentară de 800.000 de rupii, dacă ea rămânea însărcinată.
„Sunt un om sărac, am nevoie disperată de bani, așa că i-am crezut”, a mai mărturisit bărbatul, care este și tatăl a doi băieței.
În următoarele două săptămâni, lui Mangesh i s-a cerut să plătească peste 16.000 de rupii - 2.550 de rupii pentru a obține unele documente judecătorești, 4.500 ca garanție și 7.998 de rupii ca taxă pe bunuri și servicii (GST) pe banii pe care urma să-i primească.
Documente false, „semnate” de Oprah Winfrey
I-au fost trimise toate chitanțele și actele de judecată false - documentul cu aspect oficial are numele lui și poartă fotografia lui împreună cu cea a unui bărbat în uniformă de poliție. În partea de sus, cu majuscule mari, scrie: „Acord de naștere a bebelușului”, iar mai jos, cu litere mici scrie: „Formular de verificare a sarcinii”.
Semnătura de la sfârșitul documentului seamănă cu cea folosită de gazda americană de talk-show Oprah Winfrey.
Escrocii i-au trimis inclusiv fotografii cu „șapte-opt femei”, cerându-i să aleagă pe cea pe care ar dori s-o lase însărcinată.
„Au spus că vor rezerva o cameră de hotel în orașul în care locuiesc și că o voi întâlni pe femeie acolo”, a povestit el.
Când Mangesh a continuat să ceară banii promisi, i-au trimis o chitanță în care spuneau că i-au creditat contul bancar cu 512.400 de rupii, dar banii erau în așteptare și urmau să fie plătiți după ce el dădea o taxă de 12.600 de rupii.
Până atunci el pierduse deja salariul pe întreaga lună, le-a spus că nu poate da mai mult și a cerut o rambursare.
„Domnul Sandeep a refuzat și când m-am supărat, mi-a spus că, deoarece contul meu bancar arăta un credit de 500.000 de rupii, autoritățile fiscale îmi vor percheziționa casa și mă vor aresta. Sunt un muncitor sărac, pierdusem o lună de salariu și nu voiam să mă încurc în vreun dosar penal. Mi-a fost atât de frică că mi-am oprit telefonul timp de 10 zile. L-am pornit din nou doar o acum câteva zile”, a adăugat el.
Victimele, credule din lipsă de informații
Potrivit inspectorului șef adjunct, Anand, bărbații din spatele înșelătoriei sunt educați – unii sunt chiar absolvenți de studii superioare – și știu să lucreze cu telefoane mobile, laptopuri și imprimante. Victimele, pe de altă parte, sunt din toată India și majoritatea au puțină educație.
Mangesh spune că nu i s-a părut că ar putea fi o escrocherie, deoarece „domnul Sandeep” i-a trimis copii ale cărților de identitate, inclusiv una care l-a identificat ca soldat al armatei indiane. De asemenea, el credea că fotografia de pe WhatsApp-ul apelantului - care arată o femeie străină atrăgătoare legănând un nou-născut în brațe - este autentică.
Expertul în drept cibernetic, Pavan Duggal, explică faptul că oamenii din India „au, în general, foarte multă încredere și rareori fac o verificare independentă a informațiilor de pe internet”.
Cu toate acestea, metodologia înșelătoriei din Nawada, spune el, este una nouă.
Sursa: adevarul.ro