
Cea mai nobilă și rară rasă de câine din lume. Era considerat un zeu pe pământ și era preferatul lui Ghenghis Han
Una dintre cele mai rare rase de câini din lume poartă numele de Xigou și este originarǎ din China. A fost ogarul preferat al împăraților chinez, fiind considerat cel mai nobil câine din lume. Sunt specialiști care spun că Xigou este strămoșul tuturor ogarilor din lume.
În momentul de față, pe suprafața Terrei sunt recunoscute peste 360 de rase de câini, fiind printre cele mai versatile și adaptabile animale din lume. Una dintre cele mai rare și nobile rase este Xigou, un ogar chinezesc, considerat unul dintre marii strămoși ai câinilor de astăzi. În momentul de față, Xigou este categorisit drept un animal rar, protejat pe teritoriul Chinei.
Preferatul împăraților chinezi
Așa cum arată vechile picturi de pe mormintele dinastiei chinezești Qin, acest câine, cunoscut și sub numele de Shanxi Xigou, este atestat încă de acum 2500 de ani, fiind una dintre cele mai vechi rase canine din lume. Reprezentarea acestor animale maiestoase, gracile și impunătoare, în mormintele împăraților chinezi nu este întâmplătoare. Rasa a fost preferata marilor suverani chinezi, dar și a nobilimii. Împărații dinastiei Tang, din secolul VI d.Hr, aveau adevărate haite de ogari Xigou pe care îi utilizau în special la vânătoarea de iepuri pe câmpiile întinse ale Platoului Huangtu. Câinii era considerați parte a familiei imperiale și îngrijiți cum se cuvine în canise de lux.
De-a lungul timpului, variante ale rasei (posibil prin metisare cu alți ogari din Asia Centrală) au ajuns să fie utilizate la vânătoare și de oamenii de rând, fiind extrem de apreciate pentru calitățile și viteza lor. Cu toate acestea, câinii imperiali Xingou au rămas un etalon al nobleței, trăind lângă cei mai puternici împărați ai Chinei.
„Acest Shanxi este capabil să îndeplinească și rolul de câine de pază, chiar dacă talentul său principal este vânătoarea. În plus, este un animal de companie foarte apreciat. Ca majoritatea ogarilor, este independent și chiar suspicios cu străinii. Dar oferă multă afecțiune celor pe care-i cunoaște și iubește. Ca orice atlet, Xigou are nevoie de exerciții zilnice”, spun specialiștii de la Academic Hound.
Câinele considerat un zeu
Importanța pe care acest câine a avut-o în China antică și medievală este dovedită de sutele de reprezentări artistice în care Xigou fie este personajul central, fie apare însoțind împărați și războinici nobili. Celebră este reprezentarea unui câine Xigou în mormântul Prințului Xangui, din anul 700 d/Hr. Era animalul preferat al puternicului membru al casei imperiale din timpul dinastiei Tang. Inclusiv temutul Ghenghis Han a avut un Xigou. Este vorba despre varietatea mongolă a rasei, cunoscută și drept ogarul Qidan.
Mai înalt decât un Xigou chinezesc, varianta mongolă impresiona prin viteza uluitoare dar și prin tenacitate. Era și mai robust iar blana puțin mai deasă pentru a face față vânturilor din stepă. Qidan Xigou este preferatul aristocrației din nordul Chinei, un exemplar ajungând și în posesia liderului mongol Ghenghis Han, în urma raidurilor. Ghenghis Han s-a atașat așa de mult de acest câine chinezesc încât l-a luat cu el peste tot, inclusiv în campanile sale de cucerire. Alura aristocrată și prezența sa în preajma nobilimii chinezești și mongole l-au transformat în personaj mitic. Mai precis, se spunea că numele rasei vine de la zeul chinezesc Zhang Xian. Ogarul Xigou ar fi fost forma pe care zeul ar fi luat-o atunci când ajungea pe pământ, între oameni. De aceea, ogarul Xigou avea un statut aparte în societatea chineză antică și medievală.
Cum arată ogarul zeilor și împăraților chinezi
Shanxi Xigou este un ogar, adică un câine suplu, extrem de rapid, cu miros bun și foarte inteligent. Are însă câteva caracteristici aparte. Are o înălțime de aproximativ 80 de centimetri, cu un cap lung și îngust, frunte plată, distanță mică între urechile semi-pleoștite și pufoase, gât și talie subțire, un spate curbat și o coadă lungă.
Există câteva variații ale rasei cu diferențe de lungime a părului, a urechilor. Cea mai faimoasă variație este Hebei Xigou, câinele preferat al împăratului Kangxi din timpul dinastiei Qing. Era un câine excelent pentru vânătoarea de iepuri, fiind renumit pentru capacitatea incredibilă de a simți prada, rezistența fizică, memoria bună, dar mai ales loialitatea impecabilă. Indiferent de variație, caracteristica cea mai importantă, definitorie a ogarului Xigou este capul, asemănător unui berbec din Asia Centrală.
În ceea ce privește culoarea, acesta este variată de la galben și până la combinații de alb cu negru. Se spune că Xigou este rasa de la care au fost obținute de-a lungul mileniilor toate rasele de ogari. Cel puțin asta tinde să creadă Stephen Bodio, un scriitor și călător pasionat. De cealaltă parte, Sir Teren Clark, un alt călător și cercetător, este de părere că acești ogari au ajuns în China din vestul Asia Centrale, din Persia și Arabia. „Terence crede că acești ogari vin din Asia Centrală, din vest, din Persia și Arabia. Eu cred că mai degrabă fenomenul a fost invers”, precizează Stephen Bodio pe blogul său. Disputa este încă actuală la nivelul chinologilor. În orice caz, Xigou a ajuns o rasă rară, mai ales după ce autoritățile chinezești au interzis vânătoarea de ogari. Din 2017, specialiștii chinezi colectează ADN de la exemplarele rămase pentru a reface rasa.
Sursa: adevarul.ro