Cea mai eficientă soluție împotriva răcelilor: un remediu simplu și ieftin pentru o recuperare rapidă

Cea mai eficientă soluție împotriva răcelilor: un remediu simplu și ieftin pentru o recuperare rapidă

Un nou studiu sugerează că cea mai bună opțiune pentru a reduce simptomele răcelilor este utilizarea picăturilor nazale cu soluție salină hipertonică.

copil bolnav căruia i se administrează picături nazale

Răcelile copiilor pot fi învinse cu ajutorul picăturilor nazale saline-studiu Foto Pixabay

Suferința cauzată de răceală nu mai este o problemă ce apare doar în sezonul rece; aceasta devine din ce în ce mai frecventă pe parcursul întregului an, din cauza variațiilor de temperatură la care suntem expuși zilnic.

În prezent, continuă să se vândă o mulțime de medicamente și combinații care promit să rezolve sau să reducă simptomele și zilele de „disconfort” cauzate de răceală. Fără succes.

Studiul realizat pe 407 copii a demonstrat că cei tratați cu soluție salină au avut simptome mai scurte și au necesitat mai puține medicamente.

Studiu: soluția salină scurtează durata răcelilor cu până la două zile

Mai exact, este vorba despre un studiu recent, prezentat la Congresul Societății Respiratorii Europene (ERS) din Viena, Austria, care sugerează că cea mai bună opțiune pentru a face față răcelilor, demonstrând eficiență în reducerea simptomelor, este mult mai simplă decât ne-am fi așteptat: picăturile nazale cu soluție salină hipertonică. Cu alte cuvinte, este vorba despre cunoscutul ser fiziologic „de toate zilele”, dar cu o concentrație mai mare de sare.

Conform cercetătorilor implicați în acest nou studiu, prezentat de profesorul Steve Cunningham, de la Universitatea din Edinburgh (Regatul Unit), utilizarea soluției saline hipertonice ar putea reduce durata răcelilor cu până la două zile în medie, la copii. Aceasta ar contribui, de asemenea, la reducerea transmiterii răcelilor către ceilalți membri ai familiei.

Așa cum explică profesorul Cunningham: „Copiii suferă de 10 până la 12 infecții ale căilor respiratorii superioare, denumite răceli, în fiecare an, iar acest lucru are un impact semnificativ asupra lor și asupra familiilor lor. Există medicamente care pot ameliora simptomele, precum paracetamolul sau ibuprofenul, dar nu există tratamente care să accelereze recuperarea în cazul unui rău”.

Remediul tradițional care a inspirat studiul

Cercetătorul principal al studiului, cunoscut sub numele de ELVIS-Kids, dr. Sandeep Ramalingam, virolog consultant al NHS Lothian din Edinburgh, a observat că persoanele din sudul Asiei folosesc adesea soluții de apă sărată pentru irigații nazale și pentru gargară ca formă de tratament împotriva răcelii. Este un obicei destul de comun și pe meleagurile mioritice, folosit ca remediu „băbesc”.

Virologul a dorit să reproducă această practică în căutarea unor beneficii clinice potențiale.

Ce rezultate s-au obținut în urma cercetărilor

Astfel, s-a realizat un studiu clinic randomizat (aleatoriu), la care au participat 407 copii cu vârste de până la șase ani, cărora li s-a administrat o soluție salină hipertonică de 2,6% (apă sărată) sub formă de picături nazale sau tratamentul obișnuit, în momentul în care s-au simțit rău.

În total, 301 copii au avut răceală, dintre care 150 au fost tratați cu soluție salină (câte trei picături în fiecare nară, de cel puțin patru ori pe zi, până la îmbunătățire), iar ceilalți 151 au primit tratamentul obișnuit.

Picăturile nazale cu apă sărată scad și nevoia de medicamente

Potrivit lui Cunningham: „Copiii care folosesc picături nazale cu apă sărată prezintă simptome de răceală, în medie, timp de șase zile, în timp ce cei care nu le folosesc au simptome timp de opt zile. În plus, cei care primesc picături nazale cu apă sărată necesită mai puține medicamente în timpul bolii”.

Cum acționează picăturile saline

Cercetătorii subliniază că sarea este compusă din sodiu și clorură, iar celulele care acoperă nasul și traheea utilizează clorura pentru a produce acid hipocloros în interiorul lor, pe care îl folosesc pentru a se apăra împotriva infecțiilor virale. Prin furnizarea de clor suplimentar, această acțiune antivirală ar fi potențată, inhibând replicarea virusurilor și, astfel, reducând durata infecției și a simptomelor.

Pe de altă parte, familiile copiilor tratați cu picături de apă sărată au raportat, de asemenea, un număr mai mic de cazuri de infectare: 46% față de 61% în rândul celor care nu au primit picături nazale. De asemenea, 82% dintre părinți au confirmat că picăturile nazale au ajutat la îmbunătățirea stării copiilor lor, iar 81% au declarat că le-ar folosi din nou în viitor.

Aliatul de nădejde al întregii familii care previne și complicațiile respiratorii

Cunningham explică, de asemenea, că: „Reducerea duratei acestor răceli la copii înseamnă că mai puțini membri ai familiei se vor îmbolnăvi, ceea ce contribuie la o viață mai bună în familie. Studiul nostru a arătat, de asemenea, că părinții pot pregăti și administra picăturile nazale copiilor lor în mod sigur, având astfel un anumit control asupra răcelii comune a acestora”.

În viitor, cercetătorii își propun să aprofundeze beneficiile acestui tratament, care este extrem de simplu și ieftin , în special în ceea ce privește sibilanțele pulmonare (sindromul sibilant se referă la un set de simptome caracterizate prin apariția unor sibilanțe, adică sunete șuierătoare, asemănătoare unui fluier, care se aud în timpul respirației, fenomen ce apare de obicei când există o obstrucție a căilor respiratorii, fie din cauza inflamației, fie din cauza acumulării de mucus sau a altor substanțe).

În acest studiu, s-a observat, de asemenea, un număr mai mic de episoade de sibilanțe în timpul răcelii (5% din cazuri la copiii care au folosit picături nazale, comparativ cu 19% în grupul de control care nu a primit tratament).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

3 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

4 Foarte interesant!

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA