Cea mai dură revoluție digitală intră în vigoare. Google, Facebook, TikTok și Amazon riscă amenzi uriașe

Cea mai dură revoluție digitală intră în vigoare. Google, Facebook, TikTok și Amazon riscă amenzi uriașe

Săptămâna aceasta marchează un moment de cotitură pentru relația Uniunii Europene cu Big Tech , odată cu inițierea revoluționarei legi pentru serviciile digitale. Reforma afectează toate marile platforme online și va avea implicații la nivel mondial, odată cu inițierea revoluționarei legi pentru serviciile digitale (DSA).

google facebook tiktok amenzi ue foto shutterstock png

Conceput ca un set robust de norme pentru industria tehnologică , DSA se concentrează în primul rând pe sporirea siguranței utilizatorilor și pe contracararea răspândirii conținutului dăunător online.

Cine este afectat?

Lansarea inițială a DSA vizează 19 platforme importante, care cuprind o gamă largă de servicii. Facebook, TikTok, X (fostul Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest și Snapchat sunt în fruntea platformelor de socializare.

Piețe precum Amazon, Booking.com, Alibaba, AliExpress și Zalando intră, de asemenea, sub incidența noilor norme, alături de magazine de aplicații precum Google Play și App Store de la Apple, motoare de căutare, inclusiv Google Search de la Google și Bing de la Microsoft, și, în cele din urmă, Google Maps și Wikipedia.

Cu toate acestea, lista UE, stabilită în funcție de baza de utilizatori a platformelor, ar putea suferi completări în viitor. Absentează, în mod notabil, platforme precum eBay, Airbnb, Netflix și PornHub. În cele din urmă, DSA se aplică tuturor furnizorilor de servicii digitale din Europa, deși cu grade diferite de obligativitate în funcție de amploarea acestora, notează AlJazeera.

Principalele schimbări

Anticipând normele DSA, mai multe platforme au introdus deja mecanisme prin care utilizatorii pot semnala conținutul ilegal sau produsele îndoielnice. De exemplu:

- Amazon permite acum utilizatorilor să raporteze potențialele produse ilegale, oferind mai multă transparență cu privire la comercianții terți.

- TikTok și-a îmbunătățit opțiunile de raportare a conținutului, inclusiv a anunțurilor considerate ilegale. O echipă de moderare dedicată va analiza acum conținutul semnalat pentru potențiale încălcări sau ilegalități.

TikTok își recalibrează, de asemenea, sistemele de recomandare video, îndepărtându-se de recomandările personalizate, care au fost criticate pentru că au atras utilizatorii în spirală spre conținut extremist. Platforma recomandă acum videoclipuri pe baza popularității regionale și globale.

În plus, DSA a stipulat reguli de direcționare a reclamelor. Snapchat, de exemplu, a restricționat instrumentele de personalizare a reclamelor pentru utilizatorii săi mai tineri, iar cei cu vârste de peste 18 ani vor primi informații detaliate privind plasarea reclamelor.

Reacții și controverse

Deși multe companii se adaptează la DSA, nu toate sunt de acord cu includerea lor pe lista UE. Zalando, retailerul german de modă online, a contestat din punct de vedere juridic includerea sa, susținând că nu prezintă riscurile sistemice întâlnite pe alte platforme. Între timp, Amazon a depus o plângere similară la o instanță superioară a UE.

Amenzi de până la 6% din veniturile globale

Nerespectarea legislației ar putea însemna amenzi mari pentru companii, de până la 6% din veniturile lor globale. Cu toate acestea, accentul nu se pune doar pe încălcări individuale ale conținutului, ci pe prezența unor procese adecvate pentru a atenua conținutul dăunător și comportamentul utilizatorilor.

Comisia Europeană va examina îndeaproape algoritmii acestor platforme pentru a asigura conformitatea. Evaluările de risc sunt așteptate până la sfârșitul lunii august, urmate de audituri independente.

Implicații la nivel mondial

Deși DSA este o inițiativă a UE, se așteaptă ca implicațiile sale să se răsfrângă la nivel mondial. De exemplu, politicile Wikipedia suferă modificări care vor fi implementate la nivel mondial. Având în vedere interconectarea globală a rețelelor de publicitate digitală și amploarea vastă a influencerilor din rețelele de socializare, reglementările UE ar putea remodela peisajul digital la scară globală.

DSA reprezintă un moment crucial în reglementarea digitală. Pe măsură ce platformele se străduiesc să se conformeze, utilizatorii pot anticipa o experiență online mai sigură și mai transparentă. Dar călătoria este abia la început, iar impactul deplin al acestor schimbări se va dezvălui în lunile următoare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…