Cea mai călduroasă zi de 20 iunie înregistrată în România, în ultimii 65 de ani. Termometrele au arătat peste 40° la umbră

Cea mai călduroasă zi de 20 iunie înregistrată în România, în ultimii 65 de ani. Termometrele au arătat peste 40° la umbră

Joi fost cea mai călduroasă zi de 20 iunie înregistrată vreodată în România. Termometrele au arătat peste 40° la umbră, iar la nivelul asfaltului, temperaturile au depășit 50° C.

canicula 2024 jpg

A fost caniculă joi, 20 iunie, în aproape toată țara, iar temperaturile au fost la cote ridicate. În Oltenia s-au înregistrat cele mai mari temperaturi, de 39 de grade, dar 38 de grade s-au înregistrat la Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Urziceni, Videle, Alexandria, Caracal și la București.

Căldura a făcut însă și victime. Un om a leșinat pe stradă, în Timișoara, iar doi copii de 15 ani, respectiv 13 ani, din Timiș, care au intrat în râu să se răcorească, au mărit, după ce au fost luați de curenți.

Avertizare cod galben și portocaliu de caniculă, valabil pentru ziua de 21 iunie

Meteorologii au extins avertizarea de caniculă de tip cod galben și portocaliu pentru intervalul 21.06.2024 ora 10:00 - 22.06.2024 ora 10:00.

„Valul de căldură va persista, dar va diminua ușor în intensitate. Vremea va fi caniculară în orele amiezii, când și indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, mai scăzută decât în intervalul anterior, va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade”, se arată într-o nouă avertizare emisă de ANM.

Prognoza ANM indică temperaturi foarte ridicate și în următoarele zile, când începe minivacanța de Rusalii. Temperaturilor vor ajunge până la 39 de grade Celsiu.

Restricții de trafic din cauza caniculei

CNAIR anunţă că, în perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10:00 -20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme. Se impun restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone.

Potrivit CNAIR, sunt vizate sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, după cum urmează:

Vineri, 21 iunie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Duminică, 23 iunie, în intervalul orar 10:00-20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa si Călăraşi.

Luni, 24 iunie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa,Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa şi Călăraşi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze