Cea mai bună băutură pentru imunitate. Cum prepari corect ceaiul de cătină, cine trebuie să îl evite

Cea mai bună băutură pentru imunitate. Cum prepari corect ceaiul de cătină, cine trebuie să îl evite

Sursă importanta de minerale esențiale: potasiu, fier, zinc și magneziu, cătina susține funcționarea corectă a principalelor sisteme și organe. Ceaiul de câtină este considerat unul dintre cei mai puternici biostimulatori ai imunității.

Ceaiul de cătină, bun pentru imunitate FOTO Shutterstock

Ceaiul de cătină, bun pentru imunitate FOTO Shutterstock

Cu numeroase beneficii pentru sănătate, cîtina, supranumitî „ginsengul românesc”, își merita pe deplin titlul de cel mai bun antioxidant al organismului, scrie frunza-verde.ro .

Ceaiul de cătină se prepară astfel: la o ceașcă de 250 ml cu apă fierbinte adăugați o linguriță de fructe de cătină sau un pliculeț cu ceai, iar mai apoi se lasă la infuzat în jur de 3-4 minute. Dacă nu vă va plăcea gustul acrișor al licorii, puteți opta să o îndulciți cu zahăr sau cu puțină miere (doar după ce lichidul s-a mai răcit puțin). Nu trebuie să se consume mai mult de 2-3 cești de ceai de catina în fiecare zi.

Ceaiul de cătină este considerat unul dintre cei mai puternici biostimulatori ai imunitătii. Consumat cu regularitate, mai ales în sezonul rece, acesta previne îmbolnăvirea de gripă sau răceala, iar la nevoie grăbește vindecarea.

Fructul de cătină este bogat în antioxidanți puternici, care combat efectele negative ale radicalilor liberi. Consumul de suc de cătină, de pildă, contribuie la reducerea nivelului de inflamație cronică din organism, prevenind sindromul metabolic, al diabetului zaharat si a altor afectiuni persistente asociate inflamației cronice.

Cine trebuie să o evite

Pe lângă beneficiile uimitoare, cătina are și reacții adverse. Nu este recomandă în sarcină și nici celor care suferă de diaree cronică, pentur că aceasta are un ușor efect laxativ. În ceea ce privește siropul de cătină cu miere, sucul de cătină cu miere sau ceaiul de cătină, contraindicații importante sunt: tratamentul cu anticoagulante sau perspectiva unei intervenții chirurgicale în viitorul apropiat. Cătina acționează ca un fluidizant al sângelui și crește riscul de apariție a vânătăilor și sângerărilor dificil de controlat.

De asemenea, avertizează specialiștii, cătina este contraindicată în cazul persoanelor simptomatic hipotensive sau al celor care urmează un tratament antihipertensiv. Discută cu medicul despre dozele și forma de administrare care ar putea fi mai potrivite pentru tine, astfel încât să te bucuri de beneficiile cătinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii